Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Makroekonomika  |  07.02.2016 09:00:47

Japonsko zavedlo negativní úrokové sazby. Poprvé v historii


Japonsko podpořit hospodářský růst, ostatní se bojí měnových válek.

Japonská centrální  banka (Bank of Japan) poslala v pátek úrokové sazby do záporného teritoria. Překvapivě rozhodla o úročení vkladů ve výši -0,1%. Ostrovní království tak učinilo poprvé ve své historii. Rozhodnutí zastavilo posilování japonské měny jenu, které nabíralo na síle nejvíce od doby, kdy se vedení banky v roce 2013 ujal její současný guvernér Haruhiko Kuroda. Oslabení domácí měny má pomoci zvýšit export japonského zboží a služeb a podpořit hospodářský růst. „Negativní úrokové sazby sníží náklady na půjčky a nezamezí dalším nákupům dluhopisů,“ oznámil Kuroda na tiskové konferenci. Potvrdil tak současně pokračující monetární expanzi Bank of Japan. Akciový trh v Japonsku akci ocenil pozitivně, když hlavní Index Nikkei uzavřel obchodování výrazným posunem nahoru.

Nečekaný krok japonské centrální banky způsobil pokles jenu oproti všem hlavním světovým měnám. Zároveň oživil obavy z „měnových válek“ mezi hlavními světovými hráči v době, kdy japonská a evropská centrální banka také významně stimulují ekonomiku. Eurozóna, Švýcarsko a Švédsko již mají úrokové sazby stanoveny pod nulovou hranicí a Evropská centrální banka může přijít s dalšími opatřeními na svém zasedání v březnu. ECB byla přitom první, která srazila úrokové sazby pod nulu v červnu 2014. Americkou centrální banku FED může japonský postup odradit od dalšího zvyšování úrokových sazeb a normalizace ekonomického prostředí po finanční krizi z roku 2008.

Japonsko reaguje na Čínu

Mezinárodní příčiny japonského kroku připustil i guvernér Kuroda na tiskové konferenci : „Čínské hospodářské zpomalení a výkyvy na trzích v letošním roce hrozí poškozením japonských firem,“ uvedl. Pokud ale bude japonský jen v důsledku rozhodnutí centrální banky oslabovat, povede to pravděpodobně k posilování čínského jüanu. To může vést Lidovou banku Číny k dalšímu oslabování domácí měny, aby vyvážila nepříznivé důsledky zpomalování své ekonomiky. Reakci Číny, druhé největší ekonomiky světa, by jistě následovaly další opatření ostatních centrálních bank.

Například Vietnam již několikrát oslabil měnu, aby udržel konkurenceschopnost průmyslu v soutěži s Čínou. Mezi ekonomy panují obavy ze spirály oslabování měn- devalvací- jenž doprovázely Asijkou finanční krizi z roku 1997.

Ať už budou mít kroky japonské centrální banky jakékoliv dopady na globální ekonomiku, další úmysly Bank of Japan se dají jen těžko předjímat. Několik dní před pátečním rozhodnutím o zavedení negativních úrokových sazeb guvernér Kuroda vystoupil před japonským parlamentem. Přítomné poslance přitom „ujistil“, že „Bank of Japan vážně nezvažuje zavedení záporných úrokových sazeb“.

Je také dobré připomenout, že nejnižší úrokové sazby má nyní Dánsko, které je ještě před pár dny mělo na -0,75 %, načež došlo ke zvýšení na současných 0,65 %.

Ivo Hartmann


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688