První pes v rodině: důsledná výchova přinese radost

Váš první pes v rodině, malé štěně je nováčken ve vašem bytě i životě. Není důležité, jakým způsobem se do vašeho života zapojil. Ať už byl živým dárečkem pod vánočním stromkem, nebo jste po jeho přítomnosti snili už dlouho. Přestože štěněčí pohled nás odzbrojí téměř vždy při snaze pokárat nebo potrestat za lumpárnu, při výchově a dodržování pravidel v soužití s lidskou smečkou byste měli být důslední. Pokud párkrát povolíte, bude brzy jasné, kdo se ve vaší domácnosti stává pánem.

Buďte důslední, vyplatí se to

Dodržování čistoty by měla být jedna z prvních věcí, na kterou se u pejska zaměříte. Pes je zvíře inteligentní a čistota by pro něj neměla být problémem. Pokud se občas objeví nějaká ta loužička, není třeba hned panikařit, přeci jen je to mládě a návykům se teprve učí.

Pejska netrestejte, nemočte čumák v loužičce, ve výchově vám to nepomůže a vzbudíte ve štěněti strach, raději ho naučte povel „fuj“ a nasaďte přísný výraz. K vytvoření správného návyku často pomůže vzít pejska vyvenčit co nejdříve po probuzení, pak po žrádle a potom zhruba každé 3 – 4 hodiny. Někteří páníčkové učí psa vyprazdňovat se na hadr nebo noviny v bytě pro případ, že by byli příliš dlouho pryč. Ne každý pejsek se však tento návyk naučí.

Pokud štěně zůstává doma často samo, můžou se vlivem úzkosti a strachu ze samoty už naučené hygienické návyky částečně zhoršit. Je tedy třeba zvážit, jestli není samoty na pejska příliš a věnovat mu více času. Pokud problém přetrvává, věnujte mu více pozornosti, všímejte si i dalších okolností. Mimo jiné příčiny může pomočování signalizovat například zánět močových cest, se kterým už je třeba vypravit se ke zvěrolékaři.

Nedělejte z toho katastrofu

Při přítomnosti štěněte v bytě byste měli dbát na intenzivnější očistu vašich podlah. Každou loužičku je třeba pečlivě vytřít. Pokud by pejsek z podlahy cítil svou moč, mohl by na totéž místo chodit opakovaně. Nezapomeňte proto vždy přidat čisticí prostředek například Diavu mýdlový čistič - do vody stačí přidat jen malou odměrku (10 ml přípravku na 5 l vody) – nezruinujete si peněženku a navíc příjemně provoníte váš byt.

Na tlapkách a v srsti s sebou zvenku pejsek přináší také prach a další nečistoty. Jednou za týden proto kompletně vytřete celý byt. Ideální je k tomuto účelu spolehlivý čisticí prostředek s dezinfekčním účinkem, jako je například Fixinela sanita 1l. Při úklidu používejte rukavice a po něm si důkladně umyjte ruce. A pokud už se „neštěstí“ přihodilo na koberci, použijte TEP aktivní pěnu na koberce a čalounění s účinnou látkou, která mimo jiné ničí také roztoče.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky