Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  15.02.2016 11:58:37

Ovládne Spojené státy již letos recese?

Někteří ekonomové sledují signály toho, že by se americká ekonomika mohla v druhé polovině roku propadnout do recese. Jiní hrozbu poklesu ekonomického výkonu odmítají. Hlavní ekonom Deutsche Bank Joe LaVorgna se řadí spíše do tábora pesimistů.

Ve zprávě pro klienty LaVorgna varuje, že v nejhorším scénáři je pokles korporátních marží (ke kterému dochází) indikátorem toho, že by recese americké ekonomiky mohla přijít v řadu několika měsíců. "Historicky bylo průměrné a mediánové období mezi vrcholem korporátních marží a příchodem recese 8-9 kvartálů," píše LaVorgna. "Znamenalo by to, že by americká ekonomika mohla spadnout do recese v druhé polovině letošního roku."

"Recesím vždy předchází vrchol marží," doplňuje ekonom. "V poválečné éře byste nenašli jediný ekonomický cyklus, v němž by to neplatilo."

Ziskové marže byly na vrcholu během třetího kvartálu 2014, od té doby stabilně klesaly, což považuje LaVorgna za varování.

Své odhady zakládá na ukazateli korporátních marží přepočtených na zaměstnance soukromého sektoru. Analýza odhaluje, že podíl příjmů firem, který jde na platy pracovníků, roste směrem ke konci ekonomického cyklu.

"Za normálních okolností jsou marže smrštěné kvůli nákladovým tlakům. Když společnosti soupeří o vzácné zdroje (práci), zvedají mzdy. Začnou vznikat inflační tlaky a Fed se uchýlí ke zvyšování sazeb, někdy i agresivně," uvádí ekonom.

Vzhledem k poklesu zisků a stabilně rostoucí zaměstnanosti společnosti nyní platí pracovníkům vyšší mzdy a marže se snižují. Klesly už o 7 %.

Ziskové marže dále klesají

Recese ale podle LaVorgny není nevyhnutelná. "Doba od vrcholu marží k začátku recese se může napříč ekonomickými cykly podstatně lišit. U dlouhodobějších cyklů bývá zpravidla i tato doba delší," tvrdí ekonom. "Například během dlouhých ekonomických cyklů 60. a 90. let přišel vrchol korporátních marží 16, respektive 15 kvartálů před recesí."

Když se ale podíváme na americký sektor výroby na pomezí recese a další indikátory vysílající varovné signály, neměli by investoři LaVorgnova slova o možné recesi brát na lehkou míru.

 

Na co budou velkým korporacím všechny ty biliony dolarů?Na co budou velkým korporacím všechny ty biliony dolarů?

Pro mnohé finančními experty je to hlavolam. Proč americké podniky sedí na zhruba 1,9 bilionu USD hotovosti? V historickém kontextu je to něco nevídaného, firmy byly obvykle spíše dlužníky než střadateli. 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688