Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.02.2016 00:55:09

10. února: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu uzavřely převážně v mínusu, když investoři zpracovávali poznámky Janet Yellenové z vystoupení před finančním výborem Sněmovny reprezentantů.

Index Dow odepsal 0,62 % na 15 914,74 bodu, S&P 500 seanci zakončil se ztrátou 0,02 % na 1 851,86 bodu a Nasdaq Composite podržely akcie firem Alphabet a Netflix, takže připsal 0,35 % na 4 283,59 bodu. Index Dow vedly dolů akcie Walt Disney, naproti tomu Nike se ho snažila táhnout nahoru. S&P 500 stahoval dolů sektor základních materiálů, zatímco sektor zdravotní péče a technologie posilovaly.

Index volatility VIX se ve středu pohyboval kolem 26 bodů. "Trh má nedostatek býčích impulzů," říká Adam Sarhan, ředitel Sarhan Capital. "Kdykoli se trh snaží o rally, narazí na silné výprodejové tlaky."

Americké akcie (10. února 2016)
Zdroj: Google

"Akcie vyskočily v přímé souvislosti s tím, co se odehrávalo na trhu s ropou, takže sotva lze říci, že je podpořilo cokoli jiného," říká Mark Luschini, hlavní investiční stratég Janney Montgomery Scott.

Yellenová ve středu připustila, že zpřísňující se podmínky na finančním trhu a nejistota ohledně čínské ekonomiky představují rizika pro hospodářský růst v USA. Dodala však, že ekonomické podmínky by Fedu měly umožnit pokračovat v započatém zvyšování úrokových sazeb.

Cena akcií mediální a filmové společnosti Walt Disney výrazně klesla, ačkoli čtvrtletní zisk podniku stoupl zhruba o třetinu na rekordních 2,88 miliardy dolarů, a to mimo jiné díky úspěchu nového dílu Star Wars. Investory nicméně znepokojily slabé výsledky divize kabelových televizních sítí.

Po ukončení obchodování zveřejnily hospodářské výsledky společnosti Twitter a Tesla Motors. Společnost Twitter zaznamenala očištěný zisk na akcii ve výši 16 centů, čekalo se 12 centů. Její tržby vzrostly na 710,5 milionu dolarů z 479,1 milionu dolarů, očekávalo se 710,1 milionu dolarů. V after-marketu akcie ztrácely přes 4 %.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová ve středu vystoupila ve Sněmovně reprezentantů a ve svém úvodním projevu zopakovala, že politika Fedu není předem daná, ale závisí na makrodatech. Pokud by měla data naznačovat zpomalování ekonomiky, přistoupil by Fed k úpravě kurzu a zpomalil plánované zvyšování sazeb. Trh práce podle Yellenové vykazuje známky zlepšení, byť stále má rezervy. Růst mezd a nárůst zaměstnanosti by dle jejího názoru měly podporovat růst reálných příjmů Američanů a růst jejich výdajů.
  • Společnost Amazon oznámila, že bude odkupovat vlastní akcie v objemu 5 miliard USD. Akcie firmy na to ve středu v poobchodní fázi reagovaly zhruba 2% posílením.
  • Americká technologická společnost Google překonala jednu z významných překážek v projektu samořízených aut bez brzd a bez volantu. Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) totiž firmu informoval, že systém, který tato auta řídí, by podle federálního zákona bylo možné považovat za řidiče. Podle agentury Reuters jde o důležitý posun k tomu, aby Google získal povolení k provozu takových plně automatizovaných aut v běžné silniční dopravě.
  • JPMorgan Chase snižuje cílovou cenu akcií Walt Disney na 118 ze 120 dolarů.
  • Společnost Viacom v úterý oznámila hospodářské výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2016, které neuspokojily očekávání trhu. V reakci na to analytické týmy přistoupily ke snižování cílové ceny titulu. Stifel Nicolaus snížila cílovou cenu nejprudčeji, a to na 49 ze 70 dolarů, Wedbush Securities ji upravila na 43 z 58 dolarů a JPMorgan Chase na 45 z 51 dolarů. Cílovou cenu snížila i Nomura, a to na 46 z 58 dolarů.
  • RBC Capital snižuje cílovou cenu akcií Boeingu na 135 ze 143 dolarů.
  • Německý automobilový koncern Volkswagen svolá ve Spojených státech zhruba 680 000 aut stejnojmenné značky. Auta mají airbagy od japonského dodavatele Takata, u nichž se mohou potenciálně objevit problémy. Ze stejného důvodu se v USA rozhodl svolat zhruba 840 000 aut i německý rival Daimler.
  • Internetová síť Twitter se rozhodla přikročit ke změně systému řazení zpráv na uživatelských stránkách. Namísto tradičního chronologického řazení bude vyhodnocovat význam jednotlivých sdělení pro konkrétního uživatele. Na nejvyšších pozicích se tak budou zobrazovat vybrané zprávy, u kterých bude Twitter předpokládat, že uživatele nejvíce zaujmou. Teprve za nimi budou následovat ostatní zprávy v chronologickém pořadí.
  • Celosvětová spotřeba energie do roku 2035 stoupne o 34 procent v důsledku růstu populace a ekonomikyPředpověděla to ve středu britská ropná společnost BP. Dodala, že podíl ropy na celkové spotřebě energie se sníží ve prospěch zemního plynu a obnovitelných zdrojů.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 Grantham: Akciové výprodeje mne znepokojují, na velký krach je ale ještě časGrantham: Akciové výprodeje mne znepokojují, na velký krach je ale ještě čas

Komentář Jeremyho Granthama k akciovému trhu zní překvapivě optimisticky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688