Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  02.03.2016 18:30:41

ČEPS hospodařil vloni se ziskem 2 miliardy korun

Zisk ČEPS, a.s., za loňský rok činil před zdaněním 2 miliardy korun. V porovnání s rokem 2014 je to o 681 milionů více. Na obnovu a rozvoj přenosové soustavy vynaložila společnost  5,6 miliardy korun.

 

Na narůst hospodářského výsledku měly vliv vyšší tržby za zajištění systémových služeb a nižší náklady na nákup služeb podpůrných. Systémové služby jsou činnosti, které vykonává provozovatel přenosové soustavy pro zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny,
a to v každém okamžiku. Prostředkem pro jejich zajištění jsou podpůrné služby, pomocí kterých je možné regulovat rozdíly mezi výrobou a spotřebou. Společnost ČEPS tyto služby nakupuje, protože ze zákona nesmí vlastnit žádné zdroje elektrické energie.

Výnosy za systémové služby byly v loňském roce vyšší díky rostoucí spotřebě elektřiny. Podpůrné služby se snažíme nakupovat s co nejmenšími náklady. K úspoře tu pomohly i snižující se ceny elektřiny na velkoobchodním trhu,“ vysvětluje předseda představenstva ČEPS, a.s., Vladimír Tošovský.

ČEPS, a.s., jako regulovaný subjekt může dosáhnout pouze úrovně zisku stanoveného regulačními parametry, které určuje Energetický regulační úřad. Pokud se dosažená skutečnost v běžném roce odchyluje od stanovených hodnot, jsou tyto odchylky (korekční faktory) zahrnuty
do regulačních parametrů v následujícím období a tím ovlivňují hospodářské výsledky společnosti s dvouletým odstupem.

Jak vyšší výběr za systémové služby, tak část úspor za nákup podpůrných služeb se vrátí konečným zákazníkům,“ dodává Tošovský.

Od počátku roku 2015 pokračovalo období s vysokými tranzitními toky přes naši přenosovou soustavu. Výměna dosahovala až 7 000 MW. Způsobeno to často bylo nadvýrobou v severním Německu a její spotřebou v přečerpávacích elektrárnách v Rakousku. Ve čtyřech lednových
a šesti únorových dnech museli proto dispečeři ČEPS přijmout řadu mimořádných opatření. Korektivní zásahy byly prováděny nejen u nás, ale i v okolních soustavách.

Nejnákladnější jsou mezinárodní redispečinky. Mnohdy jsou však nejvíce účinné. Protože naši přenosovou soustavu ohrožují především tranzitní toky z Německa a Polska směrem na jih, jsou nejčastějším řešením takzvané řetězené redispečinky ve směru Rakousko – Česko – severní Německo. To znamená, že v Rakousku zvýší výkon a v Německu, v oblasti 50Hertz, ho sníží,“ vysvětluje Miroslav Vrba, místopředseda představenstva ČEPS, a.s., zodpovědný
za dispečerské řízení.

Cena jedné redispečované MWh dosahovala v loňském roce až 90 EUR. Mezinárodní redispečinky tak provozovatele české přenosové soustavy stály víc než 90 milionů korun.

O náklady na dvojstranné přeshraniční redispečinky se ČEPS dělí se sousedícími provozovateli sítě podle smluvně odsouhlaseného klíče. Bez těchto zásahů by v Česku mohlo dojít i k ohrožení dodávek elektřiny.

Všichni evropští provozovatelé přenosových soustav se připravili na pátek 20. března. Během dopoledne prošlo Evropou částečné zatmění Slunce, které se kvůli rychlému poklesu a nárůstu výroby fotovoltaických elektráren mohlo negativně odrazit ve spolehlivosti provozu energetické soustavy. Díky celé řadě přijatých opatření zvládly evropské i česká přenosová síť výjimečný jev bez problémů.

Významnou komplikaci přinesly neplánované odstávky jaderných elektráren, kdy musela být
v jednom případě čerpána havarijní výpomoc od slovenské a bavorské soustavy na pokrytí chybějícího výkonu. Ostatní výpadky byly vyřešeny již ve fázi přípravy provozu. Problémy způsobovaly české přenosové soustavě i obchodní výměny v rámci společné německo-rakouské obchodní zóny, které přesahovaly 8 000 MW.

I v roce 2015 pokračoval v ČEPS, a.s., rozsáhlý investiční program. Součástí investic, na které bylo vloni vynaloženo 5,6 miliardy korun, je výstavba nových vedení, posílení kapacity některých vedení stávajících a dokončení přechodu stanic přenosové soustavy na dálkové ovládání. Souběžně se také modernizuje systém fyzického zabezpečení objektů elektrických stanic.

Konkrétně pokračuje výstavba regulačních transformátorů. V prosinci bylo dokončeno zdvojení vedení V410 VýškovČechy Střed, které posílí vyvedení výkonu nových zdrojů  v severozápadních Čechách a zároveň navýší tranzitní možnosti přenosové soustavy. Dokončeny byly také dvě z pěti etap nového vedení V458 KrasíkovHorní Životice, které významně zvýší spolehlivost a přenosové schopnosti,“ vyjmenovává Tošovský.

Cizí zdroje pro financování svého investičního programu získává společnost efektivně díky dlouhodobě stabilnímu ratingu. ČEPS, a.s., v loňském roce obdržela od agentury Moody’s informaci o zachování aktuálního ratingu na úrovni A2 se stabilním výhledem. Toto hodnocení je pouze o jeden stupeň nižší než rating České republiky.

V roce 2015 bylo přeneseno celkem 60 563 GWh elektrické energie.

Tisková zpráva ČEPS


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688