Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  05.02.2016 09:54:57

40 zástupců nadnárodních firem debatovalo na půdě ČEZ o budoucnosti trhu s emisními povolenkami


Představují hrozbu pro evropský trh s emisemi plány na národní úrovni? Co nás čeká v letošním roce? Proč dochází k dramatickému poklesu cen povolenek a jak dlouho bude trvat? A jaký je dopad existence emisních trhů na konkurenceschopnost průmyslu? To jsou příklady témat, která tento týden v ČEZ řešila evropská pracovní skupina IETA.

Cílem tohoto workshopu bylo najít si čas na diskuzi o tom, v jaké pozici se teď po pařížské klimatické konferenci COP21 nacházíme. Byly to plodné dva dny,“ uvedl prezident IETA Dirk Forrister. Svět se začíná v poslední době o systémy obchodupovolenkami opět zajímat. Na svém trhu pracuje Čína a systém obchodování na úrovni některých států mají také v USA  - například Kalifornie nebo uskupení států na východním pobřeží.“

"Je důležité, aby se na úrovni Evropské unie zintenzivnila příprava, která potvrdí závazky z COP21 a nastaví legislativu nutnou ke splnění cílů do roku 2030. Čeká nás spousta práce," říká Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetikyochrany klimatu Ministerstva životního prostředí ČR, který na setkání vystoupil jako host.

Výzvou evropské klimatické politiky je přebytkový trh s emisními povolenkami. A podle zástupců ČEZ nepomůže ani nedávný vznik stabilizačního mechanismu, který má po roce 2019 stahovat část povolenek do rezervy.

„Ten systém bude i poté každoročně přebytkový, a nebude tak motivovat ke změně energetického mixu a výstavbě bezemisních zdrojů. Pokud počítáme, že by se emise měly každoročně snížit o 2,2 % z objemu povolenek, což je ekvivalentní 48 milionům tun CO2, tak to zdaleka nestačí,“ říká ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy ČEZ Pavel Řežábek.

„Výroba z klasických zdrojů bude klesat a z těch zelenějších, které povolenky nepotřebují, naopak růst, čili povolenek nebude potřeba tolik,“ dodává Zuzana Krejčiříková, ředitelka útvaru public affairs. „Jestli se jich bude ročně stahovat 48 milionů tun a nové dotované obnovitelné zdroje a další netržní opatření ušetří 60 milionů tun ročně, je tady pořád 12 milionů tun navíc.“

ČEZ proto ve shodě s IETA prosazuje, aby každá další klimatická legislativa povinně zohlednila a vyřešila případný přesah do EU ETS. Podporuje rovněž, aby průmyslové podniky v celé EU získaly více povolenek zdarma, aby byla zachována jejich konkurenceschopnost na mezinárodní úrovni. Považujeme za důležité, aby se průmysl cítil motivován, a nikoli ohrožen.

IETA: Je nezisková organizace sdružující víc než 150 společností z celého světa. Snaží se o integraci trhů s emisními povolenkami s cílem dosáhnout jednotné globální ceny. Aktivně se podílí na vytváření pravidel pro obchodování s emisemi a zastupuje členské firmy při jednáních s politiky, vládamiEvropskou komisí. Evropská skupina se schází jednou ročně.

Více na: http://www.ieta.org/

Roman Gazdík, tiskový mluvčí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688