Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  16.02.2016 17:12:39

Měny ignorují hrozbu negativních sazeb

Praha, 16. února 2016

 

 

  • Signály, které svou politikou vysílají centrální banky, mají na měny stále menší dopad
  • Minulý týden dosáhlo euro svého nejvyššího obchodovaného kurzu za více než rok
  • Snížení sazeb do negativních čísel ze strany BoJ z 29. ledna pomohlo JPY jen dočasně
  • Očekávání trhu týkající se dalšího zvyšování sazeb Fedem rychle klesla
  • Trh odepsal další zvyšování sazeb Fedem a dokonce sází na možnost snížení amerických sazeb
  • Guvernérka Yellenová minulý týden prohlásila, že negativní sazby nejsou nemožné, jestliže americká ekonomika oslabí
  • Trhy mají právo panikařit, pokud budou centrální banky v nabízení negativních sazeb pokračovat
  • V případě, že globální ekonomika spadne do recese, budou muset centrální banky přeladit

 

Autor: John J. Hardy, vedoucí oddělení forexuSaxo Bank

V počátku letošního roku jsme svědky toho, že signály, které svou politikou vysílají centrální banky, mají na měny stále menší vliv. Evropská centrální banka v prosinci prodloužila trvání svého rozsáhlého programu kvantitativního uvolňování a v lednu slíbila, že na svém březnovém zasedání ohlásí další opatření poté, co se dále zvýšil tlak na ceny ropy, došlo k prudké devalvaci čínské měny a tlak na světové trhy s aktivy zvýšil obavy z deflace.

A přesto minulý týden dosáhlo euro svého nejvyššího obchodovaného kurzu za více než rok. Reakce Bank of Japan na masakr na trzích s aktivy a na obavy z deflace vyvolané prudkým zhodnocením jenu na sebe mezitím vzala podobu šokujícího snížení sazeb, které poslalo úroky do negativních 0,10 %. Ihned po rozhodnutí z 29. ledna dostal jen zabrat, ale poté vystoupal zpět na svou zatím nejvyšší úroveň.

Jedním z hlavních důvodů, proč tato opatření ECB a BoJ nedokázala vyvolat dostatečný pokles eura a jenu, je prudký pokles očekávání trhu, pokud jde o zvyšování amerických úrokových sazeb ze strany Fedu.

Nejen, že trh pravděpodobnost dalšího zvyšování sazeb po jednáních Fedu prakticky odepsal, nyní dokonce mírně sází na možné snižování sazeb. Trh s deriváty dokonce naznačuje, že někteří investoři sázejí na to, že Fed nakonec napodobí BoJ, ECB, Švýcarskou národní banku a švédskou Riksbank a pustí se do oblasti negativních sazeb. Najednou to nezní tak šíleně jako před pár týdny, jelikož guvernérka Fedu Janet Yellenová minulý týden sdělila Kongresu, že v případě, že americká ekonomika oslabí, negativní sazby nejsou nemožné.

Z reakce trhu na přechod BoJ na negativní úrokovou sazbu a z nedávné krize evropských bank by však mělo být naprosto jasné, že negativní úrokové sazby nepředstavují politický lék na nemoci tohoto světa.

Negativní sazby mají banky odrazovat od ukládání rezervcentrální bance a místo toho je nutit půjčovat tyto zdroje do ekonomiky. Ve skutečnosti má většina opatření s negativními sazbami za cíl stimulovat ekonomiku pomocí slabé měny. Ani to však nezafungovalo a je zde riziko vyvolání měnových válek. Dalším problémem je fakt, že negativní sazby ničí ziskovost bank a představují pohromu pro penzijní fondy a pojišťovny, které spoléhají na pozitivní výnosy, které pokryjí budoucí výdaje. Střadatel bude tváří v tvář negativním sazbám spořit o to více.

Trhy mají právo panikařit v případě, že budoucí politika bude nabízet jen další negativní sazby. Pokud skutečně míříme do nové globální recese, buď budou centrální banky muset přeladit a nalézt další inovativní postupy, nebo vyvěsit bílý prapor a poprosit vlády, aby převzaly politické otěže.

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska.

  

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688