Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.03.2016 23:34:13

2. března: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se ve středu pohybovaly kolem nuly poté, co v úterý zaznamenaly nejlepší začátek měsíce za poslední více než tři roky. Investoři jsou obezřetní ohledně vývoje cen ropy a vyčkávají před pátečním zveřejněním klíčových dat z amerického trhu práce.

Index Dow ve středu připsal 0,2 % na 16 899,32 bodu, S&P 500 zpevnil o 0,41 % na 1 986,45 bodu a Nasdaq připsal 0,29 % na 4 703,42 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,45 % na 17,09 bodu.

Výnosy dluhopisů mírně rostly, výnos dvouletých vládních bondů USA se pohyboval kolem 0,905 %, tedy kolem nejvyšší hladiny od 14. ledna, a výnos desetiletých dluhopisů se mírně zvýšil na 1,459 % poté, co se dříve dotkl i nejvyšší hodnoty od 8. února.

V plusu uzavřelo devět z deseti hlavních sektorů, dařilo se zejména energetickému sektoru a odvětví základních materiálů, mírně klesl sektor cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (2. března 2016)
Zdroj: Google

"Myslím, že dnešní vývoj demonstruje to, jak investoři pracují se zisky z posledních dní a uvědomují si, že nás čekají dva významné makroekonomické indikátory," říká Anthony Valeri, investiční stratég z LPL Financial. Ve čtvrtek na trh dorazí index nákupních manažerů ve službách od institutu ISM a v pátek se investoři dozvědí, kolik nových pracovních míst v únoru vytvořila americká ekonomika.

Ekonomická aktivita ve Spojených státech se v lednu a únoru dále zvyšovala, v jednotlivých oblastech a sektorech se ale situace značně lišila. Uvádí se to v pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky USA zvané Béžová kniha, kterou zveřejnila americká centrální banka (Fed).

Americký dolarový index se pohyboval oproti hlavním měnám níže, proti euru se dolar večer obchodoval na 1,0864 EUR/USD a proti jenu na 113,46 USD/JPY.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Soukromý sektor v USA vytvořil v únoru podle dat agentury ADP více pracovních míst, než se čekalo. V sektoru přibylo 214 tisíc míst, čekalo se jen 190 tisíc po předchozím růstu o 193 tisíc (revidováno z 205 tisíc). Zpráva je dalším signálem, že trh práce v USA zůstává silný navzdory hospodářskému oslabení v zahraničí a výkyvům na finančních trzích.
  • Francie v loňském roce poprvé za posledních 40 let přišla o pozici největšího obchodního partnera Německa, vystřídaly ji Spojené státy. Vyplývá to ze středečních údajů spolkového statistického úřadu. Podle agentury AFP stojí za tímto vývojem růst americké ekonomiky a slabší kurz eura.
  • Ekonomická aktivita ve Spojených státech se v lednu a únoru dále zvyšovala, v jednotlivých oblastech a sektorech se ale situace značně lišila. Uvádí se to v pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky USA zvané Béžová kniha, kterou zveřejnila americká centrální banka (Fed). Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne v polovině března, kdy se sejde k dalšímu rozhodování o měnové politice.
  • Americký distributor léčiv McKesson koupí kanadskou síť lékáren Rexall Health, čímž si upevní postavení na kanadském trhu. Přední kanadské podnikatelské skupině Katz Group zaplatí McKesson v rámci transakce tři miliardy kanadských dolarů, sdělila ve středu americká firma.
  • IBM plánuje prodat své akcie za 150 milionů dolarů čínské společnosti Lenovo Group.
  • BMO Capital začíná pokrývat akcie Amazon.com s doporučením "outperform".
  • Monsanto snižuje výhled celoročního upraveného zisku na akcii na 4,40-5,10 USD z 5,10-5,60 USD.
  • Maloobchodní řetězec Sports Authority požádal o ochranu před věřiteli, plánuje prodat nebo zavřít 140 obchodů.
  • Volební superúterý v USA ovládli za demokraty Hillary Clintonová a za republikány Donald Trump. Oba vítězství brali v sedmi z jedenácti států. Republikán Ted Cruz uspěl ve dvou státech, Marco Rubio v jediném. Demokratický kandidát Bernie Sanders bodoval ve 4 státech.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Kolik vydělají americké firmy? Rozkolísané odhady připravují půdu pro velká tržní překvapeníKolik vydělají americké firmy? Rozkolísané odhady připravují půdu pro velká tržní překvapení 

Očekávání spojená se zisky firem jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro ceny akcií. I proto mají výsledkové zprávy tak velký vliv na mnohdy výrazné denní pohyby cen jednotlivých titulů. A právě zhoršující se výhledy mohou podle UBS vést v nejbližší době k výraznějšímu posílení některých akciových titulů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688