Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.02.2016 23:21:46

23. února: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech v úterý výrazně klesly, a ukončily tak třídenní růstovou sérii. Investoři reagovali na obnovený propad cen komodit v čele s ropou, ale také na údaje o poklesu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Útlum na akciových trzích a levnější ropa zvýšily zájem o japonský jen a švýcarský frank, tedy měny, které jsou považovány za bezpečnější v dobách zvýšené nejistoty na trzích.

Index Dow odepsal 1,14 % a uzavřel na 16 431,78 bodu, S&P 500 odepsal 1,25 % na 1 921,27 bodu a Nasdaq Composite spadl o 1,47 % na 4 503,58 bodu. Ztrácely tituly ve všech deseti hlavních sektorech, nejvíce energetika a základní materiály, dále mpak technologie a finance. Relativně nejlépe dopadly akcie v odvětvích jako spotřební zboží a veřejné služby. Index volatility VIX stoupl o 8,26 % na 20,98 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o více než tři bazické body na 1,7191 %.

S&P 500 (23. února 2016)
S&P 500 (23. února 2016)

Ceny ropy v úterý obnovily pokles a odepsaly kolem čtyř procent. K jejich propadu přispěla mimo jiné slova ministra ropného průmyslu Saúdské Arábie Alího Nuajmího, který vyloučil, že by jeho země chtěla snížit těžbu. Rijád jen podporuje zmrazení těžby na lednové úrovni. "Podle mě nyní trh chce omezení těžby. Zmrazení je ok, tak když šlo to, půjde přece i produkci omezit," vnímá spekulace na trhu John Canally, stratég z LPL Financial.

Organizace Conference Board uvedla, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech klesla tento měsíc na nejnižší úroveň za sedm měsíců. Spotřebitelé vyjadřovali obavy ze zhoršujících se podmínek pro podnikání a z výkyvů na finančních trzích.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Index spotřebitelské důvěry od Conference Board klesl z 98,1 bodu v lednu na 92,2 bodu, odhad analytiků byl daleko optimističtější (97,8 bodu). Spotřebitelé jsou přitom motorem americké ekonomiky, na jejím výkonu se podílejí více než dvěma třetinami. Tento týden v pátek vyjde podobný index, který na základě průzkumů sestavuje agentura Reuters ve spolupráci s Michiganskou univerzitou.
  • Prodeje starších domů v lednu vzrostly o 0,4 %, čekal se pokles o 2,9 %.Anualizovaný počet prodaných domů tak stoupl na 5,47 milionu, což je půlroční maximum. Ceny domů v průměru klesly o 3,2 %, když procentní nárůst cen domů pro jednu rodinu nestačil vyrovnat 4,7% propad cen vícegeneračních staveb.
  • Ceny domů ve Spojených státech v prosinci podle indexu S&P/Case-Shiller, který sleduje ceny nemovitostí ve dvaceti velkých amerických městech, meziročně vzrostly o 5,74 %. Čekal se růst o 5,8 %. Meziměsíčně ceny ve dvaceti největších městech stouply o 0,80 %, čekalo se +0,85 % po +0,96 % v listopadu.
  • Index průmyslové aktivity richmondského Fedu v únoru překvapivě klesl na -2 body, čekaly se +2 body. Index spadl do záporu poprvé za tři měsíce, a to z lednových dvou bodů. Objem nových objednávek i dodávek klesl, zaměstnanost ale zůstala solidní.
  • Čistý zisk bank ve Spojených státech v loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostl meziročně o 12 % na 40,8 miliardy USD. Hospodaření podpořily nižší výdaje na spory v několika velkých institucích a také vyšší příjmy. Zisk se zvýšil více než polovině z 6 182 bank, uvedla Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Za celý loňský rok se souhrnný zisk zvýšil o 7,5 % na 163,7 miliardy USD.
  • Western Digital koupí výrobce paměťových karet SanDisk za 15,8 miliardy USD.Původně ale byla nabídka vyšší, konkrétně 19 miliard USD. Akcie Western Digital v úterý -7,22 %, akcie SanDisk -1,58 %.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Tržní fantazie: Takhle by vypadal svět bez ropy podle Morgan StanleyTržní fantazie: Takhle by vypadal svět bez ropy podle Morgan Stanley 

Propad cen ropy vyvolal obavy z recese světové ekonomiky v různých koutech světa. Notoričtí medvědi, třeba jako Albert Edwards, si opět mnou ruce a chrlí jednu katastrofickou predikci za druhou. V jakém stavu se ale světová ekonomika nachází, když odhlédneme od vývoje na trhu s ropou?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688