Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  25.02.2016 14:31:21

Dieselgate dál straší investory

Uběhlo již více než pět měsíců od doby, kdy se VW pod tlakem veřejnosti oficiálně přiznal k podvodům při emisních kontrolách. Ani po tak relativně dlouhé době však zatím stále není úplně jasno, jak je celá tato kauza rozsáhlá a zda se netýká i dalších automobilek. Chvíle napětí si v uplynulých týdnech prožili například akcionáři společností Renault a Daimler, a to když se objevily indikace spojující obě firmy s možnými podvody. Konkrétně pro Renault nevyznělo nejlépe, že se v jeho provozech začali nečekaně pohybovat vyšetřovatelé nekompromisně zabavující firemní počítače. Daimler se zase musel vypořádat s nově podanou žalobou jednoho ze svých nespokojených zákazníků v USA. U obou těchto případů byly následně vydány uklidňující zprávy a nakonec se zvýšená volatilita na firemních akciích ukázala jako pouze krátkodobá. I tak to ale krásně dokresluje, jak velká nejistota je nyní s investicemi do automobilového průmyslu spojena. Ne náhodou tak za letošní rok vykazují akcie automobilek hned po bankách nejhorší výkonnost ze všech evropských segmentů.

Výkonnost evropských akcií dle jednotlivých sektorů od začátku letošního roku

Výkonnost evropských akcií dle jednotlivých sektorů od začátku letošního roku

O tom, zda je tento strach oprávněný či nikoliv rozhodne samozřejmě až budoucnost. Své opodstatnění však nervozita investorů má v tom, že v případě prokázání podvodného jednání hrozí automobilkám mnohamiliardové pokuty, což je navíc ještě doprovozeno tlakem na jejich reputaci. Stačí si vzpomenout na intenzitu propadů akcií Volkswagen, které jsou i nyní stále ještě o třetinu níže oproti úrovním z dob před Dieselgate. Pojďme se nyní podívat na pár zajímavých statistik, které nám pomohou pochopit, jak významný je pro evropské automobilky trh s dieselovými motory.

Kvůli stále většímu tlaku na snižování emisí evropští výrobci v uplynulých letech významně investovali do rozvoje dieselové technologie. Od doby, kdy byla představena první verze TDI, tedy za posledních více než 25 let, se tržní podíl dieselových motorů zvýšil z méně než 15 % na současných zhruba 50 %. Kromě příznivějších emisí stálo za růstem obliby tohoto typu pohonu i daňové zvýhodnění oproti benzinu či možnost vyššího počtu najetých kilometrů bez potřeby dotankování.

Mezi společnosti, které v Evropě nejvíce sázejí na dieselové motory, patří Peugeot a Renault. Zhruba 60 % jimi prodávaných vozů na starém kontinentu jezdí na naftu, což z nich dělá nejvíce ohrožené automobilky v případě, že bude zapotřebí výraznějších úprav ve výrobní technologii či pokud by se zákazníci v zásadnější míře odklonili od dieselových vozů. Negativním faktorem u zmíněných francouzských producentů je také to, že se zaměřují spíše na menší a tedy levnější vozy s dieselovým motorem, u nichž by i relativně malé navýšení výrobních nákladů bylo okamžitě znát a mohlo by tak odradit cenově citlivé zákazníky.

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.01.2022Putin straší investory Jiří Tyleček (XTB)
30.04.2018Zombie společnosti straší investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
31.10.2016Amazon straší své investory STOX.CZ (Grant Capital)
13.02.2015Investoři do zlata, pozor! Cena může dál klesat Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
31.12.2014Investoři musejí věřit na magii, aby mohli dál nakupovat akcie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688