Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.02.2016 08:00:36

Akciové tipy od lidí, kterým doporučení opravdu vychází

Na konci prosince jsme na Investičním webu nabídli několik horkých akciových tipů pro rok 2016 od excentrického moderátora Jima Cramera. Nyní se podíváme na další tipy, tentokrát však dáme prostor těm, kteří ho jindy tolik nedostávají.

Všechny následující akciové tipy se objevily na začátku prosince ve výročním reportu Hulbert Financial Digest, jehož autoři pravidelně sledují a analyzují více než 500 newsletterů a z nich vybírají to nejlepší. Vybrány byly podle toho, jak si jejich autoři vedou z pohledu míry přesnosti predikcí.

Gray Cardiff, autor newsletteru Sound Advice, preferuje akcie společností, které se propadly kvůli krátkodobým vlivům. Současně se mu též líbí tituly, jež by měly profitovat z hlavních trendů, jakým je třeba očekávané pokračování utahování měnové politiky v USA. Obecně se Cardiff domnívá, že americké akcie rok 2016 zakončí na nižších úrovních, než na jakých do něj vstoupily, protože by je mohly podkopat vyšší sazby Fedu.

"Myslím si, že je čas na opatrnost a defenzivu," píše Cardiff. Jeho preferovaným instrumentem pro rok 2016 je ETF ProShares UltraShort S&P 500, který je nastaven tak, že roste dvojnásobně proti poklesu S&P 500. Dále doporučuje například ETF Direxion Daily 20 Plus Year Bear 3x Shares, Proshares UltraShort Lehman 20 Plus Year Treasury nebo Proshares Short 20 Plus Year Treasury, prostřednictvím kterých doporučuje rovněž spekulovat na pokles trhu.

Z jednotlivých titulů Cardiff zmiňuje například akcie firem Valero Energy nebo Chesapeake Energy, které v loňském roce ztrácely pod tíhou propadu cen ropy. V roce 2016 by se podle něj tyto tituly mohly vzpamatovat, pokud ropa najde své dno. Chesapeake je poměrně výrazně zadlužená, podle Cardiffa má ale dost prostředků na to, aby i v současném prostředí přežila. "Pokud se budou ceny ropy v následujících dvou letech držet kolem 37 USD za barel, bude mít firma problémy, pokud ale ceny suroviny vzrostou, budou investoři zírat," uvedl Cardiff.

Sheraz Mian, ředitel analytického oddělení společnosti Zacks, který přispívá do newsletteru Zacks Premium, odhaduje, že v roce 2016 porostou zisky firem jen pomalu. Zázraky nečeká ani od světové ekonomiky. "Většinu růstu již má trh za sebou," říká Mian. Přesto i on má své favority. Podobně jako Cardiff věří zejména titulům z energetického sektoru. Čeká, že se v roce 2016 na trhu s ropou obnoví rovnováha a ceny černého zlata se vrátí do konce roku k 50 až 60 USD za barel. Jeho hlavním favoritem jsou akcie Chevronu. Mimo energetiku zmiňuje například akcie oděvního domu Hanesbrands, který v poslední době koupil hned několik značek a sám začal více expandovat.

Matthew Coffina ze společnosti Morningstar v newsletteru Morningstar StockInvestor investorům doporučuje věnovat pozornost akciím kvalitních firem s pevnými finančními základy, jejichž cena neodpovídá vnitřní hodnotě. Coffina v posledním newsletteru neposkytl svůj makroekonomický ani tržní výhled pro rok 2016, uvedl ale, že jsou podle něj akcie aktuálně férově oceněné, což nedává prakticky žádný prostor pro dělání chyb. Přesto přidává alespoň několik tipů. Doporučuje například akcie realitního trustu Ventas, který se zaměřuje na nemovitosti pro seniory. Líbí se mu ale také akcie rezervačního portálu Priceline, jejichž potenciál je podle něj ukryt pod silným dolarem, protože asi 90 % byznysu firmy se odehrává v zahraničí. "Jakmile protivítr v podobě nepříznivých měnových kurzů odezní, uvidí investoři skutečný růstový potenciál firmy," říká Coffina.

Líbí se mu i akcie mediální společnosti Time Warner, které srazily obavy trhu z přechodu lidí od klasických kabelovek ke streamování a on-line médiím, jakými jsou například Netflix nebo Amazon Prime. Podle Coffiny jsou ale tyto obavy přehnané, protože velké množství lidí si kabelovou televizi platí kvůli zprávám či sportovním přenosům, které nejsou na Netflixu nebo Amazonu Prime tolik rozšířené. Navíc i Time Warner slyší na změnu trendu, takže kanál HBO již nabízí i ve formě internetového streamu.

Richard Greifner, autor newsletteru Motley Fool Inside Value, věří pro rok 2016 firmám, jež mají jisté konkurenční výhody a obchodují se se slevou vzhledem k očekávaným hospodářským číslům. Greifner čeká, že dlouhodobě trhy stále porostou, avšak jak se jim bude dařit konkrétně v roce 2016, si nedovoluje odhadovat. Z jednotlivých titulů se mu zamlouvá provozovatel regionálních aerolinek v oblasti Latinské Ameriky Copa Holdings, jehož akcie srazily obavy z hospodářského vývoje regionu, zejména Venezuely. "Akcie Copy se obchodují se značnou slevou proti konkurenci i našemu odhadu férového ocenění," uvádí Greifner a zdůrazňuje, že aerolinky mají silné vedení a dobrou účetní rozvahu. Firma podle něj navíc může těžit z dominantního postavení v Panamě.

Vedle akcií Copy Greifner doporučuje též akcie Buffettova konglomerátu Berkshire Hathaway, jejichž cena spadla na 1,3násobek účetní hodnoty firmy. Buffett přitom dříve uvedl, že pokud by se cena dostala na 1,2násobek, zahájil by zpětný odkup. "Akcie Berkshire se nacházejí velmi blízko úrovně, která by měla fungovat nejen jako silná hladina podpory, ale zároveň i jako potenciální katalyzátor růstu," dodává Greifner.

Tyto akcie doporučuje Goldman Sachs těm, kdo se bojí recese v USA 

Tyto akcie doporučuje Goldman Sachs těm, kdo se bojí recese v USA

Akcie prožívají divoký start roku 2016 a množí se hlasy varující před možnou recesí americké ekonomiky. V jakých akciích v takovém případě hledat úkryt před tržním vlnobitím? Stratégové z Goldman Sachs doporučují nakupovat akcie firem se silnou rozvahou a jen omezenou expozicí v zámoří.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:15  Samsung: Dotace od americké vlády na výrobu čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)
Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688