Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  02.03.2016 09:12:09

Taky jste to četli? Krize z roku 2008 se opakuje! Nebo ne?

V posledních dnech a týdnech se v českých médiích stále častěji objevují emotivní články popisující negativní vývoj světového hospodářství a varující před možným příchodem recese či dokonce i další krize. Je samozřejmé, že takovéto informace vyvolají mezi čtenáři obavy. Pojďme se nyní podívat na nejčastěji se opakující argumenty, na kterých jsou tyto články postaveny a na to, zda je nervozita z nich vyplývající oprávněná.

Jedním z hlavních ekonomických témat posledních let, kterého si nyní všímají i čeští novináři, je dění v Číně, jejíž hospodářský růst kvůli strukturálním změnám zpomaluje. Konkrétně za loňský rok došlo v Číně k růstu HDP „pouze“ o 6,9 %, což znamenalo nejnižší posílení za posledních 25 let. Tento údaj je sám o sobě velmi zajímavý a na první pohled naznačuje výrazně negativní vývoj, který by někteří mohli číst i tak, že v Číně je nyní nejhůře za poslední čtvrtstoletí. Tak tomu však rozhodně není. Čínská ekonomika nadále roste, sic je zde patrné průběžné zpomalení z extrémně vysokého a dlouhodobě neudržitelného tempa růstu nad 10 % ročně. Ochlazení čínské expanze bylo všeobecně očekávanou událostí, přičemž je z dlouhodobého pohledu příznivé, k jakým strukturálním změnám v Číně dochází. Konkrétně by se země měla vymanit ze své závislosti na průmyslu a masivním exportu a po vzoru západních ekonomik se více zaměřit na domácí poptávku a služby. Po této transformaci by čínský ekonomický růst měl být sice pomalejší v porovnání s extrémními skoky v minulosti, nicméně by mělo jít o růst zdravější a hlavně stabilnější.

Velmi často se v poslední době píše také o problémech amerického korporátního sektoru, kterému jako celku klesají výnosy i čisté zisky. Poměrně snadno dostupné jsou statistiky vývoje hospodaření firem spadajících pod akciový index S&P 500. Jde o pět set největších společností ze Spojených států, které poměrně přesně reprezentují celý soukromý sektor. Během posledního čtvrtletí loňského roku poklesly výnosy těchto společností o 4,2 % na 2,38 bilionu USD, přičemž čisté zisky se snížily o 6,5 % na 254 mld. USD. Informace ohledně negativního výkonu amerických firem se tak zakládají na pravdě, nicméně srovnání s krizovými lety 2008 či 2009 není na místě. Klíčovým rozdílem je, že nyní neklesají firmám zisky napříč všemi odvětvími. Souhrnná data překlopuje do záporu výkonnost pouze jednoho segmentu, jimž jsou těžaři a zpracovatelé komodit, zejména pak ropy. Pokud bychom od kompletních dat firem z S&P 500 abstrahovali více než 70 % propad čistých zisků ropných společností a jejich 30% snížení výnosů, viděli bychom, že korporátní sektor v USA neoslabuje, ale pouze stagnuje. Některé segmenty, jako například telekomunikace s 25% nárůstem čistých zisků při 12% posílením tržeb, navíc dál silně rostou.

Články věštící burzovní armageddon se intenzivně opírají i o hrozby vyplývající z nízkých cen komodit. Zde je nutno podotknout, že nejde o nový argument ale jen o doprovodný jev už rozebraného dění v Číně. Tato země je totiž největším spotřebitelem komodit na světě a nepřekvapí, když je zpomalení jejího růstu doprovozeno i poklesem poptávky a tedy i ceny komodit. Výjimkou budiž cena ropy, kde hraje prim růst nabídky a ne snížení poptávky. Nízké ceny komodit však nejsou žádným převratným jevem, který by nastal ze dne na den. Trend jejich kontinuálního poklesu je vysledovatelný až do prvního čtvrtletí roku 2014 a je tak již velmi pečlivě zapracován do aktuálního ocenění akciových trhů.

Spekulace s akciemi je samozřejmě rizikovou činností (bez rizika by nebylo zisku) a není radno podceňovat případné hrozby. Investor by však měl velmi striktně rozlišovat mezi riziky, čili potenciálními negativními skutečnostmi a již všeobecně známými a tedy v trhu zapracovanými informacemi. Z tohoto pohledu mohou texty sumarizující pouhý stav v ekonomice či na finančních trzích méně zkušené investory mást představením obrázku, který už dávno pozbývá kurzotvorného potenciálu a tudíž nemá vliv na budoucí vývoj. Tuto skutečnost krásně dokládá fakt, že od doby, kdy se v českých médiích začaly poprvé objevovat zvučné nadpisy věštící novou krizi, vzrostly evropské akciové indexy o téměř 10 %. Negativní zprávy byly v trhu jednoduše již dávno započítány a naopak se začaly objevovat příznivé signály, po kterých investoři začali akcie znovu ve velkém nakupovat.

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688