Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  11.02.2016 13:19:50

Yellenová zatím trhům záchranné laso nehodila. Dnes zkusí reparát…


Yellenová měla proslov. Soudě z včerejší reakce amerických finančních trhů je těžké říci, zda sledované vystoupení šéfky Fedu bylo pro investory tím správným antidepresivem, jež situaci v následujících dnech zklidní.

Soudě čistě z včerejší reakce amerických finančních trhů je opravdu těžké říci, zdali ostře sledované vystoupení šéfky Fedu Yellenové v Kongresu bylo pro investory tím správným antidepresivem, jež situaci v následujících dnech zklidní. Slovy Yellenové: Fed sice velmi pozorně sleduje vývoj na globálních trzích, avšak nechce nyní dát na ukvapený úsudek, který by mu radil měnit současný kurz. A tím je stále pozvolné utahování měnových šroubů.

Jinak jak se dalo očekávat, připravená řeč se výrazně nelišila od posledního komentáře FOMC, byť jisté odchylky zde bylo možné zaregistrovat. Především to byla explicitní zmínka o nejistotě spojené s čínským růstem, resp. se stabilitou juanu, a také s volatilitou na globálních finančních trzích. To dohromady umožnilo Yellenové překvalifikovat hospodářský výhled na “nejistý”. Další odlišnost v holubičím hávu pak lze najít ve zmínce o historickém poklesu tržních inflačních očekávání. I proto se do připravené řeči dostalo ujištění, že pokud ekonomika (Fed) zklame, bude zvyšování úroků odpovídajícím způsobem zpomaleno.Na druhou stranu mnoho zásadních pasáží zůstalo, včetně toho, že Fed považuje svoji politiku za akomodativní a že stále očekává pozvolný růst úrokových sazeb. Stejně tak pak Yellenová zopakovala, že současný propad inflace považuje jen za přechodnou záležitost.

Každopádně pokud by zůstalo jen u toho, co Yellenová řekla včera v Kongresu, tak se lze v klidu přidržet našeho výhledu, který říká, že Fed si dá v březnu pauzu, ale letos ještě dvakrát sazby zvýší (to vše ovšem za předpokladu, že Čína letos drasticky nedevalvuje). Zde je ovšem třeba dodat, že dnes jde Yellenová do Senátu ještě zkusit složit reparát a její vystoupení může náš relativně jestřábí názor opravit. Stejnou roli pak mohou sehrát důležitá příchozí data (jako např. ta zítřejší o HDPeurozóny či maloobchodní tržbyUSA), a to předpokladu, že se budou dále viditelně zhoršovat.

Jan Čermák


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688