Tipy na zajímavou fasádu nebo sokl domu

Vhodný materiál na sokl domu vybíráme většinou před rekonstrukcí fasády. Přihlédnout musíme nejen k estetické složce, ale především té ochranné. Kvalitní obklady vydrží i desítky let a váš dům díky nim dostane úplně nový vzhled. Vybírat můžeme z tradičních podkladů, jako je kámen, nebo zvolíme moderní materiál, například wpc neboli dřevoplast.

Woodplastic.cz

Keramické dlaždice

Co se keramických obkladů týče, výhodou je variabilita barev a vzorů, které jsou k dostání v obchodech. Snadno je tak sladíme se zbytkem exteriéru. Oblíbený je reliéf umělého kamene či cihelné pásky. Při výběru si ale musíme dávat pozor na kvalitu obkladů, které musejí být 100% mrazuvzdorné. Připevňovat se musejí speciálním flexibilním lepidlem a spojovat spárovací hmotou. Jejich aplikace je náročnější, protože není každá dlaždice na milimetr přesná, pamatujte tedy, že čím větší dlaždice zvolíte, tím bude montáž snazší.

Dřevo

Montáž dřevěné fasády je náročná. Vybírat bychom měli z kvalitního dřeva jako je smrk, borovice či sibiřský modřín. Důležité je dřevo pořádně ošetřit, aby vydrželo i náročné podmínky jako je déšť, mráz, vlhkost či přímé sluneční záření. Dřevo má tendenci ztrácet svou barvu a trouchnivět, je také snadno napadnutelné škůdci. Tematicky se hodí spíše do přírody než do města. Jedná se tedy o ideální materiál na chatu či chalupu.

Dřevoplast

Dřevoplast neboli wpc patří v poslední době k velmi oblíbeným ekologickým materiálům. Ten kvalitní tvoří ze 60 % dřevo a ze 40 % polymer, který mu dodává užitečné vlastnosti. Na rozdíl od dřeva se nemusí impregnovat a natírat, protože ani po letech neztratí barvu, odolá extrémním podmínkám a vůbec mu nevadí voda. „Montáž je snadná s ohledem na tvarovou a rozměrnou přesnost obkladových profilů a dále práci urychlují použité kotvící nerezové klipy,“ vysvětluje technolog Jiří Hegr z WPC - Woodplastic. „Odvětrávaná fasáda vytváří clonu, která chrání obloženou stěnu před přímým působením slunce, deště a větru. Tímto zlepšuje tepelnou pohodu obložené stěny a chrání zateplení stěny před extrémním tepelným namáháním a vlhkostí,“ dodává odborník.

Kámen

Právě kámen patří k nejstarším materiálům, které se na sokly používají. Stále častěji je využíván i v interiéru domu, například u krbů a to z důvodu žáruvzdornosti. Díky různým reliéfům může vypadat velmi dekorativně, i tak se mu někteří vyhýbají, protože se jedná o „studený“ materiál. Stejně jako u keramických dlaždic je potřeba dbát na kvalitní lepidlo i druh kamene. Vhodná je břidlice či pískovec. Levnější variantou jsou umělé kameny na bázi betonu.

Při výběru obkladů musíme dbát na určitá pravidla, která platí u provětrávané fasády. Důležité je, aby mezi obkladovým profilem a obkládkou zdí byla průběžná odvětrávaná mezera, kterou je odváděna vlhkost. U materiálů jako je dřevo a dřevoplast se musíme řídit stavebně technickými předpisy, protože se jedná o hořlavý materiál. Výhodou wpc je ale jeho široké využití – díky voděodolnosti můžeme sokl či fasádu sladit také s terasou a dřevoplastem obložit například vířivku či bazén. Ať už ale zvolíme kterýkoli materiál, rozhodně dá našemu domu nový a zajímavý kabát.  

Společnost WPC – WOODPLASTIC a.s. je předním českým výrobcem unikátních produktů z materiálu WPC dle licence Strandex Corporation (USA). Vyrábí a prodává prvotřídní plná terasová prkna s ploty z materiálu WPC (WOOD-PLASTIC COMPOSITE), s obsahem 60 % dřeva a 40 % kvalitního, zdravotně zcela nezávadného polymeru HDPE) v mnoha designech, velikostech i barevných variantách. Produkty WoodPlastic® jsou výjimečné svojí odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou kvalitou provedení, dokonalým designem a téměř nulovou potřebou údržby (zcela bez natírání). Garantovaná záruka činí až 25 let. Více informací na: www.woodplastic.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada