Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Prezentace  |  03.02.2016 08:31:00

Olomoucký kraj a MasterCard spouští revoluci v příměstské dopravě


MasterCard a Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) představují technologické novinky v odbavení cestujících na Jesenicku. Na 14 autobusových linkách spojujících město Jeseník s přilehlými obcemi je nyní možné nejen ve vozidle platit jednotlivé jízdné bezkontaktní platební kartou, nýbrž si i přiřadit k této kartě časový kupón. Jesenicko je prvním regionem v České republice, kde je podobný způsob odbavení zaváděn. Na projektu dále spolupracují Arriva Morava, Česká spořitelna, Global Payments Europe, Ingenico Group a Telmax, generální dodavatel projektu.

 

„Jsme velmi rádi, že můžeme po dvou letech tvrdé práce veřejnosti představit nové řešení v dopravě,“ řekl Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje. „Moderní technologie jsou stále více součástí našeho každodenního života, a bylo proto nezbytné je integrovat i do dopravy, kam bezpochyby patří. Jedná se prozatím o pilotní část většího projektu, v budoucnu bychom chtěli tímto způsobem zajistit odbavení v celém kraji, a to včetně MHD v jednotlivých městech,“ dodal Rozbořil.

 

Elektronické odbavení přináší cestujícím řadu výhod. Navíc mohou vše realizovat se svojí stávající bezkontaktní platební kartou. Cestující si zaregistruje kartu v kanceláři či na webu dopravce, následně si k registrované kartě přiřadí časový kupón. Nákupy časových kupónů lze rovněž provést v e-shopu nebo v předprodeji v kanceláři. Pro další nákupy kupónů již využívá pouze e-shop dopravce. Návštěva prodejního místa je poté vyžadována pouze při prokazování nároku na slevu, například u žákovských jízdenek. „Rodič tak může ze své karty zaplatit jízdné celé rodině, stačí jen, aby děti měly registrované vlastní platební karty, třeba předplacené, k těmto kartám pak rodič přiřadí časový kupón,“ doplnil Jaroslav Tomík, ředitel KIDSOK.

 

Na Jesenicku měsíčně cestuje autobusy více než 200 000 lidí, celý kraj má okolo 635 000 obyvatel. „Potenciál pro rozšíření těchto služeb je proto veliký," vysvětlil Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard pro ČR, SR a Rakousko, „pro naši společnost jsou projekty v dopravě jednou z priorit. Již jsme realizovali bezkontaktní nákupy jízdenek i v jiných krajích, ale toto je úplně poprvé, kdy je možné přiřadit k běžné platební kartě i časový kupón.“

 

„Bezkontaktní placení se bleskově rozšiřuje ve všech obchodních segmentech, rychlý rozvoj nastává také v akceptaci platebních karet v dopravě. My u toho samozřejmě nemůžeme chybět. Po úspěšných projektech např. v plzeňském a karlovarském kraji se teď nově podílíme na zavádění této technologie i na Jesenicku," řekl Michal Cádra, projektový manažer České spořitelny zodpovědný za platební strategii.

 

Češi jsou ve využívání bezkontaktních karet na špičce celosvětově. „Věříme proto, že využití bezkontaktní platební karty jako nosiče časového kuponu je správným krokem, jak dále využít platební kartu. Díky tokenizaci čísla karty jsme společně se společností Telmax vytvořili systém, jenž přináší cestujícím snadné odbavení a zároveň splňuje veškeré požadavky kladené na bezpečnost řešení,“ dodal Miroslav Crha, generální ředitel Global Payments Europe.

 

Důraz je kladen na jednoduchost, a to jak pro cestující, kteří využijí webový e-shop pro nákup časových kupónů, tak i pro řidiče obsluhujícího odbavující zařízení. „Elektronické odbavení cestujícího probíhá řádově v několika sekundách. Při prokazování slevy jízdného se při přiložení karty objeví řidiči na obrazovce fotografie cestujícího, podle které jej autorizuje,“ doplnil Miroslav Slavík, obchodní ředitel společnosti TELMAX.

 

Počet autobusů s terminály roste

 

Arriva má na Jesenicku 50 autobusů vybavených terminálem pro platbu kartou. „Je to vůbec první region v zemi, který přešel na tuto novou technologii tak masivně,“ uzavřel generální ředitel Arriva Daniel Adamka. „Před rokem jsme začali nabízet platby kartou na dálkové lince JeseníkPraha, za tu dobu už je využilo několik tisíc cestujících. Chci, aby se tato technologie dál rozšiřovala, jak jen to půjde – pípnout kartou u řidiče je mnohem snazší než lovit drobné. Platit kartou v autobuse bude brzy běžné stejně jako v supermarketu.“

 

Mezi 14 linek, kde můžete nově bezkontaktní kartou platit, patří i páteřní linky Jeseník –Mikulovice - Zlaté hory a JeseníkJavorník - Bílá Voda. Dále to platí například u spojů do Šumperku, Lipové-lázní, Bělé pod Pradědem či Vidnavy.

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688