Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.02.2016 07:30:42

ČEPRO by mohlo skladovat ropu pro Itálii


Ropa a další výrobky z ní patří k důležitým obchodním artiklům všude na světě. Nejde jen o cenu za barel, která v poslední době padá a řidiči díky tomu tankují levněji. 

Velké peníze se točí také kolem přepravy ropy a jejího skladování. Státy si strategické zásoby navzájem skladují (ČR má například zásoby v Německu, ale zároveň pro Němce skladuje), či si určité kapacity rezervují na tzv. „tikety“, které zaručují, že držitel takového tiketu v případě potřeby strategickou surovinu uskladněnou na území cizího státu dostane. Nyní je na stole možnost, že by hlavní český hráč v této branži, společnost ČEPRO, na níž si kdysi brousil zuby i Radovan Krejčíř, mohla skladovat ropu a další produkty pro Itálii.

Podle informací Ekonomického deníku bylo nedávno osloveno české velvyslanectví v Římě s dotazem, zda by Česká republika mohla pro Itálii skladovat část strategických zásob ropy. Italové už takové námluvy zkoušeli v roce 2013, ale z kontraktu nakonec nic nebylo. Skutečnost, že to nyní myslí vážně naznačuje jimi připravené memorandum, které podrobně rozebírá systém reportingu stavu skladových zásob s ohledem na požadavky nejen italské strany, ale také evropských institucí. Další skutečností, že Italové potřebují své zásoby skladovat mimo Apeninský poloostrov je fakt, že v nedávné době uzavřeli podobné smlouvy s Německem, Francií, Slovinskem, Maďarskem, Španělskem, Maltou, Dánskem a Spojeným královstvím.

České republice je již věc projednána na Ministerstvu průmyslu a obchodu, Ministerstvu zahraničních věcí, Správě státních hmotných rezerv a především ve společnosti Čepro, která by ropu fyzicky skladovala, respektive by zajišťovala „tiketing“ – tedy rezervaci nasmlouvaného množství surovin pro vládu Itálie. „S ohledem na energetickou bezpečnost státu byl záměr italské strany přednesen i Správě státních hmotných rezerv, která vyjádřením svého předsedy s projektem souhlasí za předpokladu, že nebudou sníženy a ohroženy v současné době v Čepro, a.s. ochraňované nouzové zásoby SSHR. Vzhledem k tomu, že tato situace nehrozí, nejsou spatřovány žádné překážky, které by bránily uzavření Memoranda,“ stojí v důvodové zprávě k memorandu, jež má Ekonomický deník k dispozici. Čepro by také logicky bylo příjemcem poplatků za skladování a administrativu, odhadem by mělo jít o miliony korun ročně a „italská ropa“ by měla být skladována v nejvíce třech skladech.

Jak se skladuje ropa

Ropa, benzin a další podobné produkty se skladují v obřích zásobnících, dnes jsou běžné zásobníky, které jsou pod úrovní terénu. Sklady jsou velmi pečlivě hlídány nejen fyzickou ostrahou, ale také nejmodernější technikou. Některé z nich jsou známé, některé jsou utajovány z důvodu bezpečnosti nejen lidí žijících v okolí, ale také surovinové bezpečnosti státu. Z tohoto důvodu se také skladují zásoby v jiných zemích. Každý stát musí mít povinné minimální zásoby ropy pro případ výpadku dodávky, útoku na ropovod, havárie atd. Hraniční limit je 90 dnů, Česká republika standardně mívá zásoby nad touto hranicí (obvykle kolem 95 dnů). O udržování této hranice se v ČR stará Správa státních hmotných rezerv a její obchodní partneři. O tom, že skladování strategických surovin mezi různými zeměmi je věc složitá a lítají v ní ohromné částky se česká veřejnost nedávno přesvědčila, když vyšel najevo skandál se skladováním české ropy u firmy Viktoriagruppe (část skladů v Česku, část v Německu). Viktoriagruppe upadla do insolvence a ustanovený insolvenční správce odmítá uznat, že by část ropy v jejich zásobnících patřila českému státu. S vysokou pravděpodobností tak Česká republika o dvoudenní zásoby ropy v hodnotě stamilionů korun přijde.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688