BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.02.2016 13:42:14

Co čekat od dnešního projevu Janet Yellenové, analýza USD/JPY, EUR/USD

Šéfka Fedu Janet Yellenová má dnes před sebou těžký úkol. V 16:00 vystoupí před Sněmovnou reprezentantů a podá jí pravidelné půlroční hodnocení ekonomické situace v zemi z pohledu centrální banky. Nicméně projev bude veřejný už v 14:30, proto pozor na dřívější reakce trhu. Šéfka Fedu by měla ujistit investory, že americká ekonomika roste očekávaným tempem a je pevná ve svých základech, avšak i navzdory tomu, centrální banka raději počká s utahováním měnových podmínek. Ideálně s odvoláním se na globální turbulence.

Pochybnosti ohledně zdraví americké ekonomiky oživila datatrhu práce zveřejněná předchozí pátek. Spojené státy americké vytvořily v lednu jenom 150 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP), přičemž trh počítal s navýšením o 190 000. Na druhé straně klesla míra nezaměstnanosti na 4,9 procenta a mzdy rostly rychleji. Rovněž indexy nákupních manažerů (PMI) se předchozí týden propadly pod očekávání trhu. Index ze sektoru výroby je již 4. měsíc v řadě pod hodnotou 50, která odděluje expanzi od recese, index ze sektoru služeb, mnohem důležitější pro ekonomiku USA, se sice drží nad úrovní 50, avšak v lednu klesl nejníže od dubna 2014.

To vše se promítá do očekávání trhu ohledně ekonomické projekce USA a tempa zvyšování úrokových sazeb. Trh aktuálně kalkuluje maximálně s jedním zvýšením úrokových sazeb ve srovnání s prosincem, kdy ceny aktiv reflektovaly 4 zvýšení. Rekalkulace se promítá do hodnoty dolaru, který oslabuje, výnosů ze státních dluhopisů, jež klesají, protože investoři přepočítávají svá očekávání ohledně růstu úrokových sazeb. Přeci by Fed nezvyšoval úrokové sazby, když se ekonomice až tak dobře nedaří, říkají si investoři. Navíc měnové podmínky utahuje silný dolar a rostoucí kreditní spready.Proti hrají i turbulance akciových trhů.

Klíčové je, zdali Janet Yellen dá větší váhu aktuální turbulentní situaci v čele s propadem ceny ropy, energetickým a bankovním sektorem, turbulencemi v Číně, nebo se bude opírat o zpožděná ekonomická data. Přílišný optimismus by mohl oživit naděje na zvýšení sazeb v březnu, s čímž se aktuálně nepočítá, což by se okamžitě projevilo v rostoucí ceně dolaru a poklesu akciových trhů. U indexu S&P 500 sledujte  reakci na hodnotu podpory 1 800 bodů.

Cílem Janet Yellenové by dnes mělo být uklidnit finanční trhy a vzbudit dojem, že je vše v pořádku a vyvíjí se podle plánu. Nicméně otázkou je, jak tuto situaci vidí samotná Janet Yellenová?

USD/JPY po včerejším výprodeji konsoliduje v trojúhelníkové formaci, čekáme na proražení jedné z trendových linií pro další naznačení směru vývoje.

Když se podíváme na EUR/USD v dlouhodobějším měřítku, pak bychom si měli všimnout důležité rezistence, před níž EUR/USD stojí v podobě první Fibonacciho úrovně návratnosti.  Tato hodnota ohraničuje už téměř rok obdélník, v němž se EUR/USD pohybuje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688