Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.02.2016 23:46:09

24. února: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie středeční obchodní seanci zahájily výrazným poklesem, brzy ale otočily a vydaly se směrem k nule. V závěru obchodování se pak dokonce všem třem nejsledovanějším indexům podařilo přejít do kladného teritoria. Obrat podpořilo oživení cen ropy.

Dow nakonec přidal 0,32 % na 16 484,99 bodu, širší S&P 500 posílil o 0,44 % na 1 929,80 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,87 % na 4 542,61 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,24 % na 20,72 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva bazické body na 1,743 %.

V plusu skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejlepší výkon podaly technologické odvětví, energetický sektor a odvětví cyklického spotřebního zboží. Pod nulou skončily sektor základních materiálů a finanční odvětví.

Americké akcie (24. února 2016)
Americké akcie (24. února 2016)Zdroj: Google

Akcie výrobce solárních článků First Solar (+12,4 %) přidaly více než deset procent poté, co společnost již v úterý po konci obchodování zveřejnila slušné hospodářské výsledky. First Solar vykázala za poslední tři měsíce loňského roku zisk na akcii 1,60 USD při tržbách 942,3 milionu USD. Trh čekal zisk na akcii jenom 0,76 USD a tržby 929 milionů USD.

Dařilo se rovněž cenným papírům maloobchodního prodejce Target (+3,99 %), který čísla za poslední loňské čtvrtletí zveřejnil před začátkem středečního obchodování. Společnost uvedla, že ve čtvrtletí hospodařila se ziskem na akcii 1,52 USD a tržbami 21,63 miliardy USD. Analytici čekali v průměru zisk na akcii 1,54 USD a tržby 21,62 miliardy USD.

V indexu Dow nejvíce zpevnily akcie technologických podniků United Technologies (+2,19 %) a Apple (+1,49 %) a výrobce počítačových čipů Intel (+1,35 %). Nedařilo se naopak akciím výrobce letadel Boeing (-1,12 %), průmyslového konglomerátuGeneral Electric (-0,89 %) nebo vydavatele platebních karet American Express (-0,85 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor''s (S&P) zvýšila úvěrový rating mediální společnosti CME ze stupně B na B+ se stabilním výhledem. Důvodem je oznámení o refinancování dluhů za 540 milionů USD za nižší úrokovou sazbu.
  • Prostor pro růst úrokových sazeb ve Spojených státech zůstává poměrně výrazný, protože v současnosti úrokové sazby zůstávají pod přirozenou úrovní.Ve středu to řekl šéf richmondské pobočky Fedu Jeffrey Lacker. Ekonomové přirozenou úroveň sazeb definují jako stav, při kterém ekonomika může dále expandovat, zatímco inflace zůstává stabilní.
  • Prodej nových domů ve Spojených státech se v lednu meziměsíčně snížil o 9,2 % na celoročně přepočítané tempo 494 tisíc jednotek. Čekal se mírnější pokles o 4,4 % na 520 tisíc jednotek po lednovém růstu o 10,8 % na 544 tisíc jednotek.
  • Růst podnikatelské aktivity v americkém sektoru služeb se v únoru zastavil a expanze přešla v kontrakci. Předběžný index nákupních manažerů v sektoru služeb od společnosti Markit klesl na 49,8 bodu z 53,2 bodu v lednu. Čekal se přitom naopak růst indexu na 53,5 bodu. Pod 50 body, úrovní, která odděluje růst aktivity od jejího poklesu, se ukazatel nachází poprvé od roku 2013. Předběžný kompozitní index nákupních manažerů klesl na 50,1 bodu z 53,2 bodu.
  • Sociální síť Facebook doplnila tlačítko Like (To se mi líbí) o další možnosti, kterými její uživatelé mohou reagovat na příspěvky. Celkově jde o pět nových tlačítek, která mají podobu emotikonů, uvedla ve středu firma. Nabídka se rozbalí pokaždé, když uživatelé najedou na tlačítko To se mi líbí.
  • Spojené státy vyhrály obchodní spor s Indií kvůli jejímu programu solární energie. Washington si u Světové obchodní organizace (WTO) stěžoval na pravidlo původu některých solárních článků a modulů, které Indie uplatňovala. WTO ve středu podle agentury Reuters konstatovala, že požadavek na indický původ těchto zařízení je v rozporu s pravidly WTO o zákazu diskriminace kvůli původu dovozu.
  • Francie požaduje po americké internetové společnosti Google doplatit 1,6 miliardy eur na daních. Agentuře Reuters to ve středu řekl nejmenovaný zdroj z tamního ministerstva financí. Úřad i mluvčí společnosti Google ve Francii částku odmítli potvrdit. Google podle své mluvčí uvedl, že dodržuje daňové zákony ve všech zemích, kde působí.
  • Téměř 200 zákazníků z 50 amerických států podalo hromadnou žalobu na německý automobilový koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem týkajícím se manipulace testů emisí. Informovala o tom ve středu agentura AFP.
  • Skupina největších světových ekonomik G20 by měla připravit plán koordinovaných opatření na podporu globálního hospodářského růstu. Uvedl to podle agentury Reuters Mezinárodní měnový fond (MMF) ve zprávě připravené pro představitele G20, kteří se tento týden sejdou v Šanghaji. Vyspělé ekonomiky by se podle fondu měly při podpoře hospodářského růstu méně opírat o měnovou politiku a více využívat rozpočtovou politiku.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Co (i) letos funguje? Sázet jinak než hedgeové fondy!Co (i) letos funguje? Sázet jinak než hedgeové fondy! 

Trh letos překonává jednoduchá, ale účinná strategie - vlastnit to, co nemají v portfoliích hedgeové fondy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688