Souhlasíte s tím, že za některé dopravní přestupky zaplatíme víc?

TNBiz, 12.2.2016

Ministerstvo dopravy zavedlo v minulosti bodový systém z důvodu bezpečnosti. A počet nehod se skutečně snížil. To už teď ale neplatí, podle ministra dopravy Dana Ťoka systém vyžaduje změny v oblasti pokutování. Nejvážnější přestupky se budou trestat daleko přísněji než doteď. Konkrétně by mělo jít například o jízdu na červenou, řízení pod vlivem alkoholu či vjíždění na železniční přejezd přes zákaz.

"Je to špatně, protože ty pokuty jsou vysoké vzhledem k platům," myslí si třeba jeden z oslovených mužů na ulici. "No už nám moc peněz nezbývá, ale někdy je to zapotřebí," říká další. Valná většina námi oslovených lidí ale se zpřísněním souhlasí. "Když někdo nemůže respektovat, co jsou pravidla, tak ať si zaplatí," odpovídá mladá žena.

A souhlasí s ní i muži: "Já jsem denně na silnici jako profesionál, je to potřeba. Já to vidím, co se děje na silnici, předjíždění přes plnou, závory a tak dále," souhlasí se zvýšením postihů profesionální řidič. "Když se podíváte, jak ty lidi jezdí, tak to je hrozná věc. Otázkou je, jaký to bude mít efekt, myslím, že to může fungovat tak první tři měsíce a pak už zase ne," domnívá se další z oslovených mužů.

"Mě se to zdá jako docela dobrý nápad, protože v dnešní době se spousta těch řidičů dopouští spousty přestupků a v podstatě na to nehledí, protože ty peníze jsou malý za to," myslí si další mladý muž. A stejný názor na to mají nejspíš i na ministerstvu dopravy. Návrh novely zákona by tak měl být hotový do půl roku, změny by pak mohly začít platit od příštího roku. Zda to situaci na českých silnicích doopravdy pomůže, ukáže až čas, zdá se ale, že u veřejnosti podobné snahy podporu mají.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky