Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  22.02.2016 15:12:39

Brexit vyvolává obavy ze slabé libry, euro je také slabé

  • Kompromisní dohoda, které dosáhl Cameron, může povzbudit zastánce Brexitu
  • Libra je pod značným tlakem kvůli nejistotě kolem referenda
  • Technicky vzato je kurz EURGBP stále v rozmezí a čeká se na další jednání ECB

Autor: John J. Hardy, vedoucí oddělení forexuSaxo Bank

Britský premiér David Cameron dosáhl od Evropské unie drobných ústupků pro další fungování Velké Británie v rámci EU, celkově se však zdá, že oproti původním ambicím je současná dohoda jen velmi slabým odvarem. Ve všech bodech, od příspěvků pro imigranty po schopnost Británie vetovat evropskou legislativu, musel Cameron částečně ustoupit, což může v červnu posílit volbu směrem k odchodu z Unie.

Průzkum průzkumů naznačuje, že zatím převládají hlasy pro setrvání v EU, i když nevíme, zda vystoupení konzervativního londýnského starosty Borise Johnsona pro odchod poměr nezmění. Je jasné, že v britské Konzervativní straně probíhá občanská válka, zčásti i nad tímto tématem.

Na druhou stranu není ani jisté, co přesně by Velká Británie odchodem z EU získala, protože do Unie není zase tak moc integrovaná. Má většinu výhod zejména volný obchod a přitom si stále udržuje vlastní měnu, vlastní odvětví finančních služeb se samostatnými pravidly to vše za cenu zhruba 1 % HDP. V tuto chvíli je libra díky současné situaci pod značným tlakem, i když bych rád věděl, jak velký růstový potenciál kurz EURGBP ještě má, pokud se bude nadále zvyšovat příklon k riziku a pokud Evropská centrální banka 10. března s něčím přijde. Z dlouhodobého hlediska bude navíc odchod Velké BritánieEU testem Evropy a její politické rovnováhy skoro stejně, jako tento krok otestuje samotnou Británii.

 

Graf: EURGBP

Kurz EURGBP je zpět i přesto, že Cameron z EU dostal, co mohl, a vrátil se domů, aby ohlásil červnové referendum, zatímco Boris Johnson zahájil svou kampaň za odchod z EU, která snahy o setrvání v Unii ztěžuje. Technicky vzato zůstává měnový pár v rozmezí a pro euro bude rozhodující nadcházející zasedání ECB. Zdá se, že medvědi mohou nadále očekávat příležitosti medvědího trhu možná obrat z nového maxima protože do červnových voleb bude ještě dlouhá doba, rostoucí trend je dobře viditelný. Další oblast rezistence je na 0,800/0,810.

h1

Zdroj: Saxo Bank. Díky Saxo Trader si můžete vytvářet své vlastní grafy. Klikněte sem a dozvíte se více

 

Dále se dnes díváme na to, zda se návrat příklonu k riziku v minulém týdnu může rozšířit nebo zda šlo o pouhý krátkodobý vzestup. Trh zatím na téměř všech frontách pořádně neví, co by měl dál dělat. To by mohlo znamenat náhodné výkyvy, případně trendy, které budou vypadat slibně, avšak po několika dnech narazí na rezistenci.

 

Vybrané měny zemí G-10 souhrn

USD  pevný proti libře i euru (kritickým bodem jsou minima z minulého týdne), i když proti komoditním měnám a některým měnám rozvíjejících se států je spíše měkký (zejména MXN po překvapivém kroku Mexické centrální banky z minulého týdne). Zdá se, že trhy se momentálně nechtějí připojit k celkovému pohledu na dolar sledujme páteční informace o inflaci PCE, což bude tento týden klíčový indikátor po CPI z minulého týdne, jde o dvě řady protichůdných údajů.

EUR  příklon k riziku udržuje jednotnou měnu pod tlakem stejně jako možnost, že ECB 10. března zveřejní velké rozhodnutí, i když politická trajektorie Evropské centrální banky v posledních měsících poněkud oslabila. Se zájmem sledujeme minima EURUSD z minulého týdne i možnost poklesu kurzu EURJPY po prolomení oblasti 126,00.

GBP  viz obavy z Brexitu výše. Stále si myslím, že se v tuto chvíli vyplatí sledovat možný obrat kurzu EURGBP než se hnát za zvýšením.

 

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

 

  

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688