Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  29.02.2016 06:15:41

Tankery s ropou nespěchají a obeplouvají Afriku, Evropa hlásí nadbytek


Kombinace mírné zimy, zvýšených importů a zvýšené produkce rafinerií způsobila nárůst zásoby ropných derivátů v Amsterdamu, Rotterdamu a Antverpách. Tankery tak raději objíždí celou Afriku.

Souhra několika faktorů, které způsobují nárůst zásob ropných derivátů v Amsterdamu, Rotterdamu a Antverpách (oblast ARA), vede k tomu, že tankery, které míří do Evropy z Perského zálivu tak raději obeplouvají celou Afriku. Informuje o tom americká Energetická informační administrativa.

Za normálních okolností je Evropa z Perského zálivu dostupná skrze Rudé moře a Suezský průplav za 15 až 20 dní. Nyní však někteří dopravci volí raději delší trasu kolem celé Afriky, včetně jejího nejjižnějšího bodu, Střelkového mysu.

Smysl volby cesty, která trvá 30 až 40 dnů spočívá v tom, že se zvyšuje pravděpodobnost prodat ropu během plavby za atraktivnější cenu, případně nalézt příhodnější prostory pro přechodné uskladnění ropy nebo zemního plynu.

Evropa je čistým dovozcem ropných derivátů, které se používají jak k vytápění, tak jako pohonné hmoty. Evropa tyto produkty dováží z několika regionů. Kromě Ruska a Spojených států je odebírá také ze Středního východu a Indie.

mapa
Trasy ropných tankerů. Zdroj: EIA

Nedostatek skladovacích prostor a silné contango způsobily, že velká část ropných zásob putuje po dlouhých mořských trasách. Contango je taková situace na trhu, kdy ceny futures (v tomto případě na komodity) jsou vyšší, než cena komodity, která je aktuálně k dodání. Pokud je contango dostatečně velké, vede právě k tomu, co můžeme nyní pozorovat – účastníci trhu, kteří koupili futures pak chtějí dodání ropy co nejdéle pozdržet, aby nemuseli ropu, zemní plyn a produkty z nich prodávat se ztrátou.

Contango na ropných derivátech bylo v lednu obrovské. Na jednom barelu necelých 9 dolarů. A tak se stalo, že několik tankerů, které se v daném časy vyskytovaly kolem jižního Španělska, byly obchodníky zarezervovány zcela otevřeně jako plovoucí sklady.

Zásoby ropných produktů v oblasti ARA převýšily průměr posledních pěti let. To se naposled stalo v polovině roku 2014. K nárůstu zásob přispěla také nízká hladina Rýna v posledním kvartále roku 2015, což zpomalilo říční dopravu ropných produktů dále do evropského vnitrozemí. To se sice v posledních měsících zlepšilo, ale pro změnu klesla poptávka po topných olejích. Díky mírnému průběhu letošní zimy.

Problémy s vysokými zásobami ropy, zemního plynu a produktů z nich nemá jen Evropa. Již před necelými dvěma týdny informovala agentura Bloomberg o ropných zásobách v amerických rafineriích. Ty překonaly rekord starý 86 let, když vzrostly o více než 2 miliony barelů na úroveň 504 milionů barelů.

„Máme rozsáhlé zásoby surové ropy a stále je akumulujeme,“ říkal 18. února Tim Evans, energetický analytik Citi Futures Perspective. „Hlavní příčinou nárůstu zásob je oživení dovozu z nízkých úrovní v předchozím období,“ dodal.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688