TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.02.2016 15:16:18

Udeří zika v Česku? WHO varuje Evropu! Komára našli i na Moravě


Kvůli viru zika se těhotenství ještě letos může dokonce i v Evropě stát rizikovou záležitostí. Poté, co WHO kvůli viru zika, který je spojován s vývojovými poruchami mozku lidských plodů, vyhlásila celosvětový stav nouze, přidala organizace i varování pro Evropu.

"Je tu doba, kdy se musí země připravit ke snížení rizika pro své obyvatele," prohlásila Zsuzsanna Jakabová z WHO. Vzhledem k tomu, že je ředitelkou evropské pobočky Světové zdravotnické organizace, je zjevné, že varování míří právě k evropským zemím.   

Podle expertů WHO se s nastupujícím jarem a létem zvyšuje riziko výskytu viru zika i pro Evropu. Platí to především pro oblasti, kde se vyskytuje komár egyptský (Aedes aegypti). "Každá evropská země, ve které žijí tito komáři, může být ohrožena šířením nákazy virem zika," doplnila Zsuzsanna Jakabová.

Virus, který přenášejí komáři druhu Aedes aegypti, vyvolává několikadenní horečky, nemoc je však ve většině případů mírná. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť nákaza je považována za příčinu nedostatečného vývoje mozku. Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína. Zatím nejsou jasné všechny způsoby, jimiž se virus přenáší. Vedle komářího bodnutí to může být podle WHO patrně i pohlavní styk.

Komáři druhu Aedes aegypti se v Evropě vyskytují hlavně v Gruzii a jihozápadním Rusku. Ovšem také na Madeiře a kromě toho byl tento druh zavlečen i do jižního Nizozemska. Situace je ale ještě horší - Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) varovalo, že přenašečem viru se může stát i komár tygrovaný (Aedes albopictus). A ten je ještě podstatně rozšířenější - žije v celém jihovýchodním Rusku a ve všech státech jižní Evropy podél Středozemního moře. Tam spadá Španělsko, Francie, Itálie, Řecko i mezi našinci oblíbené Chorvatsko. Výskyt tygrovaného komára byl ale zaznamenán v roce 2012 i u Mikulova na jižní Moravě.

Obecně v ČR žije asi 40 až 50 druhů komárů ze šesti rodů. Jak uvádí Wikipedia, do lidských obydlí zalétá zejména komár pisklavý (Culex pipiens) a přímo s lidmi žije jeho poddruh komár obtížný (Culex pipiens molestus), který se vyvinul v prostorách londýnského metra. Po povodních se zvyšuje výskyt komára záplavového (Aedes vexans). Vyskytují se i komáři rodu Anopheles, kteří ještě v 50. letech 20. století sužovali malárií jižní Moravu   

Všichni komáři se živí přednostně nektarem z květů, ale samičky navíc sají krev - lidskou i zvířecí. Ta je jim zdrojem bílkovin pro vývoj vajíček. Chránit se před komáry mohou lidé například buď repelenty nebo v noci spánkem pod moskytiérou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688