Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Podnikání  |  16.02.2016 10:30:41

Revitalizace brownfieldů v nejvíce postižených krajích


Na téměř tisícovku lokací ve třech nejvíce postižených krajích (Moravskoslezský, Ústecký, Karlovarský) budou moci zájemci o jejich revitalizaci čerpat peníze z nově „Programu podpory Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů“.

Připraveny budou dvě miliardy korun ze státního rozpočtu. Administrovat jej bude CzechInvest.

 

Čtyři pracovní místa v CzechInvestu a až dva tisíce v nejpostiženějších krajích, městech a obcích, to je ideální výsledek nově vznikajícího programu na sanaci a revitalizaci nevyužívaných průmyslových prostor – tzv. „brownfieldů“. Vyplývá to z podkladů k „Programu podpory Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů“ (Program), které má Ekonomický deník k dispozici. Na mapování „brownfieldů“ se podílel vládní zmocněnec pro Ústecký a Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala.

Z tohoto programu budou podpořeny jen menší zanedbané lokality do maximální rozlohy 10 hektarů. „Program významně přispěje k posílení hospodářského a regionálního rozvoje prostřednictvím zvyšování konkurenceschopnosti investičního prostředí v hospodářsky problémových a strukturálně postižených regionech a krajích. Přímo souvisejícím efektem plynoucím z realizace Programu je vytvoření předpokladu pro vznik nových pracovních míst a současně dosažení snížení počtu brownfieldů a záborů zemědělské půdy pro stavby na zelené louce,“ píše se v důvodové zprávě popisující Program. První peníze by se měly začít čerpat v roce 2017, kdy by mělo být přiděleno 100 milionů korun ze státního rozpočtu  a poslední proplacené faktury budou k 31. 12. 2023. K tomuto datu autoři Programu předpokládají 50% obsazenost revitalizovaných budov.

Hlavním důvodem je skutečnost, že některé z nich budou k tomuto datu ještě rozestavěny. Celkově by stát měl zaplatit 2 miliardy korun, 600 milionů by měli investovat příjemci dotace, tedy kraje, města a obce. O jednotlivých projektech ve vytipovaných lokalitách bude rozhodovat meziresortní výběrová komise složená ze zástupců Ministerstev financí, průmyslu a obchodu, zemědělství, dopravy, místního rozvoje a životního prostředí, dále ze Státního pozemkového úřadu, Svazu měst a obcí a Českomoravské záruční a rozvojové banky. Celkové náklady na administraci projektu by měly být maximálně 60 milionů korun.

Předkladatelé Programu předpokládají, že v revitalizovaných prostorách firmy, které uspějí, následně investují další 4 miliardy korun a vytvoří 2 000 pracovních míst, což by pro regiony s nejvyšší nezaměstnaností v republice byla jistě vítaná vzpruha. „Navíc stoupne cena nemovitostí v blízkosti těchto lokalit a to i těch nezastavěných. Nemluvě o pozitivním dopadu na životní prostředí,“ uvádí se dále ve zprávě.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688