Změny, které přinese evidence tržeb zákazníkům i živnostníkům

TNBiz, 10.2.2016

Zavedení elektronické evidence tržeb za prodej zboží a služeb patří mezi stěžejní projekty současné vládní koalice. Proti jejímu zavedení ostře vystupovali pravicoví politici, podle kterých znevýhodní hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. 

Jak to bude fungovat?

Každá tržba podnikatele bude v okamžiku zaplacení zaevidována prostřednictvím internetu v datovém úložišti Finanční správy, ta mu na oplátku zašle unikátní kód, který podnikatel uvede na účtenku. Evidovat se budou platby v hotovosti, kartou, stravenkami nebo šeky. Od zavedení EET si Finanční správa slibuje jednoduchou kontrolu podvodného jednání podnikatelů, konkrétně krácení tržeb a daní.

Jaké změny to přinese zákazníkům?

Obyčejní lidé si změny patrně ani nevšimnou. Jediné, co se změní, budou údaje na účtence, resp. přibude unikátní kód, který podnikatel obdrží od Finanční správy. Zákazníci se nemusí bát toho, že by na účtenku museli čekat nějak dlouho. Spojení s Finanční správou zabere maximálně dvě sekundy, to je podobná doba, jako spojení s bankou při platbě kartou. Zákazník navíc ani nebude povinen účtenku převzít, stejně jako doteď to bude záležet jen na něm.

Podle ministerstva přinese EET občanům řadu výhod. Díky lepšímu výběru daní bude moct stát více investovat do zdravotnictví, školství, kultury, dopravní infrastruktury a dalších veřejných služeb.

Co to znamená pro podnikatele?

Živnostníci si budou muset pořídit zařízení, prostřednictvím kterého se spojí s Finanční správou a zároveň ihned vytisknou účtenku. Nemusí se ale jednat o nijak drahá zařízení, kromě klasických pokladen mohou živnostníci použít chytré mobilní telefony nebo tablety a přenosnou minitiskárnu. Podle ministerstva financí budou náklady minimální.

Na oplátku ministerstvo navrhuje snížení DPH v některých oblastech, poctiví podnikatelé nebudou nadále zatíženi namátkovými kontrolami a stát bude moci rychle reagovat na podvodné praktiky a odstranit tak nerovné podmínky v konkurenčním boji.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy