BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.02.2016 14:42:20

Investoři hledají jistotu a bezpečí

Akciové trhy dnes mírně korigují své signifikantní včerejší ztráty. Evropské akciové indexy se včera propadly na 2letá minima, s tím jak klesá cena ropy. Poptávka po ropě je aktuálně barometrem zdraví globální ekonomiky a trhy na celém světě prakticky kopírují poklesy a růsty cen této komodity. Kromě energetického sektoru jsou v Evropě pod prodejním tlakem i bankovní tituly. Rostou obavy o ziskovost bank v prostředí dlouhodobě nízkých úrokových sazeb.

U italských bank se investoři navíc bojí kapitálové přiměřenosti finančních domů vzhledem k širokému portfoliu špatných úvěrů. Sektorový index evropských bankovních akcií STOXX Europe 600 banking index od začátku roku klesl o 24 procent. Německá Deutsche Bank se včera propadla o 9,5 procenta a stáhla se sebou i celý německý akciový index DAX, který včera uzavřel pod kulatým číslem 9 000 bodů prvně od října 2014. Analýzu DAXu naleznete zde.

Americký akciový trh si včera odepsal 1 – 1,5 procenta zisku. Nicméně index S&P 500 se stále drží nad klíčovou hodnotou podpory 1 800 bodů. V noci byl trh aktivní v Asii, kde se akciový index Nikkei propadl přes 5 procent na 16 085,44 bodu, s tím jak se měnový pár USD/JPY podíval pod klíčovou hodnotu podpory 115,50. USD/JPY v noci klesl až k hodnotě 114,75, nejníže od listopadu 2014. Akciový index Nikkei a měnový pár USD/JPY spolu silně pozitivně korelují. Širší index japonských akcií Topix odepsal 5,5 procenta a zavřel na hodnotě 1 304,33 bodu. Analýzu USD/JPY naleznete zde. S prodejem USD/JPY je bezpečné počkat do zítřejšího projevu Janet Yellen. Čínský akciový trh zůstává od výprodejů uchráněn, díky oslavám nového roku.

Šéfka Fedu zítra v 16:00 podá pravidelnou pololetní zprávu finančnímu výboru Sněmovny reprezentantů o činnost centrální banky. Investoři budou velmi pečlivě sledovat a analyzovat její slova ohledně aktuálního stavu a potencionálního vývoje americké ekonomiky, s čímž souvisí další růst úrokových sazeb.

Investorský apetit po bezpečných přístavech reprezentuje nejen výrazně posilující japonský jen, ale i zlato a sílicí zájem investorů o dluhopisy. Výnosy japonských 10letých státních dluhopisů se propadly pod nulu prvně v historii.

Cena zlata se včera podívala prvně od června 2015 nad hodnotu 1200 USD za unci. Pondělí bylo pro zlato nejziskovějším dnem od prosince 2014, když si připsalo 3,47 procenta zisku. Rovněž posílily akcie společností těžících zlato. Když zlato i dnes uzavře v zelených číslech, bude mít za sebou sérii 8 ziskových dnů, což bude nejdelší řetěz kladných výsledků od července 2011.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688