Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  28.01.2016 13:36:06

Podniky mají šanci vyjednat si nejnižší ceny plynu v historii


 Kdo se zajímá, ten šetří. Takový je podle analytiků nový trend v energetice, který platí pro domácnosti stejně jako pro firmy. Přestože cena distribuce na rok 2016 zdražila v průměru o 3 %, podniky mohou ušetřit až desítky tisíc korun ročně. Ke snížení nákladů za plyn stačí zvolit jiný produkt nebo změnit dodavatele. 

Zemní plyn, který dodavatelé nakupují zejména na burzách, v posledních měsících zásadně zlevňuje. Tato komodita je totiž navázána na ropu, která se nyní pohybuje na desetiletých minimech. Proto klesá i cena zemního plynu,“ uvedl analytik a energetický poradce Michal Eisner. Reálně však nákup zemního plynu probíhá tak, že dodavatelé požadovaný objem pořizují v několika dílčích nákupech měsíce dopředu. „Jako dodavatel prodáváme vždy jen to, co máme sami nakoupeno. Například pro jakékoliv nové produkty musíme mít nakoupeno již několik měsíců dopředu,“ vysvětluje Vladimír Vácha ze společnosti E.ON Energie, a. s.

 

Zlevňování se do nových ceníků zemního plynu, jež dodavatelé zveřejnili s nástupem nového roku, nepromítlo celoplošně. Výraznější zlevnění zemního plynu současně kompenzovalo zdražení distribuce. Navýšení regulovaných položek, které tvoří 25 % z celkové ceny plynu, oznámil koncem minulého roku ve svém cenovém rozhodnutí Energetický regulační úřad (ERÚ). Kvůli loňské teplé zimě totiž distribuční společnosti nevybraly prostředky potřebné na provoz soustav, a tak ztrátu dorovnávají nárůstem ceny. Distribuce v roce 2016 zdražila v průměru o 3 %.

 

Analytik: Lze ušetřit obrovské částky

 

Ačkoli se cena zemního plynu u standardních produktů příliš nezměnila, podniky, které se o ceny budou zajímat, mohou výrazně ušetřit. Zemní plyn zlevnil natolik, že nikdy v historii neměly podniky tak velkou šanci vyjednat skvělé ceny. Skutečně lze ušetřit obrovské částky,“ uvedl Jan Schindler, analytik kalkulátoru cen energií na portálu TZB-info.cz.

 

Především podniky s vyšší spotřebou zemního plynu mohou dosáhnout na zajímavé slevy a vyjednat si individuální ceny. Ani menší firmy nebo kanceláře vytápějící plynem ale nemusejí na aktuálním trendu poklesu cen energií tratit. Dodavatelé zemního plynu totiž připravili akční produkty, které vývoj na energetickém trhu reflektují. Nabízejí tak až o desítky procent nižší cenu megawatthodiny.

 

Staré produkty znamenají výdaje navíc

 

Cenová srovnání napříč energetickým trhem ukazují, že prostor pro úsporu je zejména u firem využívajících starší produktové řady. Ty podle odborníků zpravidla nesou názvy jako Standard. „Například menší výrobní společnost, která spotřebuje 70 megawatthodin plynu ročně a má stále sjednaný standardní produkt u dominantního dodavatele, může přeplácet až 20 tisíc korun,“ uvedl Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON, která dnes zásobuje zemním plynem zhruba 226 tisíc zákazníků z řad firem.

 

Úspory je možné dosáhnout i změnou produktu u svého stávajícího dodavatele. Snížení nákladů se v takovém případě pohybuje v řádech tisíců korun ročně v závislosti na spotřebě a na produktu. „Naši stávající zákazníci si mohou snadno aktivovat akční produkt E.ON Variant na 24 měsíců. Firma se spotřebou 70 MWh ročně ušetří 6 446 korun oproti standardnímu produktu,“ dodal Vácha.

 

Spolehlivé dodávky zemního plynu

 

Kromě ceny zemního plynu ovlivňují výběr dodavatele i reference a spolehlivost dodavatele. „Zejména výrobní podniky si nemohou dovolit riskovat, že by se ocitly byť jen na krátkou dobu bez dodávek energií. Proto upřednostňují zavedené dodavatele, kteří mohou garantovat velký objem dodávek,“ uvedla Jana Poncarová, analytička projektu EnergetickaPoradna.cz.

 

Podniky se podobně jako domácnosti zajímají také o bonusy, které jim dodavatel může poskytnout. Benefity se v podnikovém segmentu orientují například na levnější energii pro firemní zaměstnance, energetické poradenství zdarma nebo využití CNGdopravě podniku.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688