Ing. Petr Cimala (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  03.03.2016 14:52:08

Fenomén stárnutí populace a investice do nemovitostí

Současným světem hýbe velké množství trendů. Některé lze snadno identifikovat, jiné hůře. Jeden představuje hrozbu, další pozitivní změnu. Na základě některých z nich lze postavit investiční nápady či odhalit nové příležitosti.

Jedním z rizikových trendů současnosti je bezpochyby stárnutí populace, které v některých státech znamená do budoucna vážný ekonomický i sociální problém.

Senior Housing Properties jako příležitost

Společnost Senior Housing Properties Trust (SNH) sídlící v americkém státě Massachusetts podniká v oblasti pronájmu nemovitostí. Jedná se o společnost typu REIT (Real Estate Investment Trust), což je obdoba nemovitostního podílového fondu.

REIT v USA podléhají zvláštním regulatorním opatřením (např. povinnost rozdělit 90 % zisku mezi akcionáře), díky nimž nabízejí vysoké dividendové výnosy. Představují tak velmi zajímavou a likvidní investici do nemovitostí.

Majetek Senior Housing Properties, celkem 428 položek o hodnotě téměř 8 miliard dolarů, je alokován po celých Spojených státech. Jedná se zejména o domy určené pro starší a nemocné občany (cca. 40 % portfolia), dále zdravotnická, administrativní či výzkumná centra a zařízení (55 %).

Stárnutí populace v USA

Při investicích do nemovitostí určených pro seniory vychází SNH z jasného trendu – počet lidí nad 85 let roste rychleji než zbytek populace v USA. Do roku 2030 bude představovat zhruba 20 % obyvatel.

Není divu, že poptávka po bydlení na stáří již teď přesahuje nabídku. V USA totiž každý den přibude 10 000 čerstvých pětašedesátníků.

graf_population_65

Výdaje na zdravotní péči

Dalším důkazem nastoleného trendu jsou výdaje na zdravotní péči. Ty rostou v USA stabilním tempem, cca. 5 % ročně. V příští dekádě však mají zrychlit o jeden procentní bod. Tyto údaje dokreslují příběh a potenciál společnosti.

graf_výdaje_zdravotnictví

Pronájem domů pro seniory

Senior Housing Properties vlastní a pronajímá operátorům pro tento účel 297 nemovitostí v 39 státech USA. Jedná se jak o pronájem bytových jednotek seniorům, tak o domy poskytující kompletní péči a asistenci.

Pronájem budov ve zdravotnictví

Senior Housing Properties pronajímá též budovy biotechnologickým firmám, výrobcům zdravotnických pomůcek, soukromým klinikám a nemocnicím. Obsazenost majetku je zhruba 86 %. Smlouvy o pronájmu jsou většinou dlouhodobé, souhrnně končí v průměru za více než 7 let.

Největším zákazníkem je společnost Vertex Pharmaceuticals, od ní plyne více než čtvrtina příjmů, přičemž smlouva jí vyprší až v roce 2028.

Senior Housing Properties: Potenciální investice a rizika

Poslední tři roky přinášel Senior Housing Properties konstantní dividendový roční výnos 1,56 USD na akcii což při současné ceně (15 USD za akcii) je velmi zajímavých 10 %.

graf_Stock_SHP

Rizikem by však mohla být struktura podnikání. SNH využívá pro správu portfolia externí společnost, RMR Group. Ta si účtuje poplatky na základě objemu svěřených aktiv. Dochází tak ke konfliktu zájmů mezi správcem a akcionáři. Trust v posledních letech svůj majetek téměř zdvojnásobil, bez výrazného nárůstu výnosů pro akcionáře.

Podmínky realitního trhu neumožňují akciím SNH závratný růst. Také u zisku firmy je předpokládán pouze mírný nárůst – konsensus EPS pro rok 2017 je 1,9 USD, současná hodnota – 1,82 USD.

Akcie Senior Housing Properties je ze své podstaty spíše konzervativní investice navázaná na potenciál zdravotnického sektoru a ve dlouhodobém výhledu též na trend stárnoucí populace v USA.

Autor: Filip Tvrdek, Petr Cimala | aurainvest.cz 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Petr Cimala

Ing. Petr Cimala, Aura Invest

je analytikem a členem managementu Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na oblast vyhledávání atraktivních investičních příležitostí i oblast Equity Sales. Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688