Jak zařídit pokoj pro malé školáky i velké studenty?

REKLAMA       Jiřina Kavková, 17.2.2016
Zatímco hned po narození sdílí miminko ložnici se svými rodiči, jakmile trochu odroste, je čas mu zařídit vlastní pokoj. Ten by měl odpovídat jeho věku, zálibám i preferencím. Vždy si proto poslechněte jeho názory a přání a zařizování spolu řádně prodiskutujte. Dítě pak bude vědět, že vám záleží na tom, co si myslí. A pak se mu v takovém pokoji bude hned bydlet lépe.

Nenechte se ale přemluvit k nákupu něčeho, o čem víte, že se vašemu dítěti za chvíli přestane líbit. Byla by to totiž naprosto zbytečná investice. Vždy je proto nutné hledat kompromisy.

Kvalitní postel pro zdravý spánek

Základem každého dětského pokoje – ať už je určen pro malého školáka nebo velkého studenta, je kvalitní postel. Ta by měla být bytelná – zvlášť malé děti velmi rády po posteli skáčou. Nejdůležitější ale je vhodná matrace. Bez zdravého spánku se totiž správný vývoj dítěte neobejde. Jinak by se mohlo stát, že se dítě bude budit s bolavými zády i šíjovými svaly a zadělá si na pořádnou skoliózu.

Chybět nesmí ani psací stůl a židle. I tyto kusy nábytku vybírejte opatrně, aby odpovídaly výšce dítěte. Správné sezení je totiž téměř stejně důležité jako zdravý spánek. Nejvhodnější je zvolit takzvaný rostoucí nábytek. Ten totiž „poroste“ spolu s dítětem – a to díky nastavitelné výšce.

Stůl postavte na místo, kde bude k dispozici dostatečné množství přírodního světla – tedy nejlépe k oknu. Přesto ale nezapomeňte ani na kvalitní lampičku. Dítě se určitě někdy bude muset učit i po západu slunce.

S barvami opatrně

Co se týče barev, u výmalby a velkých kusů nábytku volte přírodní odstíny. Dětský pokoj samozřejmě musí být barevný, ale lepší je, pokud toho docílíte pomocí doplňků. Jinak byste mohli mít problémy jednotlivé kusy nábytku sladit.

Pokud zařizujete pokoj pro malého školáka, mělo by to být místo k učení, hraní i odpočinku. Rozhodně z pokojíčku nedělejte pracovnu. Malý školák musí nejen dělat úkoly, ale také se rozvíjet a odpočívat pomocí her. Jednotlivé části oddělte. Velmi praktické jsou barevné boxy, do nichž si dítě může ukládat hračky – zároveň slouží i jako veselá dekorace.

Vybrat můžete připravené sestavy nábytku

Pokud máte strach, že jednotlivé kusy nábytku nezvládnete dobře zkombinovat, nic se neděje. Lze totiž vybírat z celé řady již připravených sestav – ať už zařizujete útulný dětský pokoj pro kluka nebo krásný dětský pokoj pro holku.

Jakmile dítě odroste ještě víc a stane se z něj velký student, už nechce mít v pokoji nic, co by připomínalo jeho dětská léta. Hrací koutek můžete nahradit další šatní skříní – dospívající totiž potřebují mnohem víc úložného prostoru pro své oblečení. I v tomto případě buďte opatrní při kombinování barev a jednotlivých kusů nábytku. Nebo využijte hotové studentské pokojové sestavy nábytku. Ty totiž připravili zkušení designeři.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry