Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.01.2016 23:59:40

27. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy ve středu smazaly zisky dosažené díky oživení cen ropy a jejich hlavní indexy klesly o více než procento. Investory zklamalo vyjádření americké centrální banky (Fed), v němž nenalezli žádný náznak, že kvůli nedávným otřesům na finančních trzích by se mohlo zmírnit tempo budoucího zvyšování úrokových sazeb. K poklesu cen přispěly i hluboké ztráty akcií firem Apple a Boeing.

Seanci akcie zahájily mírným poklesem, později se ale Dow a S&P 500 dostaly mírně nad nulu. Zisky ale neudržely, pod nulu se indexy vrátily poté, co měnový výbor americké centrální banky (Fed) zveřejnil zprávu ze svého dvoudenního zasedání. Výbor uvedl, že "pozorně sleduje" nynější vývoj světové ekonomiky a globálních finančních trhů, celkově ale pohlíží na vyhlídky americké ekonomiky optimisticky. Investoři po týdnech propadů na burzách čekali, že Fed naznačí delší přerušení v postupu zvyšování sazeb.

"Zní to, jako by je nezajímalo, co se děje na trzích, a že to nestačí na to, aby změnili plány. Tak to trh pochopil, a proto jde dolů," řekl agentuře Reuters Stephen Massocca z investiční společnosti Wedbush Equity Management.

Dow nakonec klesl o 1,38 % na 15 944,46 bodu, širší S&P 500 odepsal 1,09 % na 1 882,95 bodu a Nasdaq Composite spadl o 2,18 % na 4 468,17 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,71 % na 23,11 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se večer pohyboval kolem 1,996 %.

V červených číslech skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesly technologické odvětví a sektor zdravotní péče, nad nulou seanci zakončily telekomunikační odvětví a sektor veřejných služeb.

Americké akcie (27. ledna 2016)
Americké akcie (27. ledna 2016)Zdroj: Google

Akcie výrobce letadel Boeing (-8,93 %) výrazně zlevnily poté, co společnost v rámci výsledků za poslední loňské čtvrtletí představila slabý výhled pro letošní rok. Boeing vykázal za poslední loňské čtvrtletí zisk na akcii 1,60 USD nad odhadem trhu 1,27 USD a uvedl, že za letošní rok čeká jádrový zisk na akcii 8,15 až 8,35 USD pod odhadem trhu 9,42 USD. Minulý týden firma oznámila, že sníží výrobu svého obřího letounu 747-8 o polovinu. Důvodem je slabá poptávka v nákladní letecké dopravě. V souvislosti s tím Boeing ve čtvrtém kvartálu zaúčtoval mimořádné náklady 569 milionů USD.

Nedařilo se ani akciím technologické firmy Apple (-6,55 %), která zveřejnila hospodářské výsledky po konci úterního obchodování. Apple uvedl, že v prvním čtvrtletí svého nového finančního roku prodal 74,78 milionu telefonů iPhone. To je méně, než se čekalo. Analytici v průměru odhadovali, že společnost prodala 75 milionů iPhonů. Tržby z prodeje iPhonů se na celkových výnosech firmy podílejí více než 60 %. Tržby Applu dosáhly za poslední tři měsíce loňského roku 75,9 miliardy dolarů, odhad trhu byl ale nastavený na 76,57 miliardy dolarů. V posledních třech měsících roku 2014 společnost dosáhla tržeb 74,6 miliardy USD, meziročně tak došlo k jejich navýšení o 1,7 %. Společnost nicméně odhadla, že za probíhající kvartál vykáže první meziroční pokles tržeb od roku 2003.

Před začátkem středečního obchodování kromě Boeingu výsledky zveřejnily ještě například pojišťovna Anthem (-4,74 %), italsko-americká automobilová skupina Fiat Chrysler Automobiles (na NYSE -2,1 %), technologická firma United Technologies (+0,19 %) či biotechnologická společnost Biogen (+5,15 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v loňském roce akceleroval růst na 14,5 % z tempa 1,2 % v roce 2014. Trh přitom výrazně rostl i v posledním měsíci roku. Středeční údaje tamního ministerstva obchodu ukázaly, že trh obytných realit je i v období propadů na akciových trzích a slábnoucího hospodářského růstu jedním z pilířů největší ekonomiky světa.
  • Americká telekomunikační firma Nexstar Broadcasting koupí mediální firmu Media General za 4,6 miliardy USD.
  • Dennis Gartman, vydavatel The Gartman Letter, v pondělí na CNBC prohlásil, že podle jeho názoru už ropa nikdy nezdraží nad 44 USD za barel. Alespoň po dobu, co bude on naživu. Zároveň ale připustil, že její ceny mohly v posledních dnech najít tržní dno a měly by se stabilizovat na vyšší úrovni, než je současných zhruba 31 USD za barel.
  • EIA: Americké zásoby ropy vzrostly o 8,4 milionu barelů.
  • Mark Yusko, zakladatel a výkonný ředitel ve společnosti Morgan Creek Capital Management, který loni úspěšně předpověděl pád cen ropy ke 30 dolarům za barel, tvrdí, že nevidí důvod, proč by se na trhu s ropou mělo něco měnit.

 

Výsledková sezóna:

 

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Nepřehlédněte signály tržního dna!Nepřehlédněte signály tržního dna!

Nejeden investor si láme hlavu nad tím, zda to, kam akciové trhy v posledních týdnech klesly, bylo nebo je cenové dno. Bude po několika klopýtnutích pokračovat dlouhodobý (sekulární) býčí trh, nebo je každé krátkodobé oživení pouze pověstným "dead cat bounce", tedy odrazem mrtvé kočky?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688