Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  07.03.2016 11:07:20

Pro odškodnění úrazu na chodníku je důležitý dostatek důkazů

Poškozený, který se bez svého zavinění zraní na neupraveném zledovatělém chodníku, má nárok na odškodnění od obce, které komunikace přísluší. Obce se mohou své odpovědnosti za úrazy v jistých případech zprostit, je proto důležité, aby poškozený disponoval dostatkem důkazů. Obce bohužel nároky poškozených často i přes jejich zjevnou odpovědnost neuznávají a z toho důvodu až 80 % žádostí o odškodnění končí soudu. Průměrná výše odškodnění přiznaná soudem činí 40 tisíc korun. Údaje vyplývají z databáze společnosti Vaše nároky.cz, která poškozeným pomáhá získat za úrazy na chodníku odškodnění.

Za úrazy na neuklizeném chodníku, které byly způsobeny bez zapříčinění zraněného, je odpovědný jeho majitel. Dříve byli za údržbu chodníků odpovědní majitelé domu, se kterými komunikace sousedila, od roku 2009 jsou díky změně legislativy odpovědné obce.

Pro vymáhání nároku na odškodnění je nejdůležitější, aby měl poškozený dostatek důkazů. „V první řadě by si měl zaznamenat, kdy a kde přesně k úrazu došlo, jaké byly v té době povětrnostní podmínky a v jakém stavu byla daná komunikace. Dále je vhodné zajistit také fotodokumentaci místa nehody a vzít si kontakt na případné svědky události,“ doporučuje právník z Vaše nároky.cz. Poškozený by si měl dále uschovat účtenky k veškerým výdajům, které mu se škodnou události vznikly, např. doplatky za léky, poplatky na pohotovosti a v případě pracovní neschopnosti také ztráta na výdělku.

Obce se často snaží převést odpovědnost na poškozeného chodce tím, že argumentují nepřizpůsobením jeho chůze k neupravenému povrchu chodníku.  „Tento argument obecně nedává úplně smysl, protože téměř každý chodec přizpůsobí svou chůzi náledí nebo jiným nástrahám, určitě totiž nechce spadnout a způsobit si úraz. Ve výjimečných případech s ním však obce skutečně mohou uspět, například pokud by chodec vyrazil na náledí v botách na jehlovém podpatku,“ tvrdí právník.

Obce by se své odpovědnosti mohly zprostit také ve chvíli, kdy by prokázaly, že nebylo v jejich silách závadu ve schůdnosti odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit. V případě závad způsobených povětrnostními podmínkami, např. sníh, náledí, mají obce většinou stanovený přesný časový limit od hlášené změny počasí. „Pokud přes noc napadne sníh a chodník ani v poledne nebude ošetřený, není možné nárok poškozeného na finanční kompenzaci zpochybňovat,“ doplňuje právník.

Obce však i přes dostatek důkazů, často svou odpovědnost neuznávají. V předžalobní fázi se nám daří řešit jen minimum případů. Obce se obvykle snaží zprostit své odpovědnosti a spoléhají na to, že občané na náležitou finanční kompenzaci raději rezignují, než aby se soudili,“ vysvětluje právník z Vaše nároky.cz a dodává: My ale našim klientům radíme, aby to nevzdávali. Ve více než 80 procentech případů přistupujeme k soudnímu řízení a zatím jsme pokaždé uspěli.

Zranění chodci po městě či obci nejčastěji požadují odškodnění za bolest a náhradu nákladů spojených s léčením. Průměrná výše odškodnění se pochybuje kolem 40 tisíc korun, je však vždy odvislá od individuálního případu poškozeného. Poškození mohou mimo výše zmíněného žádat i kompenzaci za ztížení společenského uplatnění, náhradu nákladů spojených s péčí o svou osobu a domácnost, náhradu věcné škody a v neposlední řadě náhradu ztráty na výdělku. „Odškodnění se v takových případech může vyšplhat i na částky v řádu vyšších desítek či dokonce statisíců korun,“ uzavírá právník ze společnosti Vaše nároky.cz. 

Společnost Vaše nároky.cz pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na www.vasenaroky.cz.

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688