Tomáš Menčík (Cyrrus)
Okénko investora  |  03.03.2016 11:08:01

Paradox opět na scéně: ECB se bojí poklesu cen

Data o vývoji cenové hladiny v pondělí opět ukázala, jak nedobře na tom Evropa je. Označení nedobře v debatě o inflaci znamená, že inflace je příliš nízká, v únoru dokonce meziročně klesla o 0,2 %. Záporná inflace neboli deflace a pokles cenové hladiny, je pro centrální banky jako červená na býka. Už ve čtvrtek příští týden budou mít bankéři možnost zakročit - a tentokrát by zakročení mělo být rázné. Pokles cen je totiž cesta do pekel.

V případě poklesu cen totiž podniky méně vydělávají, protože jim klesají tržby i zisky, musí snižovat mzdy nebo propouštějí, lidé mají méně peněz a méně utrácí. Navíc nejen že nemohou utrácet tolik co dříve, ale ani nechtějí, protože mohou a budou očekávat, že příště bude ještě levněji. A dlužníkům reálně rostou dluhy. To znamená, že levnější = lepší platí jen z laického pohledu. Prakticky je to jedna z největších ekonomických hrozeb, se kterou je velmi obtížné a zdlouhavé bojovat.

Únorový pokles cen o 0,2 % je do velké míry odrazem levných energií a potravin. Bez tohoto vlivu by inflace rostla o 0,7 %. Historicky je očištěný údaj pro centrální banky relevantnější, nicméně čím déle jsou zejména ceny energií nízké, tím více se promítají do ostatního zboží a služeb. To může na pokles inflace ve výsledku působit déle, než jsou centrální banky ochotny přehlížet. A zdá se, že právě nyní takový okamžik nastal.

Na pravidelném zasedání 10. března je všeobecně očekáváno, že ECB opět „řízne“ do svého programu kvantitativního uvolňování. Nebylo by překvapením, kdyby šéf ECB Draghi představil několik nových opatření naráz. Mohlo by se jednat o prodloužení účinnosti QE dále do roku 2017, o možnost nákupu většího spektra dluhopisů, ve hře je i další snížení depozitních sazeb. Ale hlavně investoři napjatě očekávají, jestli ECB zvedne měsíční limit z aktuálních 60 miliard EUR. Například banka ABN Amro očekává nárůst na 70 miliard EUR, Morgan Stanley 80 miliard. To jsou částky, které jsou blízko tržnímu konsenzu. Vzhledem k aktuálním dění v globální ekonomice a na akciových trzích je však pravděpodobné, že tato částka může být významně vyšší. Pokud by se přiblížila hranici 100 miliard, mohlo by to pro akciové trhy znamenat březnové žně.

Ing. Tomáš Menčík, CFA

Ing. Tomáš Menčík, CFA

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor Bankovnictví a pojišťovnictví. Během studií absolvoval dva semestrální pobyty na The University of Texas v USA a na University of Liechtenstein v Lichtenštejnsku. Již v průběhu studií a po nich pracoval v poradenské společnosti Deloitte a následně v Penzijním fondu České pojišťovny jako finanční analytik. V roce 2012 nastoupil jako analytik do společnosti CYRRUS, kde se zaměřuje zejména na komodity, leteckou přepravu a IT. Od roku 2012 je držitelem certifikátu CFA.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688