Ing. Petr Cimala (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  04.02.2016 16:59:18

Krize na obzoru? Historicky úspěšný indikátor má jasno

Druhá polovina roku 2015 se nesla ve velice volatilním duchu. Postupně přicházely zprávy z Číny o zpomalování tamní ekonomiky, což zapříčinilo pokles cen na komoditním trhu.

Dále v důsledku převisu nabídky ropy se cena černého zlata propadla hluboko pod 50 dolarů za barel. Akciový trh navíc zažívá jeden z nejhorších startů do nového roku.

Současná situace naznačuje, že na trhu není ‚‚něco‘‘ v pořádku.

Funkce zlata a ropa jako ukazatel

Je možné záhadné „něco“ predikovat pomocí aktuální ceny komodit? To nelze potvrdit, ovšem zlato a ropa tuto funkci z historického hlediska vykazovaly.

Vyjádří-li se cena jedné unce zlatabarelech ropy, mohou obě komodity posloužit jako indikátor krizových podmínek na světovém trhu.

Zlomovou hodnotou tohoto indikátoru je 20, což lze demonstrovat na grafu níže.

2016_01_27_zlato_to_ropa

80. létaropa a černé pondělí

V 80. letech minulého století (první červený sloupec) lze identifikovat hned dvě nestandardní situace na trzích.

V prvním případě šlo o přebytek ropy, ke kterému došlo po ropných šocích v 70. letech. V druhém případě se jednalo o černé pondělí na americkém akciovém trhu. Tehdy byl zaznamenán největší jednodenní propad akciového trhu v historii*.

Krize v 90. letech

V 90. letech si krizí posupně prošlo Mexiko, Rusko a země z Asijského kontinentu. Mexická krize byla první krizí, jež byla způsobena prudkým odlivem kapitálu ze země, Asijská krize se nesla v podobném duchu a Ruskoroce 1998 bylo nuceno vyhlásit státní bankrot.

21. století ve znamení dalších krizí

Je nutné podotknout, že indikátor je pouze orientační. Na přelomu 20. a 21. století propukla horečka informačních technologií, což vyústilo v prasknutí tzv. Dot-com bubble. V této historické periodě se však ukazatel pohyboval pod hodnotou 10.

Dalšími hroty, jež vyčnívají nad hodnotou 20, jsou hospodářská krizeroku 2008 a evropská dluhová krize ze začátku druhé dekády 21. století.

Krize na obzoru?

V současnosti se indikátor pohybuje nad hodnotou 35, což lze z historického hlediska interpretovat jako probíhající či přicházející krizi. Je nutné mít na paměti, že ukazatel je výrazně ovlivněn současnou situací na trhu s ropou, jejíž cena spadla na několikaletá minima.

Důvodem propadu je měnící se energetický mix, těžba břidlicové ropy a zvýšená těžba ropy OPECu v rámci boje o tržní podíl. Na trhu vzniká přebytek až 1,5 mil. barelů denně, což zapříčiňuje zmiňovaný pokles cen.

Nelze tedy predikovat, zdali se i v tomto případě indikátor nemýlí nebo pouze poukazuje na nestandardní situaci na trhu s černým zlatem. Ukazatel však úspěšně předpověděl čtyři z pěti posledních krizí.

Autor: Petr Cimala, David Lojkásek | aurainvest.cz 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Petr Cimala

Ing. Petr Cimala, Aura Invest

je analytikem a členem managementu Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na oblast vyhledávání atraktivních investičních příležitostí i oblast Equity Sales. Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688