Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  24.02.2016 13:11:57

Britské ropné společnosti sekají náklady, na drtivý pokles cen to ale nestačí


Britské ropné společnosti optimalizují své výdaje, aby absorbovaly současné výrazné snížení cen ropy. Stačí to však jen částečně, některé firmy krachují.

Obchodní asociace Oil and Gas UK, která zabývá těžbou ropy a zemního plynu na území Velké Británie, tvrdí, že se pokles cen ropy výrazně projevuje na celkových investicích v sektoru, které mají směřovat do nových projektů. V roce 2016 se vynaloží méně než 1 miliarda liber, přitom v posledních 5 letech se jednalo průměrně o 8 miliard liber.

Průzkumná aktivita klesá a nezdá se, že by v následujících letech došlo ke zlepšení. V oboru se především investuje do nových technologií, které mají zlepšit efektivitu těžby, snížit provozní náklady a zároveň zvýšit produkci. Předpovídá se také, že pokud se cena ropy udrží na 30 dolarech za barel, pak 40 % všech ropných polí ve Velké Británii zůstane ve ztrátě, což pochopitelně odrazuje od dalšího průzkumu a investic. Počet ropných polí, která můžou dočasně přerušit výrobu v letech 2015 až 2020, vzrostl na více než 100.

Několik dekád v tomto průmyslu nám poskytuje hluboké poznatky a odborné znalosti, které můžeme využít k oživení těžby ve Velké Británii,“ uvedla Deirdre Michie, která je výkonnou ředitelkou Oil and Gas UK.  Podle ní pomůže především ucelený přístup ze strany průmyslu společně s regulátorem a vládou. „Má to zásadní význam pro posílení konkurenceschopnosti průmyslu a důvěry investorů,“ uvedla také. Jako vhodný krok doporučila například snížení daní pro ropné společnosti. „Ropný veterán“ a podnikatel Ian Wood sice tvrdí, že současný pokles byl „pravděpodobný tak tvrdý, jak to jen jde“, ale podle něj je špatné si myslet, že se těžba v Severním moři zastaví.

Analýza: Náklady na ropná pole se výrazně osekávají

Důležitá je také analýza provedena editorem BBC News Douglasem Fraserem, podle které více než polovina průzkumných vrtů v roce 2015 byla úspěšných – našla surovinu. Znamená to, že průzkum je stále dokonalejší a dokáže lépe vyhledávat zdroje s ropou a zemním plynem. Snižování nákladů také probíhá průběžně, nikoliv jako afektovaná reakce na krizi – tento krok byl plánován. Ač také v ekonomice Velké Británie vzrostly ceny za poslední čtyři roky o desetinu, tak i přesto se v ropném průmyslu daří některé náklady snižovat. Například náklady na průzkumný vrt se snížily ze 44 milionů liber na 30 milionů a to pouze během jednoho roku. Průměrné náklady na barel by mohly v britských vodách klesnout o 42 % v průběhu 2 let.

Zdá se však, že ani toto brutální osekávání nákladů nebude stačit, ceny ropy klesly až příliš. Podle účetní firmy Moore Stephens ceny ropy výrazně zvýšily počet bankrotů společnosti podnikajících v oblasti těžby ropy a plynu. „Bolest způsobená poklesem cen ropy způsobuje příliv finančních potíží napříč celým sektorem,“ řekl Jeremy Willmont, který je vedoucím restrukturalizace a insolvence ve společnosti Moore Stephens.

Vláda chce situaci řešit, posílá Skotsku peníze

Problémy skotského odvětví těžby ropy a zemního plynu se také zabývají politici. „Skotská vláda bude i nadále dělat vše, co může, pro podporu tohoto odvětví. Zároveň je zřejmé, že britská vláda musí přijmout naléhavá opatření k podstatnému snížení zdanění sektoru a stimulovat průzkum. Fiskální nároky nesmí být překážkou pro investice a průzkumnou činnost v Severním moři,“ uvedl mluvčí skotské vlády.

Vláda také přislíbila investovat do oblastí, které byly zasaženy těžbou ropy, především do infrastrukturních projektů.  Severovýchod Skotka by tak v průběhu 10 let měl dostat celkovou dotaci ve výši 504 milionů liber. Od nových projektů se také slibuje, že přitáhnou nová pracovní místa.

Arsen Lazarevič

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688