Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.03.2016 06:00:41

Největší těžař na světě snižuje investice kvůli nízkým cenám ropy

Největší na burze kotovaná těžařská společnost světa Exxon Mobil snižuje výhled těžby ropy. V roce 2020 bude zhruba stejný jako vloni.

Společnost Exxon Mobil, která je největší těžařskou firmou světa, jejíž akcie si může pořídit na burze, reviduje předpověď své těžby ropy směrem dolů. Podle listu Financial Times očekává, že v roce 2020 vytěží ze svých ropných vrtů zhruba stejný objem černého zlata jako v roce 2015. Je to důsledek snižování investic díky příliš laciné ropě na světových trzích. Odstupuje tak od svých záměrů, které počítaly s celkovým růstem firmy i oboru.

Šéf Exxonu Rex Tillerson rovněž rozptýlil spekulace o záměru přistoupit k akvizicím. Ty se objevily poté, co Exxon spustil minulý týden prodej dluhopisů v hodnotě 12 miliard dolarů. Na toto téma prý hovořil s šéfy jiných společností, ale nesetkal se s nabídkou, která by vyhovovala oběma stranám potenciálního obchodu.

Vedení těžařského obra očekává, že jeho produkce ropy bude za čtyři roky na úrovni 4 až 4,2 milionů barelů denně. Jde o nižší výhled, než se kterým Exxon přišel přibližně před rokem. Tehdy ještě počítal s těžbou kolem 4,3 milionů barelů denně už v roce 2017. Taková předpověď byla založena na ceně ropy na úrovni 55 dolarů za barel ropy Brent. Nová předpověď počítá s cenou v rozmezí 40 až 80 dolarů. Aktuálně se ropa obchoduje kolem 36 dolarů.

Podle Tillersona se nyní Exxon soustředí především na „zvýšení hodnoty pro akcionáře“. Exxon je mezi velkými těžaři finančně nejsilnější společností. Je jediný s ratingem na úrovni AAA, a to i přesto, že byl, podobně jako jeho konkurenti, velmi zasažen prudkým propadem cen ropy a zemního plynu, který započal v létě 2014.

Aktuální výhled těžby na příštích pět let by se měl pohybovat v koridoru 4,1 milionů barelů denně s výkyvem plus minus dvě procenta. Během stejného období by se světová poptávka po ropě měla zvýšit o 6 milionů barelů denně, respektive o 6,5 procenta, jak věští Mezinárodní energetická agentura (IEA).

Podle výpočtů analytiků Exxon Mobil potřebuje cenu ropy kolem 50 dolarů za barel, aby byl schopen plně pokrýt své kapitálové výdaje i výplatu dividend za uplynulé období. Ale již od příštího roku až do roku 2020 mu bude stačit ropa jen za 40 dolarů.

Investiční výdaje, které byly již na letošní rok sníženy o celou čtvrtinu na 23,2 miliard dolarů, budou kráceny i pro rok 2017, a to ještě o 1,2 miliardy. V dalších letech budou činit průměrně 16 až 24 miliard dolarů ročně s výhledem na rok 2020.

Rex Tillerson řekl, že kritika, která se na něj hrne kvůli tomu, že těžba ropy neroste, ho netíží. Zdůrazňuje, že Exxon neustále pracuje na tom, aby si s celkem přirozeným snižováním produkce poradil. „Lidé říkají ´no, vy nerostete´. To jen dokresluje obrázek o tom, jak je těžké udržet těžařský byznys,“ říká Tillerson.

Šéf Exxonu také poukázal na to, že mnoho malých amerických společností doslova ničí svou hodnotu nárůstem svého zadlužení. Do budoucna tak jen zatěžují svá atraktivní aktiva. „Je to stejné, jako koupit si dům na vysokou hypotéku. Za těchto okolností by nákup takové společnosti byl pro Exxon celkem výzvou,“ dodal Tillerson.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688