Research (Proinvestory.cz)
Komodity  |  31.01.2016 10:07:46

Já ti to říkal…

Stalo se vám někdy, že jste zůstali plně naložení v pozici při silném a dlouhodobějším propadu? Třeba ten současný lednový na akciovém trhu. Byli jste long, nebo drželi nějakou, řekněme opční nesměrovou strategii a ono BUM! BUM!! BUM?

Mám za sebou propad na české burze tuším v roce 2006 (hlavu na to nedám) a pak části z nás již důvěrně a bolestivě známý rok 2008… Nebyl to žádný med. Všechno sletělo dolů, my jen bezmocně kroutili hlavami a analytické řeči typu: „ Index Dow Jones se NEČEKANĚ propadl o … bodů“ nás rozhodně nijak neuklidňovaly.

A co kdybych vám řekl, že jste si mohli tohle všechno ušetřit a v trhu v takových situacích přinejmenším nebýt. Zajímalo by vás to? Věřte mi, že trh nám prakticky vždycky napoví. A je jenom na nás, jestli si jeho radu vezmeme k srdci, nebo si myslíme cosi o kusu hovězího. Pojďme se podívat na několik velkých propadů pohledem indikátorů, které používám.

 

Dějství první: ROPA

Ropa

Na počátku loňského léta byla ropa ještě nad 100USD za barel. To je ale podivná hodnota, že? COT index, který pro svoje obchodování používám ukázal, že moji investiční poradci, tedy pěstitelé a zpracovatelé jsou ohledně dalšího vývoje mimořádně skeptičtí. Jsem spekulant a v takové situaci může být long je trader smyslů zbavený! OK, tady to nepůjde, ale co naskočit později, hledat dno? Přátelé, proti takovému trendu se co…? Proti takovému trendu se neobchoduje. „Trend must be respected!“ říkával mně Larry. A já mu věřím.

 

Dějství druhé: ZLATO

Gold

Zlatou horečku na burzách máme také všichni v dobré paměti. Ceny zlata rostly prakticky bez zakolísání několik let. A o tom, jaká je zlato skvělá investice už dokonce mluvila i usměvavá paní Borhyová. Paní Borhyová to má ve scénáři, říct to musí. Ale podívejme se, co dělali Commercials! Ano prodávali a prodávali jak diví. I když je paní Borhyová hezká holka a mám pro její úsměv slabost, long nebudu ani náhodou. Ten kdo byl… je to jeho věc, ale rozhodně nepatřil do kategorie dobrých spekulantů. Lovci adrenalinu a gambleři nemají na burze místo!

 

Dějství třetí: KUKUŘICE

Corn

„To je „nemlich“ to samé vašnosto,“ řeknete si asi. A máte pravdu. Kukuřičné šílenství bylo po zásluze potrestáno. Rozumní sebrali zisky (commercials byli nějakou dobu předtím přece jasně pro růst) a zmizeli. Ti ostatní… Kde je jim konec…

 

Dějství čtvrté: AKCIE

ES

Už při několika příležitostech jsem říkal, že přírodní komodity, tedy ty, které nám byly dány Bohem, se obchodují jinak, než komodity, které jsme si ve své pošetilosti vymysleli my sami. COT report nám zde, až na nějaké vyjímky příliš nápomocný nebude. Podívejme se ale na hodnotový indikátor, který v takových případech používám. Ten se v prosinci jasně podíval to horního patra, na jehož dveřích stojí nadpis: DANGER!!! OVERVALUED!!! Vstup je zde jen na vlastní nebezpečí. Já jsem zbabělec, tak do takových dveří nechodím. A to, i když se analytické hejno předhání ve svých odhadech toho, kolik mohu na držení indexu ještě vydělat.

Jak je vidět, trh nám nápovědu poskytne a jen na nás, jestli si ji vezmeme k srdci. Pokud jste dobrým spekulantem, vezmete si jeho nápovědu k srdci. Pokud ne, pak ani nápověda nepomůže a Mr. Market, jen pokrčí rameny, povzdechne a jde dál. Koneckonců i v životě je rozhovor s ne tak bystrým člověkem často velkým utrpením.

  Václav Pech investiční analytik Broker Trust  

  Komoditní manuál_Václav Pech (1)

Komoditní manuál zdarma

Tyto zprávy pro vás vytváří server Proinvestory.cz
ve spolupráci se serverem SILVERUM.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688