Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  01.03.2016 14:27:16

Kolik Bakala vydělal (vytuneloval) z NWR?


Společnost NWR byla od začátku svého působení v Česku, potažmo na pražské burze, spojována se jménem Zdeňka Bakaly. Ten se v úterý rozhodl zbavit všech svých prakticky bezcenných akcií prodělečné společnosti, které vlastnil prostřednictvím firem CERCL a Asental. Určitě ale na výletu do uhelného byznysu, který trval přes dekádu, neprodělal. Spíše naopak.

Cesta za miliardovým majetkem Zdeňka Bakaly začala prodejem společnosti Patria Finance bance KBC v roce 2000. Tím finančník získal několikamilionový kapitál. Již v době působení v Patrii si přitom budoval kontakty, které mu v budoucnu mohly pomoci při rozšiřování jeho "impéria".

Privatizace OKD

Poté, co dořešil rozvod se svou americkou manželkou, a založil několik různých firem (mezi nimi i RPG Industries), začal se angažovat v privatizaci společnosti OKD. Ve skutečnosti se s firmou dostal do kontaktu již v roce 1997, ještě za působení ve společnosti Patria Finance, která měla Fondu národního majetku pomoci řešit situaci, kdy stát podivným způsobem přišel o většinový podíl v OKD. Ten nakonec v roce 1998 získala společnost K.O.P a nově založená Karbon Invest podnikatelů Viktora Koláčka, Petra Otavy a Jana Przybyly.

Společnost Karbon Invest se následně začala zajímat i o zbývající podíl (46 %) ve společnosti, který se jí, i s pomocí společnosti Charles Capital (dcera RPG Industries), vlastněné Zdeňkem Bakalou, v roce 2004 podařilo získat. Na tomto prodeji bylo nejasných hned několik věcí, a proto je dodnes předmětem soudních sporů. Jednou z nejdiskutovanějších je samozřejmě cena, která se po několika nabídkách (mimo jiné i od společnosti Penta) dostala na 4 miliardy korun. To, že hodnota společnosti byla ve skutečnosti mnohem vyšší, věděli prakticky všichni zainteresovaní, včetně tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky. Již v dubnu 2005 přitom většinový vlastník učinil nabídku na odkup akcií od minoritních investorů, podle níž se hodnota společnosti pohybovala kolem 22,5 miliardy korun. To by znamenalo, že 46% podíl společnosti by měl hodnotu kolem 10 miliard korun.

S cenou souvisí také skutečnost, že kupci získali v rámci celého balíku rozsáhlý majetek společnosti (více než pět a půl tisíce hektarů pozemků v lukrativních zónách, přes osm tisíc budov, kam patřily početné nebytové prostory, hotely a komerční nemovitosti, k tomu obrovské těžební areály, a hlavně více než 43 tisíc bytových jednotek) prakticky zadarmo, protože znalci většinu z dceřiných společností OKD vůbec neocenili. A například byty byly oceněny na směšných 40 tisíc korun na jednotku.

Další nesrovnalosti panují kolem toho, jakým způsobem se k OKD nakonec dostal Bakala. Původní a nejvíce rozšířená informace je taková, že v listopadu 2004 se většinovým vlastníkem Karbon Invest stala firma Charles Capital. Oficiální suma nebyla nikdy zveřejněna, ale například prezident Zeman se nedávno vyjádřil, že Bakala zaplatil Karbon Invest 9 miliard. Ve skutečnosti však Bakala a Charles Capital pomáhali Karbon Invest už při samotné koupi a minimálně zpětně působí jako v podstatě jasné, že se majitelem stane Bakala, respektive jím vlastněné společnosti.

Když to shrneme a budeme vycházet z dostupných informací, mohl Bakala za OKD zaplatit kolem 9 až 12 miliard korun. Na první pohled velká suma, ale vzhledem k tomu, kolik peněz nakonec z firmy vysál, to pro něj nakonec byla velmi dobrá investice.

NWR jako návnada na investory

Společnost OKD se stala součástí nizozemské firmy New World Resources (NWR), která vznikla v roce 2005 a v roce 2008 vstoupila na burzy v Londýně, Praze a Varšavě. Emise akcií společnosti se stala největším IPO pražské burzy a zájem investorů několikanásobně překonal nabídku společnosti.

Základ úspěchu NWR u investorů a na burze, zejména ze začátku, tvořily sebevědomá rétorika a pravděpodobně úmyslné klamání investorů o zásobách uhlí a jeho vytěžitelnosti. Zásoby uhlí, které společnost deklarovala, rostly před samotnou emisí podezřelým tempem - v září 2007 firma uváděla vytěžitelné zásoby uhlí okolo 150 milionů tun, ale v lednu 2008 to bylo již 419 milionů tun. Firma totiž do zásob započítala i uhlí v polském dole Dębieńsko, který jí nepatřil. Nebylo navíc jisté, zda vůbec dostane povolení v něm těžit.


Načasování vstupu na burzu bylo pro NWR prakticky ideální, ovšem investoři, kteří se chtěli podílet na zázračném úspěchu firmy, nakonec mnohdy skončili s obrovskými ztrátami.
 Vlastnická struktura je v posledních letech i kvůli novým emisím akcií nejasná a Bakala se již loni stáhl z jejího vedení. Ve středu 24. února pak oznámil, že společnost CERCL Mining, kterou vlastní napůl s firmou BXR, se vzdává svých akcií ve prospěch skupiny investičních fondů Ad Hoc Group (AHG). Mimochodem, při odchodu ze společnosti BXR v létě 2014 dostal Bakala jako "odchodné" několik firem působících v ČR, například realitní společnost Asental nebo železniční společnost AWT (Advanced World Transport), bývalou OKD Doprava. Tyto společnosti vyplácely v minulosti dividendu v milionech nebo desítkách milionů korun.Investorům to ale nevadilo, za 31,5 % akcií společnosti "vysolili" 35,5 miliardy korun, a společnost tak ohodnotili na 110 miliard korun.
Bezmála 30 miliard získal Bakala společně se svým partnerem Petrem Kadasem, respektive firma Bakala Crossroads Partners (BXR, původně RPG Industries). To však nebyl jediný zisk majoritních vlastníků společnosti. Jak psal americký žurnalista a kritik českých "kmotrů" Erik Best na svém webu, společnost ještě před vstupem na burzu vydala dluhopisy a vyplatila dividendy ve výši 1,487 miliardy eur. Tyto sumy tvoří drtivou většinu toho, co Bakala z NWR, respektive OKD získal, dividendy v následujících letech představovaly minimum celkové částky.

Jak již bylo zmíněno, Bakala a jeho společník získali při privatizaci OKD také množství dalšího majetku. Nejvíce se vyjímá často propíraných více než 43 000 bytů, které byly vyvedeny do společnosti RPG Byty, kterou vlastnil Bakala s firmou BXR. I tato společnost mu v poslední době dělala dojnou krávu - v roce 2013 si z nerozděleného zisku majitelé vyplatili dividendu 4,6 miliardy korun, v roce 2015 si vyplatili dalších 261 milionů korun. A přestože mělo být loni na účtu nerozděleného zisku 9,7 miliardy korun, společnost v roce 2013 neváhala vydat dluhopisy za více než 10 miliard korun.

Posledním hřebíčkem do rakve kdysi snad seriózní pověsti Zdeňka Bakaly byl prodej společnosti RPG Byty firmě Round Hill Capital. K prodeji došlo přesto, že se finančník při koupi OKD v roce 2004 zavázal, že předkupní právo na byty budou mít současní nájemníci z řad horníků za zvýhodněné ceny. Bakala tvrdí, že na tomto právu se převodem nic nezměnilo. Horníci se samozřejmě soudí, ale bude to na dlouhé lokte. Ačkoli cena transakce nebyla oficiálně uvedena, Bakalovi mohl obchod podle některých zdrojů přinést kolem 20 miliard korunSamotná OKD mu tedy (při vědomě zjednodušených počtech) vynesla při investici kolem 10 miliard korun zhruba 60 miliard korun.


Příběh zmaru: NWR stála 200krát více než v současnosti. Zachrání ji nový majitel?

Skupina věřitelů společnosti NWR v pondělí uvedla, že je připravena vložit do firmy další peníze, bude-li svou podporu ochotna poskytnout také vláda. Firma, která vlastní OKD, je v hluboké krizi a podle analytiků jí už letos bez další finanční injekce dojde hotovost.


 


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

18.03.2015NWR: Bakala odstoupí z představenstva Research (J&T BANKA)
05.05.2014Kolik si loni vydělali šéfové ČEZ? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
30.09.2013Video: Andrej Babiš: Bakala hrál s NWR na burze kasino Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688