Nové bydlení, nový začátek: co musíme zařídit

Výběr toho správného bytu nebo domu, ve kterém byste rádi prožili celý život nebo alespoň jeho část, jistě nebyl jednoduchou záležitostí. Jeho koupí navíc ještě zdaleka nic nekončí - velký kus cesty plné zařizování a dovybavování máte teprve před sebou. Připravili jsme proto pár rad a tipů, co všechno je třeba zařídit, abychom vám usnadnili “nový začátek”.

Všechno se musí hlásit

Se stěhováním do nového bytu či domu je často spojena i změna adresy trvalého bydliště, kterou je nutné nahlásit nejenom rodině a přátelům, ale i zaměstnavateli, úřadům, bankám a všude tam, odkud byste rádi, aby vám chodila pošta. Změna trvalého bydliště by se měla promítnout také například v řidičském nebo občanském průkazu a dalších dokladech. I když to zní jako mise minimálně na rok, nezoufejte! Některé náležitosti zvládnete vyřídit rychle z pohodlí nového domova. Tam, kde je nutná vaše osobní návštěva, se alespoň zkuste předem objednat přes internet, ať se vyhnete zbytečnému čekání ve frontách.

Život bez elektřiny a plynu? V dnešní době téměř nemožné

Pokud se zrovna nechystáte svítit svíčkami, topit v krbu a vařit na peci, je nutné stát se právoplatným odběratelem elektřiny a plynu. Nejjednodušší způsob je se předem domluvit s původním majitelem na přepisu odběrného místa na vaše jméno. K ideálnímu nastavení odběru energií se vám od posledního majitele mohou hodit i informace o výši záloh a přeplatcích či nedoplatcích.

Dovybavení domácnosti není zadarmo!

Částka, kterou jste do koupě nemovitosti investovali, jistě nebyla zanedbatelná, a proto je logické, že se vaše i partnerovy finanční rezervy značně ztenčily. „Pokud vaše úspory na dovybavení domácnosti nestačí, porozhlédněte se po možnostech společného financování. Některé společnosti vám totiž jako páru nabídnou výhodnější podmínky úvěru. Jde o tzv. partnerskou půjčku, díky které dosáhnete ve dvou na nižší úrok a můžete si společně půjčit více peněz,“ radí Cyril Křůpala, marketingový a obchodní ředitel společnosti Cofidis.

Majetek znamená odpovědnost!

Pokud vlastníte nemovitost, neznamená to, že máte pouze majetek, ale i zodpovědnost. Popřemýšlejte tedy, zda si novou domácnost nepojistit, a zajistit si tak určitou finanční náhradu za případné odcizení nebo poškození vašich věcí například v důsledku požáru, povodní nebo jiných živelných pohrom. Taktéž pojištění odpovědnosti, které může mimo jiné pokrýt případné „vytopení” sousedů, stojí za zvážení.

Neodkládejte detaily na neurčito

Po nekončícím kolotoči zařizování, nakupování, montování nábytku a vybalování si jistě zasloužíte pořádný odpočinek. Po něm ale nezapomeňte doladit všechny detaily - pověste zrcadlo, namontujte věšák, upevněte podlahové lišty nebo jenom vyměňte jména na zvonku. Jednoduše se totiž může stát, že tyto činnosti již nikdy nedoděláte, protože vám zmíněné detaily časem nejenom přestanou vadit, ale navíc je po nějaké době ani neuvidíte.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky