Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.01.2016 23:50:24

29. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie leden zakončily slušnou rally. Všechny tři nejsledovanější indexy přidaly v pátek téměř dvě a půl procenta. Náladu na světových trzích podpořilo nečekané rozhodnutí japonské centrální banky srazit úrokové sazby do záporu s cílem vyhnat inflaci ke dvěma procentům. Americký dolar výrazně zpevnil v reakci na prudké zpomalení růstu americké ekonomiky v posledních třech měsících loňského roku. Také za celý uplynulý týden americké akcie skončily v plusu, od začátku roku ale indexy Dow, S&P 500 i Nasdaq ztrácejí více než pět procent.

Měnový výbor japonské centrální banky po konci svého zasedání v noci na pátek oznámil, že zavádí poplatek 0,1 % na některé vklady komerčních bank u centrální banky. Pokud to bude nutné, je banka připravena sazbu posunout hlouběji do záporného pásma.

BoJ upřesnila, že rozdělí vklady komerčních bank do tří skupin s kategoriemi pozitivní, nulová a negativní úroková sazba. Dodala, že s touto politikou bude pokračovat tak dlouho, dokud se nepodaří dosáhnout cíle dvouprocentní meziroční inflace.

Centrální banka doufá, že zavedením negativních úroků přiměje komerční banky, aby peníze raději půjčovaly, což by mělo stimulovat investice a růst. Záporné úrokové sazby patří mezi agresivní nástroje měnové politiky, poprvé je v roce 2014 zavedla Evropská centrální banka (ECB).

Údaje amerického ministerstva obchodu pak ukázaly, že americká ekonomika v posledních třech měsících loňského roku zpevnila o 0,7 % anualizovaně. Čekal se 0,8% růst po 2% růstu ve třetím kvartálu. Zpráva podpořila očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat s dalším zvyšováním úrokových sazeb.

Index Dow nakonec v pátek vyskočil o 2,47 % na 16 466,30 bodu, širší S&P 500 připsal 2,48 % na 1 940,24 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 2,38 % na 4 613,95 bodu. Index volatility VIX spadl o 9,9 % na 20,20 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o pět bazických bodů na 1,926 %.

V plusu páteční seanci zakončilo všech deset hlavních sektorů, nejvíce stouply finanční odvětví, sektor základních materiálů a telekomunikační odvětví. Nejméně vzrostl sektor zdravotní péče, i tak ale přidal bezmála dvě procenta.

Americké akcie (29. ledna 2016)
Americké akcie (29. ledna 2016)Zdroj: Google

Vydařenou seanci za sebou mají akcie softwarové společnosti Microsoft (+5,83 %), která ve čtvrtek večer zveřejnila hospodářské výsledky za své druhé finanční čtvrtletí. Firma oznámila, že v posledních třech měsících loňského roku hospodařila s upraveným ziskem na akcii 0,78 USD nad odhadem trhu 0,71 USD. Tržby se jí sice snížily o 10,1 % na 23,8 miliardy USD, a zaostaly tak za odhadem trhu 25,2 miliardy USD, investory nicméně potěšil 5% růst tržeb v divizi Intelligent Cloud, kam spadají servery a služby jako Windows Server nebo Azure.

V reakci na kvartální hospodářské výsledky výrazně zpevnily také akcie vydavatelů platebních karet Visa (+7,44 %) a MasterCard (+6,71 %) či výrobce spotřebního zboží Colgate-Palmolive (+3,86 %).

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v posledních třech měsících loňského roku zpevnila o 0,7 % anualizovaně. Čekal se 0,8% růst po 2% růstu ve třetím kvartálu. Jádrové výdaje na osobní spotřebu se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšily o 1,2 % mezikvartálně, v souladu s odhady, po 1,4% zvýšení ve třetím čtvrtletí. Oznámilo to v pátek ministerstvo obchodu USA.
  • Americký index spotřebitelské důvěry Michiganské důvěry podle finálních údajů v lednu klesl na 92 bodů. Předběžná data přitom počítala s růstem ukazatele na 93,3 bodu z 92,6 bodu v prosinci. Trh čekal, že lednový rychlý odhad bude revidován na 93 bodů.
  • Index nákupních manažerů pro oblast Chicaga v lednu vzrostl na 55,6 bodu ze 42,9 bodu v prosinci (odhad: 45,3 bodu).
  • Americký výrobce kancelářské techniky Xerox oznámil, že se plánuje rozdělit do dvou samostatných burzovně obchodovaných firem. Jedna společnost se bude soustředit na samotnou výrobu kancelářské techniky, druhá bude zastřešovat služby. Dále se Xerox chystá přenechat obsazení třech míst v předsednictvu firmy zastřešující služby aktivistickému investorovi Carlu Icahnovi, který v Xeroxu nyní drží podíl 8,1 %.
  • Výkonným ředitelem Gilead Sciences se s účinností od 10. března stane John Milligan, nahradí ve funkci Johna Martina.
  • JPMorgan Chase zvyšuje cílovou cenu akcií Amazonu na 825 z 800 USD, Macquarie ji naopak snižuje na 725 ze 760 USD a Barclays ji upravuje na 800 z 850 USD.
  • Axiall odmítla nabídku na převzetí za 20 USD za akcii od Westlake Chemical.
  • Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) stoupla v lednu o 290 000 barelů denně na 32,6 milionu denních barelů, a dostala se tak na maximum za nejméně zhruba dvě desetiletí. Produkci ropného kartelu zvýšil zejména Írán, proti němuž byly zrušeny obchodní sankce. Těžbu ale posílily i další velcí producenti - Saúdská Arábie a Irák. Uvedla to v pátek agentura Reuters, která vychází z vlastních průzkumů u ropných společností, činitelů OPEC a analytiků.
  • Williams (Fed): Spojené státy jsou dost silné a ekonomickou bouři ustojí.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy se ve Spojených státech v uplynulém týdnu snížil pošesté v řadě, tentokrát o 12 na 498. Uvedla to těžařská společnost Baker Hughes. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se snížil o 18 na 619. Meziročně se počet aktivních ropných vrtů snížil o 725 a celkový počet vrtů pro těžbu ropy a plynu klesl o 924.

 

Výsledková sezóna:


Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 1. únoraOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 1. února

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 1. února a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688