Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.03.2016 23:21:39

4. března: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy zakončily týden dalšími mírnými přírůstky, a posílily tak již čtvrtý den v řadě. Náladu na Wall Street podpořily vesměs příznivé údaje z amerického trhu práce, které ale na druhou stranu nebyly natolik dobré, aby vyvolaly obavy z brzkého zvyšování úrokových sazeb. Index S&P 500 se zastavil těsně pod psychologicky důležitou úrovní 2 000 bodů, indexu Dow se ale podařilo vyšplhat nad 17 000 bodů.

Dow v pátek zpevnil o 0,37 % na 17 006,77 bodu, širší S&P 500 posílil o 0,33 % na 1 999,99 bodu a Nasdaq Composite přidal 0,2 % na 4 717,02 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 1,02 % na 16,87 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o čtyři bazické body na 1,872 %.

V plusu v pátek skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce se dařilo odvětví základních materiálů, energetickému sektoru a odvětví veřejných služeb. Nejslabší výkon naopak podaly odvětví telekomunikací a sektor zdravotní péče.

Americká ekonomika vytvořila v únoru 242 tisíc nových pracovních míst, což je mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti zůstala na osmiletém minimu 4,9 %. Průměrná hodinová mzda nicméně v únoru klesla proti lednu o tři centy.

"Je to dobrá zpráva pro ekonomiku USA, vývoj mezd ale naznačuje, že Fed by neměl se zvyšováním sazeb pospíchat," řekl agentuře Reuters analytik BNP Paribas Vassili Serebriakov. Pokles mezd naznačuje, že inflace zůstává slabá.

Americké akcie (4. března 2016)

Americké akcie (4. března 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie chemického obra DuPont (+2,05 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+1,52 %) a technologické firmy Apple (+1,49 %). Nedařilo se naopak cenným papírům maloobchodního řětězce s potřebami pro kutily Home Depot (-0,98 %), softwarového vývojáře Microsoft (-0,61 %) či farmaceutické firmy Pfizer (-0,6 %).

Za celý týden Dow přidal 2,2 %, S&P 500 proti minulému pátku vzrostl o 2,7 % a Nasdaq Composite posílil o 2,8 %. Od začátku roku Dow ztrácí 2,4 %, S&P 500 2,2 % a Nasdaq Composite 5,8 %.

"Zaznamenali jsme další dobrý týden," řekl agentuře Reuters analytik Ole Hansen ze Saxo Bank. "Psychologie trhu se podle všeho změnila a příští týden bychom mohli jít dál nahoru," dodal.

Americké akcie (29. února - 4. března 2016)

Americké akcie (29. února - 4. března 2016)Zdroj: Google

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Obchodní deficit Spojených států se v lednu prohloubil na 45,7 miliardy dolarů z prosincových 44,7 miliardy dolarů. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu. Export čtvrtým měsícem za sebou klesl a dostal se na nejnižší úroveň za pět a půl roku. Dolů ho tlačí zejména slabá poptávka v zahraničí a silný dolar.
  • Americká ekonomika v únoru vytvořila více pracovních míst, než se čekalo. Trh predikoval v průměru 195 tisíc nových pracovních míst, přibylo jich nicméně 242 tisíc po lednových 172 tisících (revidováno ze 151 tisíc). Celková míra nezaměstnanosti zůstala na hladině 4,9 %, jak se očekávalo, nečekaně však klesla průměrná hodinová mzda.
  • Společnost Facebook plánuje změnit způsob, jakým odvádí daně ve Velké Británii, a v důsledku toho prý zaplatí o "miliony liber" více. Informaci v pátek přinesla televizní stanice BBC. Podle BBC firma reaguje na vlnu kritiky kvůli svému systému placení daní.
  • Podle údajů společnosti Lipper Funds v týdnu do 2. března do vysokovýnosových dluhopisů přiteklo 5 miliard USD, nejvíce od začátku sledování ukazatele v roce 1992. Odpovídajícím způsobem klesly i výnosy těchto bondů, a to podle jejich společného indexu pod 9 % z nedávných maxim nad 10 %.
  • Další velké americké technologické firmy jako Facebook či Microsoft podpořily společnost Apple ve sporu s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) o právo odblokovat data v telefonu podezřelého zločince. V dopisech žádají příslušnou americkou soudkyni, aby Apple podpořila. K věci se v pátek vyjádřil i vysoký komisař OSN pro lidská práva, podle něhož by případ mohl usnadnit práci hackerům či autoritářským vůdcům a mohl by zasáhnout práva milionů lidí.
  • Evercore zvyšuje doporučení na akcie J.C. Penney na "kupovat" z "držet".
  • Macquarie začíná pokrývat akcie Salesforce.com s doporučením "outperform", stejné doporučení uděluje i akciím Oracle.
  • BB&T snižuje doporučení na akcie Tyson Foods na "držet" z "kupovat".
  • Maloobchodní prodejce oblečení Gap v únoru zaznamenal 2% pokles výnosů, tržby značky Banana Republic se propadly o 11 %.
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA v uplynulém týdnu klesl o 8 na 392. Jde o jedenáctý týden poklesu v řadě. Celkový počet vrtů pro těžbu ropy a plynu se snížil o 13 na 489. Historicky nejnižší počet vrtů byl v provozu 23. dubna 1999, a to 488.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 7. březnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 7. března

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 7. března a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688