Spodní vody ani přehrady se po loňském suchu stále nevrátily do normálu

TNBiz, 28.2.2016

Loňské sucho bylo tak extrémní, že se například hladiny spodních vod jen pozvolna vracejí k normálu. A s nedostatkem vody se stále potýkají i některé přehrady.

Minimální srážky hlásí Beskydy a třeba nádrž Olešná je naplněná pouze z jedenácti procent. O něco lépe je na tom jihočeský Orlík.

Nejhorší stav vody v přehradách v podhůří Beskyd za posledních sto let. Tak mluví odborníci o následcích dlouhodobého sucha. Průtoky řek jsou nejnižší od roku devatenáct set padesát tři. Přehrada Olešná byla ještě koncem roku na jednadvaceti procentech. Teď její hladina klesla na jedenáct.

Loni na podzim se na Orlíku objevila místa skrytá očím lidí padesát let. Pamětník Pavel Smrt našel část svého rodného domu, který musel kvůli stavbě přehrady opustit.

Teď už je na tom Orlík lépe místa z mládí Pavla Smrta opět zakryla voda. Hladina Orlické přehrady se zvýšila o více než devět metrů.Do plného stavu ještě zhruba tři metry zbývají.

Ministerstvo zemědělství chce problémům se suchem předejít a tak vytipovalo další místa, kde by v budoucnu mohly vzniknout nové přehrady. Jde o čtyři lokality - na Rychnovsku,na Zlínsku a dvě u Senomat a Šanova na Rakovnicku.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky