Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.02.2016 23:55:50

2. února: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v úterý obnovily výrazný pokles a jejich hlavní indexy ztratily kolem dvou procent. Wall Street opět srážely padající ceny ropy, tentokrát v důsledku slábnutí nadějí na dohodu těžařských zemí na snížení produkce suroviny.

"Stále jsme neprolomili spojení mezi ropou a akciemi a u cen ropy jsme ještě nedospěli ke dnu," řekl agentuře Reuters Jeff Carbone, spoluzakladatel investiční firmy Cornerstone Financial Partners.

Investoři se v poslední době odvracejí od akcií hlavně kvůli útlumu globální ekonomiky v čele s Čínou. Znervózňuje je také otázka dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA.

Dow v úterý nakonec ztratil 1,8 % na 16 153,54 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,87 % na 1 903,03 bodu a Nasdaq Composite spadl o 2,24 % na 4 516,95 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 10,01 % na 21,98 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o devět bazických bodů na 1,86 %.

Pod nulou skončilo všech deset hlavních sektorů. Nejvíce klesly energetické odvětví, finanční sektor a odvětví základních materiálů. Pouze minimální ztrátu naopak zaznamenalo odvětví veřejných služeb.

Americké akcie (2. února 2016)
Americké akcie (2. února 2016)Zdroj: Google

Šéfka kansaského Fedu Esther Georgeová v úterý řekla, že aktuální dění na trzích pro Fed není překvapivé ani znepokojující a centrální banka nesejde z cesty pozvolného zvyšování sazeb, které zahájila na svém prosincovém zasedání. "Můj názor je, že ožívání ekonomiky, stabilní tvorba nových pracovních míst a mírně vyšší jádrová inflace zaručí další zvýšení (sazeb)," řekla Georgeová před kansaskou organizací sociálních služeb Central Exchange. Současně poznamenala, že první zvýšení sazeb v prosinci bylo pro Fed "opožděným startem".

Akcie módního domu Michael Kors (+23,91 %) vyskočily téměř o čtvrtinu poté, co společnost před začátkem obchodování zveřejnila kvartální hospodářské výsledky. Zisk na akcii za poslední tři měsíce loňského roku firmě sice klesl z 1,59 USD na 1,48 USD, avšak překonal odhad trhu 1,46 USD. Tržby se společnosti meziročně zvýšily z 1,31 miliardy dolarů na 1,4 miliardy dolarů, trh čekal 1,36 miliardy dolarů. Firma čeká, že za aktuální čtvrtletí vykáže tržby 1,13-1,15 miliardy dolarů.

Akcie ropného obra ExxonMobil (-2,23 %) naopak ztratily přes dvě procenta. Společnost rovněž před začátkem obchodování zveřejnila kvartální hospodářské výsledky. Zisk firmě ve čtvrtém čtvrtletí kvůli propadu cen ropy klesl meziročně o 58 % na 2,78 miliardy USD. Výsledek byl sice nejslabší od roku 2002, překonal však očekávání. Těžba ropy a plynu se ve čtvrtletí zvýšila o 4,8 %, tržby ale o 31,5 % klesly a dosáhly 59,81 miliardy USD. Zisk na akcii činil 67 centů, a překonal tak očekávání analytiků v anketě agentury Bloomberg, kteří jej v průměru odhadovali na 64 centů na akcii.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • V pondělních republikánských primárkách ve státě Iowa porazil texaský senátor Ted Cruz miliardáře Donalda Trumpa. Cruz získal 28 % hlasů, zatímco Trump 24 %. Třetí skončil s 23 % hlasů floridský senátor Marco Rubio. Průzkumy přitom přisuzovaly vítězství Trumpovi. Souboj mezi demokratickými kandidáty Hillary Clintonovou a Berniem Sandersem byl těsný, po sečtení výsledků z 99 % volebních míst měla Clintonová 49,8 % hlasů a Sanders 49,6 % hlasů. Konečné výsledky vítězství Clintonové potvrdily.
  • Americké ministerstvo financí rozšířilo seznam ruských občanů zařazených do takzvaného Magnitského seznamu. Oznámil to v úterý americký tisk. V seznamu, který vystavuje sankcím osoby porušující lidská práva, je nově pět Rusů, většinou pracovníků ruských vyšetřovacích a vězeňských orgánů.
  • Americký softwarový gigant Microsoft uvažuje o umístění serverových center na moře. Podmořské datacentrum by prý mohlo mimo jiné využívat energie přílivu a odlivu. Nižší teploty pod mořskou hladinou by pak zajišťovaly automatické chlazení. O projektu s názvem Project Natick firma informovala v pondělí na svém oficiálním blogu.
  • Ve Spojených státech se tento týden začnou poprvé prodávat telefony společnosti Xiaomi, které se přezdívá čínský Apple. Prostřednictvím internetu je bude nabízet americký mobilní operátor US Mobile. Nabídka nicméně nebude zahrnovat nejnovější modely čínského podniku. Informuje o tom server BBC.
  • Aplikace WhatsApp, kterou vlastní Facebook, dosáhla miliardy uživatelů. Firma to oznámila v pondělí. Od září 2015, kdy měla o něco více uživatelů než další aplikace Facebooku Messenger, se tak počet uživatelů navýšil o zhruba 100 milionů. Firma nyní hledá cesty, jak z rostoucího počtu uživatelů utržit zisk. Facebook koupil WhatsApp v roce 2014 za zhruba 22 miliard dolarů a počet uživatelů aplikace se od té doby více než zdvojnásobil.
  • Credit Suisse snižuje očekávání hladiny indexu S&P 500 na konci roku 2016 na 2 050 bodů z 2 150 bodů.
  • Prodeje automobilky Fiat Chrysler v USA v lednu vzrostly o 6,9 %, čekal se 0,1% pokles.
  • Stifel Nicolaus snižuje doporučení na akcie Twitteru na "prodávat" z "držet".
  • Letošní leden byl ve Spojených státech z pohledu prodejů aut nejlepším prvním měsícem roku od začátku tisíciletí. Anualizovaně letos v lednu prodeje automobilů dosáhly 17,58 milionu, čekal se výsledek 17,3 milionu po 17,34 milionu v prosinci.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Tyto akcie doporučuje Goldman Sachs těm, kdo se bojí recese v USATyto akcie doporučuje Goldman Sachs těm, kdo se bojí recese v USA

Akcie prožívají divoký start roku 2016 a množí se hlasy varující před možnou recesí americké ekonomiky. V jakých akciích v takovém případě hledat úkryt před tržním vlnobitím? Stratégové z Goldman Sachs doporučují nakupovat akcie firem se silnou rozvahou a jen omezenou expozicí v zámoří.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688