Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.01.2016 23:56:54

28. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek kolísaly, nakonec ale uzavřely necelé procento v plusu. Podpořil je silný růst cenných papírů Facebooku po povzbudivých výsledcích a zdražující ropa, která reagovala na spekulace o možném až 5% snížení těžby, které podle ruského ministra energetiky Alexandra Novaka navrhla Saúdská Arábie.

Dow vzrostl o 0,79 % na 16 069,64 bodu, širší S&P 500 přidal 0,55 % na 1 893,36 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,86 % na 4 506,68 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,99 % na 22,42 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o necelé dva bazické body na 1,984 %.

V plusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo energetickému odvětví a sektoru veřejných služeb. Pokles vykázal sektor zdravotní péče a jen nepatrně stouplo finanční odvětví.

Americké akcie (28. ledna 2016)
Americké akcie (28. ledna 2016)Zdroj: Google

Akcie provozovatele sociální sítě Facebook (+15,52 %) výrazně zdražily v reakci na velmi slušné výsledky, které společnost zveřejnila ve středu večer. Facebook oznámil, že v posledním loňském čtvrtletí hospodařil s upraveným ziskem 0,79 USD na akcii nad odhadem trhu 0,68 USD na akcii při tržbách 5,84 miliardy dolarů proti 3,85 miliardy dolarů ve stejném období o rok dříve. Tržby tak společnosti meziročně vyskočily o 52 % a poprvé překročily hranici pěti miliard dolarů. Čistý zisk dosáhl za tři poslední měsíce loňského roku 1,56 miliardy USD proti 696 milionům dolarů o rok dříve. Počet aktivních uživatelů (přihlašujících se alespoň jednou za měsíc) se Facebooku zvýšil na 1,59 miliardy z 1,58 miliardy. Z toho 1,44 miliardy se jich připojovalo z mobilních přístrojů.

Dařilo se rovněž cenným papírům firem z energetického sektoru v reakci na růst cen ropy. Akcie ropné firmy ExxonMobil (+2,26 %) přidaly přes dvě procenta a cenné papíry energetického podniku Chevron (+3,16 %) přes tři procenta. Růst se ale netýkal všech titulů z odvětví, například akcie Chesapeake Energy (-3,66 %) přišly o tři a půl procenta.

Po konci čtvrtečního obchodování zveřejnily kvartální výsledky Microsoft, Amazon.com či Visa.

Americkému softwarovému gigantu Microsoft (v řádném obchodování +1,63 %) klesl čistý zisk ve druhém čtvrtletí jeho finančního roku o 14,6 % na pět miliard dolarů. Příjmy mu ve stejném období klesly o zhruba desetinu. Na vině byl silný dolar, ale také slabý trh s osobními počítači, který snižuje poptávku po operačním systému Windows. Výsledek nicméně překonal odhad trhu a akcie v prodlouženém obchodování rostly o více než pět procent.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Ruský ministr energetiky Alexander Novak uvedl, že Saúdská Arábie navrhla až 5% omezení produkce ropy ve všech producentských zemích v rámci snahy o podporu cen suroviny. Trh s komoditou na jeho slova zareagoval prudkým posílením.
  • Italská policie obviňuje americkou internetovou společnost Google z daňových úniků za 227 milionů eur. Agentuře Reuters to ve čtvrtek sdělily zdroje blízké vyšetřování, podle nichž se Google provinil v letech 2009-2013. Mluvčí firmy ke zprávě řekl, že Google jedná všude ve shodě se zákony a že v Itálii spolupracuje s úřady.
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se ve Spojených státech v prosinci podle předběžných dat meziměsíčně propadly o 5,1 %, čekal se mírnější pokles o 0,5 %. V listopadu objednávky klesly o 0,5 % (revidováno ze stagnace). Po očištění o dopravní prostředky klesly objednávky o 1,2 %, čekalo se -0,1 % po listopadovém poklesu o 0,5 % (revidováno ze stagnace), zatímco ukazatel očištěný jak o dopravní, tak leteckou techniku se propadl o 4,3 %, čekalo se snížení jen o 0,2 %.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 23. ledna klesl na 278 tisíc z 294 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 293 tisíc). Čekalo se 281 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 16. ledna naopak vzrostl na 2,268 milionu z 2,208 milionu v předchozím týdnu, čekalo se 2,224 milionu.
  • JPMorgan Chase zvyšuje cílovou cenu akcií Facebooku na 136 ze 127 dolarů, Wedbush Securities ji zvyšuje na 128 ze 115 dolarů a Morgan Stanley na 135 ze 130 dolarů.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 Nepřehlédněte signály tržního dna!Nepřehlédněte signály tržního dna!

Nejeden investor si láme hlavu nad tím, zda to, kam akciové trhy v posledních týdnech klesly, bylo nebo je cenové dno. Bude po několika klopýtnutích pokračovat dlouhodobý (sekulární) býčí trh, nebo je každé krátkodobé oživení pouze pověstným "dead cat bounce", tedy odrazem mrtvé kočky?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688