Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  05.02.2016 13:42:40

FX aktuality: USD klesl po zřejmé kapitulaci Fedu

  • Dudley se svými holubičími komentáři přispěl ke spuštění laviny prodeje USD
  • Nálada se klonila k odporu k riziku, nyní se ale zhoupla na opačnou stranu
  • Hlavní investoři do komodit a měn rozvíjejících se trhů mají opět větší chuť riskovat

Autor: John J. Hardy, vedoucí oddělení forexuSaxo Bank

V poslední době trh více či méně naplnil většinu očekávání týkajících se zvyšování úrokových sazeb Feduroce 2016. Ve středu jsme však slyšeli Williama C. Dudleyho z newyorské pobočky Fedu a jednoho z velké trojky FOMC společně s guvernérkou Janet Yellenovou a viceprezidentem Stanley Fischerem, jak prohlásil, že finanční podmínky jsou výrazně složitější než v prosinci a musíme to vzít v úvahu, pokud se jedná  o [březnové] rozhodnutí o monetární politice. Dále uvedl, že další zhoršování ekonomických prognóz
a posilování dolaru by mohlo mít pro Spojené státy významné důsledky.

Jeho komentář spustil lavinu odprodeje USD, kterou nezadržel ani silný průzkum změn zaměstnanosti ADP  za leden, a který ještě zrychlil po dalším slabším výsledku indexu ISM, který je sice stále nad 50 a naznačuje růst, ale 53,5 je stále nižší než očekávání a představuje nejhorší výsledek od února 2014.

Před Dudleyho projevem se děly zajímavé věci, stejně jako bylo zajímavé sledovat obrat trhu po jeho prohlášení. Je jasné, že dolar byl slabší, avšak později odpoledne a v noci jsme zaznamenali jasný nárůst chuti riskovat s tím, jak se dřívější odklon od rizika (obavy z toho, že se svět nachází na pokraji recese, protože se zdá, že USA oslabuje či ještě hůř) potýkal s chutí riskovat (hurá, Fed je mírnější a máme tu vyhlídky na nevyhnutelné kroky centrální banky). Tento druhý přístup byl jasně zřetelný na trzích komoditních měn a měn rozvíjejících se trhů, které koncem dne dosáhly dobrých výsledků.

Nyní zřejmě dolar zůstane spíše slabší poté, co prošel několik klíčových technických oblastí, pokud bude muset trh v nejbližším období kapitulovat tváří v tvář vyhlídce na další zvyšování sazeb. O tom zatím není rozhodnuto, dnes se dočkáme lednové zprávy o zaměstnanosti a bude to chtít ještě pár měsíců slabých výsledků,  než se potvrdí, že USA skutečně čelí riziku recese.

Za předpokladu, že zpráva o zaměstnanosti nepřinese žádná překvapení, a tedy že bude neuspokojivá, zcela jistě bude oslabení dolaru trvat i v dalším období. Druhým faktorem je, zda jsou trhy nyní nakloněny riziku s nadějí na mírnější Fed nebo naopak chtějí od rizika pryč, což by znamenalo, že by se více zaměřily  na kurz USDJPY a EURUSD. V prvním případě by šlo o výraznější oslabení vůči komoditním měnám a měnám rozvíjejících se trhů. Vypadá to spíše na první variantu, pokud ovšem Čína neudělá nějaké politické rozhodnutí o své měně hned po čínském Novém roce (8. února).

Je dobré si všimnout, že zatímco směnné kurzy se včera celkem pohybovaly, prognózy pro pohyb úrokových sazeb Fedu zůstávají víceméně neměnné od uzavření obchodování v úterý. Jde tedy o opožděnou reakci měnových trhů, možná částečně způsobenou výkyvy inspirovanými Bank of Japan, které trh poněkud vyvedly z míry.

Obecná poznámka: Politická rozhodnutí americké centrální banky naznačují možnost dramaticky snížených výnosů, takže i kdyby Fed obrátil a nakonec podpořil snížení sazeb a možné kvantitativní uvolňování nebo dokonce negativní sazby, pochybujeme, že by trhy politiku Fedu oslavovaly tak, jak to dělaly v letech

2009-2014. Nyní jsme ve zcela jiném prostředí, a pokud se světová ekonomika zasekne, budeme muset zkusit něco nového. (Dejte na fiskální opatření negativní sazby jsou zoufalým pokusem a snahou o obranu proti nevyhnutelnému).

Čína má příliš vysoký dluh a nadměrnou kapacitu a její schopnost stimulovat pouhou silou je značně omezená, evropské banky jsou stále nejisté, demografie zoufalá a politický rámec nemožný, a dolar je zatížen dluhem, i když má v tuto chvíli asi nejčistší banky na světě (všechny menší rozvinuté trhy mají obrovskou dluhovou zátěž, většinou v hypotékách, což se bankám může vymstít při dalším poklesu), takže i pokud spadneme do globální recese, dostanou se z toho Spojené státy dříve než ostatní. Takže ano, býčí dolar zde riskuje značné zpomalení, ale v určitý okamžik se vrátí v plné síle.

Graf: EURUSD

Kurz EURUSD se protlačil výš přes klíčovou hranici 1,1000 a pokud zůstane na této úrovni i po zítřejší zprávě o zaměstnanosti, může dále růst. Prvním možným cílem je 1,1250 přibližně 61,8 % Fibo od srpnového maxima k prosincovému minimu, ale hlavní důraz bude výše na úrovni rezistence 1,1500. Předpokládám, že pokud se dostaneme do blízkosti této úrovně, vykope Mario Draghi z ECB válečnou sekyru.

 

Zdroj: Saxo BankDíky Saxo Trader si můžete vytvářet své vlastní grafy. Klikněte zde a dozvíte se více

 

Vybrané měny zemí G-10

 

USD: Dolar je celkově slabší a dnes jej čeká závěrečný test v tomto období v podobě zprávy o zaměstnanosti. Jak dlouho potrvá cyklus slabého dolaru, pokud jej trh podpoří? Vypadá to na pár týdnů až do dalších klíčových ekonomických dat za příští měsíc a pokud ta budou slabá, může to trvat přinejmenším do jednání FOMC v půli března.

 

EUR: Na výše uvedeném grafu si všimněte úrovně kurzu EURUSD. Jakékoli posilování eura bude o konvergenci monetární politiky, i když evropská data vypadají poměrně slušně. Nejzajímavější na tom bude sledovat reakci ECB, pokud dolar před březnovým jednáním ECB postoupí směrem k hranici 1,1500.

 

 

O autorovi:

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd. John Hardy poskytuje komentáře k FX a hlavním třídám aktiv z makroekonomického hlediska. 

 

Saxo Bank:

Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank také na vybraných trzích poskytuje tradiční bankovní služby prostřednictvím Saxo PrivatBank. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve 25 pobočkách na pěti světových kontinentech.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.09.2023USD klesl po komentářích Wallera z Fedu X-Trade Brokers (XTB)
15.05.2023USD klesl po propadu indexu newyorského Fedu X-Trade Brokers (XTB)
21.03.2019Ranní glosa: Holubičí kapitulace Fedu dokonána ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688