TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  04.03.2016 19:27:50

Česká ekonomika roste, je jednou ze tří nejrychleji rostoucích zemí EU

Ekonomika rostla v loňském roce rychlostí 4,3 procenta. Podle analytiků je jedním z důvodů růstu hlavně fakt, že Češi utráceli mnohem více než v předchozích letech. I vládní koalice má jasno, co stojí za tak dobrými výsledky.

"Česká republika patří mezi tři nejrychlejší evropské země. Růst je výsledkem hospodářské politiky vlády, my jsme se soustředili na urychlení čerpání evropských fondů, podpořili jsme spotřebu domácností a povedlo se nám také posilnit veřejné investice, investovali jsme také více ze státního rozpočtu," prohlásil premiér Bohuslav Sobotka.

I další koaliční partneři se shodují, že jde o dobrou práci současné vlády. "Je to dobrá zpráva, já jsem rád, že především česká vláda nebrzdí hospodářský růst," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělohrádek. A potvrdil to i ministr financí Andrej Babiš. "Ekonomice se daří. Také jsme k tomu významně přispěli, uvolnili investice a spotřebu," uvedl.

S tím ale nesouhlasí opozice. "To se vládě přihodilo a já jí to přeju. Ale už se to nebude opakovat příští rok a to je odpověď, zda za to vláda může nebo nemůže," vyjádřil se předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. "Rok 2015 dosáhl enormního růstu, ale zásluhy vlády nejsou až tak přímé," shodl se s Kalouskem i Jiří Dolejš z KSČM.

"Nikdo se nemá chlubit cizím peřím, to, že se daří naší ekonomice, je dobře, ale je to díky pracovitým lidem, občanům, kteří podnikají, něco dělají, určitě to není díky vládě. Ekonomický růst není zpravidla výsledkem úřadující vlády," přisadil si předseda ODS Petr Fiala.

Ekonomika letos zřejmě opravdu zpomalí, protože už nebudeme moci čerpat tolik evropských dotací. Nicméně podle premiéra ekonomika nadále poroste, i když "jen" o dvě procenta. Naopak jediné, co má klesat, bude nezaměstnanost.

Nezaměstnanost v ČR byla k 31. lednu na 6,4 procentech, což znamená, že bez práce bylo skoro půl milionu lidí. Nejvíce nezaměstnaných bylo v okrese Bruntál, a to vysokých 11,7 %. Naopak nejméně na Praze východ, kde to bylo pouhých 2,7 %.

V historii byla nejmenší nezaměstnanost při vzniku České republiky, tedy v roce 1993, kdy byla tři a půl procenta. Naopak nejhorším rokem byl rok 2004, kdy míra nezaměstnanosti vystoupala skoro až na 11 procent.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688