Luboš Říha (DIC)
Okénko investora  |  24.02.2016 10:39:52

Dobrá zpráva pro investory: období propadu cen diamantů se stále zkracuje. Které faktory tuto skutečnost ovlivňují?

Jaký vývoj cen a poptávky očekávají do budoucna analytici na základě faktorů, které tuto poptávku ovlivňují? Které faktory to konkrétně jsou? Pozitivní zprávou je, že období propadu cen se stále zkracuje.

V  současnosti ovlivňují hybné síly cenu diamantů pozitivně, tedy hovoří pro její růst, což je z posledních údajů také patrné. Například při propadu cen po krizích v roce 2001 a 2009 trvalo 18 až 24 měsíců, než se poptávka a ceny vzpamatovaly. Současná ekonomická situace je jiná, makroekonomické ukazatele rozhodně neindikují krizi, proto se ceny vzpamatují rychleji. V podstatě hned, jakmile se rozprodají naakumulované zásoby.

A jak je to s investiční poptávkou a jejími pohyby? “Je nedílnou součástí poptávky po broušených kamenech. Zatím sice tvoří u diamantů zhruba 5 %, ale například investiční poptávka po zlatu je 20 % z celkové poptávky po tomto kovu a u stříbra to je 18 %, tudíž zde v dlouhodobém výhledu očekávám pozitivní vývoj,” říká Luboš Říha, prezident DIC.

V minulých dvou letech jsme mohli pozorovat zeslabenou poptávku po diamantových špercích, která se zpětně přelévala “dolů” po celém dodavatelsko-odběratelském řetězci. Tato skutečnost vedla v konečném důsledku k všeobecnému poklesu cen a snížení poptávky jak po broušených, tak po surových kamenech. Od začátku roku 2015 to byl cenový pokles o 8 %, resp. 15 %, což mělo za následek i  vyšší akumulaci zásob ve všech stupních řetězce, tím se celý kruh propadu poptávky uzavřel. Co bylo prvotní příčinou? A jaké konkrétní vlivy poptávku po diamantech nejčastěji určují?

V tomto konkrétním případě byl na vině neočekávaný propad poptávky po diamantových špercích v Číně, tedy na jednom z největších světových trzích. Malý odbyt v buticích a klenotnictvích vedl maloobchodníky ke snížení objednávek na broušené diamanty. Snížené objednávky pak měly za následek hromadění zásob v brusírnách. Slabší hráči museli vyprodávat zásoby za nižší cenu, aby své podnikání udrželi, a to samozřejmě celkově sráželo ceny broušených kamenů. Následně byli donuceni hlavní producenti nezpracované suroviny, tedy surových diamantů, snížit ceny v důsledku oslabené poptávky ze strany brusičů.

Poptávka a cenotvorba surových i broušených kamenů je však složitější a více komplexnější než v daném případě. Působí na ni řada faktorů, jako jsou makroekonomické ukazatele, společenské trendy, ale i míra investiční poptávky nebo kapacita dolů. Jejich přehled nabízí následující tabulka.


Faktory ovlivňující cenu surových a broušených diamantů

Krátkodobé

Dlouhodobé

Krátkodobá volatilita makroekonomických faktorů (např. regionální nebo globální krize)

Trendy ve spotřebitelských preferencích

  • Podíl diamantových šperků na celkové poptávce po špercích

  • Využití diamantů pro zásnubní a snubní šperky

Míra zásob v dodavatelsko-odběratelském řetězci

Makroekonomické ukazatele

  • Růst HDP v rozvinutých zemích

  • Dynamika koupěschopnosti domácností střední třídy, tj. reálný příjem

Likvidita brusičů a maloobchodníků a jejich důvěra k trhu

Dodavatelské parametry

  • Dlouhodobá kapacita v současnosti činných dolů

  • Otevření nových dolů

  • Průzkum nových ložisek




Zdroj: Studie Bain & Company, THE GLOBAL DIAMOND INDUSTRY 2015 Growth perspectives amid short-term challenges


Adam Lang

Adam Lang, analytik společnosti DIC

Získal diplom "Polished Diamond Grader" u gemologické laboratoře IGI (International Gemological Institute) v Belgii, která je jednou z největších světových nezávislých institucí na certifikaci a oceňování diamantů, barevných drahokamů a šperků. Pro DIC vyhledává a nakupuje investiční diamanty a provádí certifikaci kamenů šperkařské kvality.


Logo Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC) je česká společnost zabývající se od roku 2005 prodejem investičních diamantů a výrobou vlastních luxusních řemeslných šperků. DIC působí na trhu v České Republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Bulharsku, Polsku a Spojených arabských emirátech. Showroomy společnosti se nachází v Praze, Bratislavě, Sofii, Budapešti, Moskvě, Varšavě a Dubaji. DIC je akcionářem diamantové burzy v Antverpách (Beurs Voor Diamantenhandel) a členem diamantové burzy v Dubaji (Dubai Diamond Exchange). Společnost je hlavním partnerem Miss Universe Organization a tvůrcem diamantové korunky pro soutěže Miss Universe, Miss USA a Miss US Teen.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688