Probuďte své tělo ještě před příchodem jara

NATURHOUSE, 28.2.2016

aL7kZ.jpg 

Jaro je doslova za dveřmi a počasí plné sluníčka a svěžího vzduchu probouzí nejen přírodu, ale i nás. Spousta lidí se na konec zimy těší jako na spásu z chmurných nálad a „nakopnutí“ do něčeho nového. Detoxikace těla je tak pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí jara. Jak si s ní poradit, abychom si pomohli a neublížili, poradí výživové poradkyně NATURHOUSE.


Každý den nás obklopuje řada toxických látek – smog, kouř z cigaret, alkohol, příliš mnoho kávy či cukrů. Přestože je naše tělo na jejich odbourávání uzpůsobené, čas od času potřebuje naši pomoc. „Zaručeně správných“ návodů na detoxikaci těla najdeme spoustu, ale který je ten správný? Nabízíme pár základních rad, které jednoduše dávají smysl.

Jakých zásad je dobré se držet?

1. Nic nepřehánějte
Ať už je to striktní očista o vodě s citronem, nebo přílišná konzumace takzvaných superpotravin, nic se nemá přehánět. Když okamžitě přestanete jíst, můžete velmi rychle zhubnout, obvykle je ale toto hubnutí způsobeno jen ztrátou vody. Tuky hladověním nespálíte. „Pokud jste se celou zimu stravovali těžkými jídly, nevěnovali jste se žádnému pohybu a popíjeli jste spoustu alkoholu, třídenní půst následovaný hodinovými tréninky ve fitku určitě nebudou dobrou volbou,“ upozorňuje Věra Burešová, hlavní výživová specialistka sítě výživových poraden NATURHOUSE. Velké popularitě aktuálně těší různé „zelené“ potravinové doplňky. „Zelený ječmen nebo řasa chlorella mají skvělé vlastnosti, které pomáhají k pročištění krve, jater i ledvin, ale pozor na dávkování. Vždy se držte doporučené dávky,“ říká Burešová.

2. Stravujte se jednoduše 
Složitá jídla jsou náročná nejen na náš drahocenný čas, ale mnohdy i na finance. Našemu tělu přílišná komplikovanost také nesvědčí. Stačí si zapamatovat pravidlo, že když nerozumíte složení nějaké potraviny, nekupujte ji. Různá nepřirozená aditiva v podobě konzervantů, barviv nebo látek podporující chuť (nebo spíše zakrývající tu opravdovou) nebudou pro naše tělo ideální nejen během detoxikace. „Ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, kvalitní bílkoviny a dostatek tekutin by měly být hlavní složkou našich jídelníčků,“ popisuje výživová poradkyně NATURHOUSE Věra Burešová.

3. Nezapomínejte na pitný režim
Nedostatek tekutin je velmi často důvodem, proč řada lidí nedokáže zhubnout. Základem je čistá voda, kterou můžeme ochutit citronovou šťávou, lístky máty nebo plátky okurky. Doplnit ji můžeme o zelený čaj, který příznivě působí na metabolismus. „Rozhodně vynechejte slazené limonády, čaj si vychutnávejte bez cukru a do vody nepřidávejte sladký sirup. Naše tělo přidané cukry zbytečně zatěžují,“ upozorňuje Štěpánka Štěpánová z NATURHOUSE. Nezapomeňte doplňovat tekutiny i před a po cvičení, abyste během fyzické námahy spalovali tuky a nezbavovali se vody.

4. Dopřejte si pohyb i relax
Pohyb je opravdu velmi důležitou součástí nejen při jarní detoxikaci, ale po celý rok. Je to nejen přirozený způsob, jak se zbavit nadbytečných kil, ale pravidelný pohyb prokazatelně zlepšuje paměť, sebevědomí, náladu, imunitu i spánek. „Začněte například pravidelnými procházkami. Postupně můžete přidávat jak na vzdálenosti, tak na intenzitě. Obzvlášť teď na jaře to bude příjemný způsob, jak si pročistit hlavu a zlepšit náladu,“ doporučuje nutriční specialistka Štěpánka Štěpánová z NATURHOUSE. Nezapomínejte ale ani na relaxaci. „Využijte jaro k tomu, abyste se zaměřili sami na sebe. Dopřejte si uvolňující koupel nebo si zajděte do sauny,“ dodává Štěpánová.

5. Poraďte se s odborníky
Pokud si nevíte rady, jak začít nebo co je nejvhodnější právě pro vás, nestyďte se obrátit na odborníky. Opravdoví profesionálové nebudou mít úšklebky ani hloupé poznámky. „Těší nás každý, kdo má zájem zlepšit svůj život. Fyzické a psychické zdraví spolu úzce souvisí a šťastní lidé zlepšují náladu i svému okolí,“ uzavírá Štěpánka Štěpánová. Výživoví poradci NATURHOUSE vám poradí s kratšími i dlouhodobými plány správné výživy.

o NATURHOUSE:    

NATURHOUSE je celosvětová síť výživových poraden s vedoucím postavením v České republice, na Slovensku i v zahraničí. Koncept byl založen v roce 1992 ve Španělsku a nyní provozuje na 2.000 výživových poraden ve 40 zemích světa. Přidaná hodnota konceptu tkví v osobním výživovém poradenství zdarma, dlouhodobé práci s klientem a širokém sortimentu exkluzivních produktů. Více než 5.500.000 osob dosáhly díky NATURHOUSE svého cíle snížit a kontrolovat svou váhu. V současné chvíli působí na českém trhu více než 70 poboček, které jsou ve valné většině provozovány samostatnými podnikateli – franchisanty. První pobočka byla otevřena společností REDUCCIA, s.r.o. v roce 2008.

 

Více informací na: www.naturhouse-cz.cz

 

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada