Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.02.2016 23:56:43

16. února: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v úterý druhou seanci za sebou silně vzrostly. V pondělí zůstaly trhy kvůli státnímu svátku zavřené. Investoři měli zájem hlavně o cenné papíry výrobců spotřebního zboží, průmyslových firem či bank.

Dow přidal 1,39 % na 16 196,41 bodu, širší S&P 500 vzrostl o 1,65 % na 1 895,58 bodu a Nasdaq Composite uzavřel silnější o 2,27 % na 4 435,96 bodu. Index volatility VIX klesl o 5,08 % na 24,11 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o více než tři bazické body na 1,98 %.

Po prodlouženém víkendu posílilo všech deset hlavních sektorů indexu S&P 500. Nejslabší růst zaznamenaly energetické firmy, protože ceny ropy neudržely počáteční zisky vyvolané jednáním předních těžařů černého zlata o budoucím nastavení těžby.

Americké akcie (16. února 2016)
Americké akcie (16. února 2016)Zdroj: Google

"Viděli jsme hon za výhodnými nákupy, ale to nebylo ještě dost na to, aby se zvrátila negativní nálada," komentovat vývoj na trhu stratég Wunderlich Securities Art Hogan. Upozornil tak na to, že investoři kupovali hlavně akcie, které ztratily velkou část své hodnoty v předchozích seancích.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie výrobce letadel Boeing (+3,65 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+3,26 %) a zdravotní pojišťovnyUnitedHealth Group (+2,98 %). V zelených číslech skončilo 28 z 30 titulů, pod nulou zůstaly pouze cenné papíry maloobchodního řetězce Wal-Mart (-0,42 %) a pojišťovnyTravelers (-0,11 %).

Více než 40% rally za sebou mají cenné papíry slevového portálu Groupon (+41,18 %). Akcie firmy nahoru vystřelilo páteční regulatorní hlášení e-commerce společnostiAlibaba (+8,87 %), v němž firma oznámila, že ke konci loňského roku vlastnila téměř 33 milionů akcií Grouponu, což odpovídá asi 5,4 % vydaných akcií slevového portálu.

Groupon navíc v pátek po konci obchodování vykázal za poslední loňské čtvrtletí očištěný zisk 0,04 USD na akcii, trh čekal nulu. Tržby Grouponu narostly o 3,8 % na 917,2 milionu USD, čekalo se jen 845,9 milionu USD. Úterní seanci akcie Grouponu uzavřely na ceně 4,08 USD, na burzu ale vstoupily na konci roku 2011 při ceně 20 USD.

Raketový růst akcií Grouponu podpořil rovněž akcie internetové firmy Yahoo! (+8,28 %), která ve slevovém portálu také drží podíl.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Velcí producenti ropy - Katar, Saúdská Arábie, Rusko a Venezuela - se v katarském Dauhá dohodli na tom, že zmrazí produkci na úrovni z 11. ledna 2016.Chtějí ale, aby se k nim přidali i další přední těžaři. Ceny ropných futures v bezprostřední reakci korigovaly předchozí úterní zisky.
  • Investiční banka JPMorgan Chase zvýšila doporučení na akcie Morgan Stanley na "overweight" z "neutral" (cílovou cenu akcií ale snížila na 29 USD z 33 USD) a upravila doporučení na akcie Goldman Sachs na "overweight" z "underweight" (cílovou cenu zvýšila na 180 USD ze 170 USD).
  • Americká farmaceutická společnost Pfizer v úterý oznámila, že upravuje své hospodářské výsledky za poslední loňské čtvrtletí. Důvodem je dohoda její divize Wyeth na urovnání obvinění ohledně údajného účtování příliš vysoké ceny za prostředek na pálení žáhy Protonix v rámci státního programu zdravotní péče pro chudé Medicaid.
  • Index podnikatelské aktivity newyorského Fedu v únoru vzrostl na -16,64 bodu.Oproti lednové hodnotě -19,37 bodu jde o posun nahoru, analytici ale očekávali lepší výsledek, konkrétně -10 bodů.
  • Soukromá investiční společnost Apollo Global Management LLC koupí výrobce zabezpečovacích zařízení ADT Corp za sedm miliard USD. Apollo tak výrazně posílí svou divizi bezpečnostních služeb v Severní Americe.

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Akcie jsou dlouhodobě skvělá volba. Bez debaty!Akcie jsou dlouhodobě skvělá volba. Bez debaty! 

Pokud investujete proto, abyste si mohli ve stáří dovolit něco víc, než vám umožní důchod od státu (třeba důstojný život), můžete i v době největší tržní volatility a prodejního tlaku klidně spát.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688