Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  23.02.2016 06:15:41

Hydraulické štěpení motorem energetické revoluce v USA. Podzemním vodám neškodí.

Těžba ropy a zemního plynu pomocí hydraulického štěpení (frakování) nevede ke kontaminaci podzemních vod škodlivým látkami. Prokázala to studie univerzity v Cincinnati.

Spojené státy platí za jednoho z největších světových producentů ropy a zemního plynu. Ačkoli bývá těžařský sektor často terčem různé kritiky, ať už ze strany ekologických aktivistů, nebo jiných odpůrců těžby, jedno je jisté. Energetika přináší americkým domácnostem mnoho benefitů v podobě zajištění stabilních dodávek pohonných hmot, tepla nebo elektřiny.

Rovněž s neustále narůstajícím požadavky na snižování emisí oxidu uhličitého se americký energetický průmysl vypořádává celkem slušně. A to především díky vysokému podílu spotřeby zemního plynu. To by však zřejmě nebylo dost dobře možné bez rozvoje hydraulického štěpení (frakování), tedy nové metody získávání ropy i plynubřidlic.

Podle amerického ministerstva energetiky jsou v provozu již na 2 miliony takovýchto vrtů. Frakování však budí obavy o kvalitu podzemní vody. Podle odpůrců této metody jsou podzemní vodní zdroje v ohrožení. Univerzita v Cincinnati však přišla s poměrně překvapivými výsledky tříletého výzkumu, který se právě na vliv těžby pomocí hydraulického štěpení na spodní vody zaměřil.

Portál Breakingenergy.com s odkazem na výzkum informoval o tom, že frakování žádné zhoršení kvality podzemní vody nezpůsobuje. „Na vzorcích vody, které jsme sbírali a sledovali, je možné jasně prokázat, že nejsou těžbou zemního plynu nikterak dotčeny,“ řekl jeden z geologů, který se výzkumem zabýval.

Ten si také do kritiků frakování mírně rýpl. „Studie nemá takovou publicitu, jakou by si zasloužila. Zřejmě proto, že výsledky, které přinesla, jsou pro odpůrce hydraulického štěpení velkým zklamáním,“ dodal.

Tato zjištění jsou ale konzistentní s jinými studiemi, včetně té, kterou po dobu pěti let prováděla americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA). Výzkum, který stál 31 milionů dolarů, nenašel žádný důkaz o tom, že by frakování systematicky zhoršovalo kvalitu podzemních zdrojů pitné vody kdekoli ve Spojených státech. EPA publikovala více než 950 publikačních výstupů, včetně working paperů či technických zpráv.

Navzdory těmto zjištěním a masivní regulaci na úrovni jednotlivých členských států USA, které jsou navíc pravidelně aktualizovány, se Obamova administrativa chystá pokračovat ve vydávání jiných regulačních opatření na federální úrovni. Nejen, že jde o zbytečnou duplicitu, ale navíc přehnaná regulace může celý těžařský sektor nepříjemně dusit.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

23.02. 22:35  Článek je lež (Jiří Malík)
23.02. 09:07  Frackování neškodí.... (Bročák)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688