TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.02.2016 17:23:37

TOP 09 chce Zemanovu hlavu!


Za neomluvitelná, nešťastná nebo nebezpečná označili dnes vládní i opoziční politici vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který potvrdil, že Česko zaplatilo výkupné za unesené Češky v Pákistánu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyjádření v oblasti národní bezpečnosti nikomu a ničemu nepomůže. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška by měl prezident odstoupit, v opačném případě na něj chce podat ústavní žalobu.

Zeman informaci o výkupném za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly uneseny v Pákistánu, potvrdil dnes při setkání s občany Kornatic na Rokycansku. "Pokud vím tak 150 (milionů korun), ale záleží na tom, podle jakého kurzu to počítáte, což ale samozřejmě není podstatné," řekl Zeman na otázku, co říká na informace týdeníku Respekt, že Česko zaplatilo za unesené 145 milionů korun.

"Zastávám zásadu, že politici by měli problémy řešit, ne je komentovat způsobem, který v oblasti národní bezpečnosti nikomu a ničemu nepomůže," napsal Sobotka ČTK v reakci na Zemanova slova.

Místopředseda TOP 09 Ženíšek si myslí, že by Zeman měl odstoupit. Pokud tak neučiní, chce na Zemana podat ústavní žalobu pro velezradu, na kterou už začíná sbírat podpisy. "Prezident rozjíždí další kolo reality show, kde hrají hlavní roli informace, které mají zůstat tajné. Podle mého názoru naprosto záměrně ohrožuje bezpečnost ČR," řekl novinářům.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou Zemanova slova děsivá a neomluvitelná. Prezident může povzbudit k únosům českých občanů. "To je zoufalá situace, která by měla děsit každého občana, není možné, aby odpovědní ústavní činitelé zveřejňovali informace, které jsou v každé zemi tajné," řekl Fiala novinářům ve Sněmovně.

Zeman podle Fialy stejně jako vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) selhává v zahraničněpolitických a bezpečnostních otázkách. Demokraticky zvolení politici by podle něj měli disponovat určitou inteligencí a unést odpovědnost. "Jestli této odpovědnosti někdo není schopen dostát, nemá v této funkci co dělat," řekl.

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek považuje situace, když politici komentují utajované informace, za nestandardní a nešťastné. Již ve středu prohlásil, že informace týdeníku Respekt o výkupném není správná. "Já trvám na tom, co jsem řekl, je to pravda, a víc to komentovat nebudu," řekl dnes.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688