Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.03.2002 10:32:15

Akcie: Pražská burza se ve středu vrátila na růstovou trajektorii, když index PX-D vzrostl o 0,3% na 1.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 7.3.2002

      Komentář k trhům

       Pražská burza se ve středu vrátila na růstovou trajektorii, když index PX-D vzrostl o 0,3% na 1.131,6 bodu. Růst akcií ČEZu, Českého Telecomu a Unipetrolu převážil nad ztrátami ostatních akcií. Největší přírůstky zaznamenaly akcie Unipetrolu (+4,5%), jelikož včerejší nové historické minimum přilákalo hodně spekulativních nákupů. Nicméně, akcie se udržela pod 30 za akcii. Následoval ČEZ a Český Telecom. ČEZ ve středu překonal hranici 78 za akcii bez žádných nových zpráv. Banky ztrácely, korigovaly svoje zisky, které nabraly od začátku roku. Komerční banka oslabila o 1,4% a Česká spořitelna klesla o 1,5%. Ztrácely i České radiokomunikace.

       Očekáváme, že akcie zahájí mírně výše, během dne se však trend může měnit.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera opět posilovaly. Index DJIA si připsal 1,4% na 10.574,3 bodu a Nasdaq vzrostl o 1,3% na 1.162,8 bodu. Nasdaq tak včera posiloval již čtyři dny v řadě. Trh výrazně podpořily akcie telekomunikačních společností v reakci na lepší výhledy společnosti Sprint Corp i její mobilní divize Sprint PCS. Kromě akcií telekomunikačních operátorů podpořily trh i dobrá makročísla. Průmyslové objednávky vzrostly o 1,6% v ledna a také béžová kniha FEDu podpořila očekávání ekonomického oživení. Trhy posilují již několik dní v řadě. Pro další vývoj bude důležitý dnešní prohlášení společnosti Intel. Projev A. Greenspana bude také pro trh důležitý.

       Evropské akcie včera uzavřely mírně výše taženy zájmem investorů o akcie telekomunikačních společností v reakci na pozitivní komentáře společnosti Sprint Corp. Index Eurotop300 včera získal 0,1% a užší index Eurostoxx50 vzrostl o 0,4%. Trh podpořily hlavně akcie Vodafone, Deutsche Telecom, mmO2 a Olivetti. Dařilo se i akciím francouzského konglomerátu Vivendi Universal, i když společnost oznámila horší než očekávané výsledky hospodaření. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie Carrefour. Ten oznámil výsledky za rok 2001 podle očekávání, ale výhled společnosti na rok 2002 již nebyl vnímán tak pozitivně. Dnes se očekává, že akcie budou posilovat. Sledováno bude zasedání ECB.

       Komentář ke společnostem

       Telekomunikace

      
Český Mobil, nejmladší mobilní operátor působící v České republice, oznámil některé detaily svého hospodaření za rok 2001. Společnosti se podařilo navýšit počet klientů z 300.000 na 858.400, což překonalo původní záměry společnosti. Ta předpokládala, že na konci roku 2001 bude jejích služeb využívat 700-750 tisíc zákazníků. Tržby Českého Mobilu vzrostly z USD 21,5m na USD 125,9m, což v přepočtu činí přibližně 4,8mld. Český Mobil za loňský rok snížil ztrátu EBITDA na USD 41,6m ( 1,5mld), když v roce 2000 vykázala společnost na úrovni EBITDA ztrátu USD 82m. Pro ten rok předpokládá společnost ziskové hospodaření. Společnosti se podařilo téměř zdvojnásobil svůj tržní podíl ze 7% v roce 2000 na 12,4% na konci roku 2001. Celkově dosáhla mobilní penetrace v České republice 67,4%, což představuje jedno z největších rozšíření mobilních telefonů v Evropě.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688